Vsebine za vas pripravljamo

Svoje navdušenje nad vzgojnim pristopom montessori sem želela prenesti tudi na druge starše, ki so takrat v slovenskem prostoru iskali dragocene informacije o pristopu montessori in so ga želeli vključiti v vzgojo svojega otroka.

Tako sem februarja 2013 na spletni strani www.montessoridoma objavila prvi članek na temo montessori doma:) in od takrat pričela redno objavljati same uporabne stvari za starše – nasvete za dejavnosti z otroki, nasvete za uvajanje v samostojnost, zdrave recepte, itd. Vse objave temeljijo na vzgojnem pristopu montessori.

Pozitivni in zelo hvaležni odzivi mamic so se kar vrstili in to mi je dalo vedeti, da sem na pravi poti.

Da bi bile vsebine čim bolj raznolike, sem spomladi 2016 k sodelovanju povabila pedagoginje montessori, blogerje in starše, ki v vzgojo svojih otrok vključujejo načela montessori. Izbrala sem tri posebne ženske, ki so dobile posebni naziv: »gostujoče pero montessori«:

Zelo vesela bom vaše podpore ter odzivov na objave v obliki vprašanj in komentarjev. Če želite, da bi o kakšni temi posebej spregovorili, mi tudi pišite na info@montessoridoma.si.Mag. Mojca Košič
Urednica bloga

Gostujoče pero Montessori

Barbara Škerlec

Mama devetletne deklice in diplomirana vzgojiteljica z dolgoletnimi izkušnjami, ki je dolgo iskala najboljši načina dela z otroki. Končno je našla pedagogiko montessori, s katero doživlja velike spremembe pri sebi in tudi na otrocih, s katerimi dela. Trenutno študira pedagogiko montessori za starost 3-6 v Zagrebu pod okriljem Montessori organizacije MEPI. Poleg rednega dela vzgojiteljice, vodi popoldanski program za otroke v Hiši otrok Maribor. Ima veselja do pisanja in veliko življenjskih izkušenj, ki jih želi podeliti z nami.

Mojca Klepec

Mamica dveh otrok -  triletne punčke in nekajmesečnega fantka. Nima izobrazbe montessori, vendar z družino živijo na kmetiji in načela vzgoje montessori uspešno vključujejo v vsakodnevno življenje. Hčerka ni v vrtcu in že zgodaj so ugotovili, da jo najbolj zaposlijo, če pomaga pri vsakodnevnih opravilih, s svojim orodjem in na svoj način. Tako je tudi najbolj motivirana in zadovoljna s svojim prispevkom k skupnemu delu. Ker živijo na podeželju in o vrtcu montessori ali šoli v bližini lahko le sanjarijo, jima mnogo materialov skuša pripraviti sama. Vedno znova je presenečena, kako lahko z enostavnimi rešitvami in malo truda omogočimo otrokom, da veliko bolj polno zaživijo svoje otroštvo.

Simona Habič

Priznana novinarka, predsednica Transparency International Slovenia in mama dveh otrok (dve leti in pol stare deklice in 11 mesečnega dečka), ki obiskujeta vrtec montessori, sama pa pristop montessori vključuje tudi v vzgojo doma.  Pravi, da se skozi vzgojo po pristopu montessori učimo predvsem mi, da jim je pristop montessori dal vpogled v otroško bitje in spoštovanje do njega, ki se jim obrestuje v odnosih z drugimi. Tudi to, da sta z možem mali pustila, da sodeluje pri vsem kar počnejo, jim je olajšalo njihovo življenje, ko se jim je pridružil mali deček. Že zdaj pa vidijo, kako bogatejše je življenje s tem načinom vzgajanja otrok.