Prejšnji teden sva s Sanjo iz Žogice in Kravate pripravili nekaj priporočil ob prazničnem obdarovanju otrok in dodali še nekaj idej, kaj lahko podarimo dojenčkom. Tokrat pa sva pripravili seznam za otroke od 1-2 leta starosti.

Pri pripravi seznama sva izhajali iz otrokovih razvojnih potreb in značilnosti v tem obdobju, tako, da se nobena igrača ali pripomoček ni na seznamu znašel po naključju, ampak res po premisleku, kaj lahko v tem času otroku najbolj pomaga pri njegovem razvoju.  Pri izbiri daril se držite načela, raje manj, a naj bo tisto pravo :).

Preden pa berete dalje, bi rada povedala le to, da največ, kar svojemu otroku lahko podarite, je vaš čas, ki ga preživite z njim, in pa ljubezen, ki mu jo dajete. Vse ostalo je le dodatek in nikakor ne more nadomestiti tega, kar otroci v svojem življenju najbolj potrebujejo in, kar mu lahko daste le vi starši  .

V prvem letu otrokovega življenja opazujemo in se čudimo njegovemu izrednemu razvoju. Ob rojstvu je tako nebogljen, leto kasneje, pa nam že skoraj uide – včasih tudi dobesedno. Prvi samostojni koraki se običajno zgodijo okoli prvega leta. Otroka lahko k njim spodbujamo in mu pomagamo z igračami, ki jih potiska, kot sta na primer pelikan in valj za potiskanje, ali vleče za seboj, kot to gosenico.

Hiter je razvoj roke, motoričnih spretnosti in zdi se, da so vedno na preži za novimi izzivi. Te mu lahko ponudimo v obliki naslednjih igrač:

V tem času se otrok intenzivno razvija tudi na področju jezika. Kartice iz igre spomin lahko pri tej starosti uporabimo kot jezikovne karte za bogatitev otrokovega jezika. Na podoben način lahko uporabimo tudi predmete iz seta kmetija, ki je sicer odličen za igro vlog (pa še – kateri otrok ne obožuje igrač na temo kmetije?).

Ob opazovanju odraslih ali starejših sorojencev postajajo pravi mali pomočniki in se navdušeno vključujejo v pripravo obrokov. Pomagamo jim lahko s pripomočki prilagojenimi njihovim malim rokam kot so prvi nož – valoviti nožekrezalnik za jagodespatulaset pripomočkov za pekomečkalecskledicaskledica s pikamiotroška metla za pospravljanje po končani dejavnosti … Morda se v prazničnem času prvič preizkusijo v peki piškotov z božičnimi motivi ali temi lušnimi motiviZelo radi imajo dejavnosti, ki vključujejo vodo in prav gotovo jim bo krtačka za pomivanje posode v veliko veselje in nepremočljiv predpasnik.

Dnevi so postali krajši in hladnejši zato več časa preživimo notri. Izgubljene priložnosti za gibanje na prostem lahko nekoliko nadomestimo s plezalom s toboganom (namenjeno je ne samo notranji ampak tudi zunanji uporabi). Vseeno pa je prav da, kolikor je mogoče, dneve z otroki preživljamo zunaj. Vrtno orodje (rdeči setzeleni setvedro)  lahko otroku podarimo ne glede na letni čas. Spomladi in poleti bo prišel prav za vrtnarjenje, jeseni za igro z listjem, pozimi za igro v snegu, v vseh časih pa za igro v pesku, ob krtinah in v gozdu.

Se kmalu beremo ob naslednjem prispevku, ko bo na vrsti seznam za igrače za dvoletnike.

Zapišite vaš komentar

+ 11 = 19