Izjemno vesela in hvaležna sem vam za tako krasen odziv na sezname daril, ki sem jih pripravila po starosti. Vsak dan prejemam vprašanja o primernih igračah za vaše malčke in z največjim veseljem vam svetujem pri tem.

Tudi današnji seznam je nastal v sodelovanju s Sanjo iz bloga Žogice in kravate. Dvoletniki so kos že marsikateri nalogi, ki zahteva natančne gibe roke in zdi se, da kar iščejo vedno težje izzive. Že pri 18 mesečnikih smo ugotovili, da želijo vse narediti sami, v tem obdobju se otrokova potreba po samostojnosti  samo še stopnjuje in krepi. Dvoletniki bi vse radi naredili sami. Prav je, da jih pri njihovi samostojnosti podprete in jim pomagate le toliko, kolikor potrebujejo vaše pomoči – najlažje in najbolj učinkovito to storite s pripravo okolja, ki jim omogoča samostojnost. Kako jih čim bolje podprete pri njihovi samostojnosti, si lahko preberete v moji prvi objavi na blogu Montessori doma.

Otroci v tej starosti še vedno zelo radi pomagajo pri opravilih nas odraslih in pri tem zelo uživajo. Pri tem je zelo pomembna prava izbira pripomočkov – ravno prav veliki in realni (otrok s plastičnim nožem ne bo mogel rezati).

Otroku v starosti dveh do dveh let in pol lahko brez zadrege podarite primerno velike pripomočke za različne dejavnosti iz vsakdanjega življenja. Pri tej starosti so še vedno aktualni tudi pripomočki iz prejšnjega seznama, dodala pa sem nekaj novih, ki zahtevajo dodatne spretnosti:

Dvoletniki so željni raziskovanja in odkrivanja sveta okoli sebe. Radi imajo igrače in dejavnosti, s katerimi urijo svoje spretnosti. Zaželijo si rezanja s škarjami, na vrvico radi napeljujejo večje kroglice, odvijajo manjše stvari, kot so embalaže od raznih stvari, in še in še.

Razveselili se bodo tudi igrač, kot so: 

V tej starosti otrok prične vizualno razlikovati velikosti, oblike in barve, zato ga bodo pritegnile:

Malčki v tej starosti zelo hitro osvajajo nove besede, zato je priporočljivo otroka, da otrok pri tem čim bolj podprete. Nekaj idej navajam tukaj:

  • O izbiri prave knjige, ob kateri bo vaš malček bogatil svoj besedni zaklad, sem pisala že pred časom. Prejšnji teden je bil v Cankarjevem domu knjižni sejem, upam, da ste uspeli najti kakšno dobro knjigo za otroka.
  • Uporaba tridelnih kart ob kombinaciji ali samostojno z majhnimi podobicami iz sveta okoli njega. Nekaj časa nazaj sem tudi delila povezavo na lušten blog, kjer so na voljo karte, ki jih lahko sami izdelate. Pri tem lahko uporabite tudi figurice iz naše ponudbe.

Vsak otrok se razvija v svojem tempu, gre svojo pot – kar se tiče časa, ki si ga vzame na določeni stopnji, in kar se tiče zanimanja. Največ kar lahko naredite je, da ga opazujete in mu ponudite tisto, kar mu bo v posameznem trenutku odgovarjalo. Prepričana sem, da je to eno od največjih daril, ki mu jih lahko daste. 

Navedeno starost otroka ne smete jemati kot omejitev, ampak kot približno starost, kdaj bi lahko otroka zanimala posamezna igrača ali pripomoček. Vse pripomočke, ki jih ponudite otroku v starosti 18 do 24 mesecev, seveda (lahko) uporablja tudi triletnik (ali starejši otrok). In, če res sledite otroku, gotovo ne moremo zgrešiti z darilom. Tako pravi Sanja iz bloga Žogice in kravate 🙂

Obe skupaj vam želiva veliko veselja pri izboru daril 🙂

Zapišite vaš komentar

9 + 1 =