Pred vami je še zadnji seznam za igrače. Tokrat se bomo posvetili otrokom od 3 pa vse do 6. oziroma 7. leta starosti. Začeli bomo sicer s triletniki, a so prav vse naštete igrače in pripomočki primerni tudi za starejše otroke, vsaj do petega, ali šestega leta zagotovo, marsikaj pa še kasneje.

Triletnika pravzaprav ni težko obdariti. Pri tej starosti so otroci že zelo samostojni, če jim to omogočimo, radi raziskujejo svet in vedoželjnih vprašanj jim nikoli ne zmanjka. Zelo primerne se mi zato zdijo večplastne sestavljanke, na primer razvoj metulja, razvoj žabe, razvoj piščančka, letni časi.

Svet okoli sebe lahko spoznavajo še s figuricami, ob katerih širijo tudi svoj besedni zaklad: razvojni krog morske želve, okoli sveta, v vodi, orodja, sončni sistem, v zraku, svetovne znamenitosti, eksotične ptice, v vesolju (figurice pa se odlično obnesejo za vaje z glasovi in seveda za igro, v kombinaciji z drugimi igračami). Z napihljivim globusom bo otrok spoznaval svet, z magnetnimi lesenimi črkami in številkami pa bo odkrival simbole za glasove in količino. To je tudi čas za spoznavanje s prvimi družabnimi igrami, na primer igro sodelovanja sadovnjak.

Pomembno je, da ima otrok možnost urjenja fine motorike in pri tej starosti mu lahko brez skrbi ponudimo igrače z drobnimi predmeti: plastični žebljički, perlice za nizanje (velike), perlice za nizanje (male), nizanje črk, zabijanje žebljev v pluto in druge igrače ter pripomočke: pretikanka krokodil, steklena pipetka, nabiranje jagodMoj zvezek montessori (zbirka nalog, ki se je ne razveselijo samo otroci, ampak tudi odrasli, saj lahko velik del vsebine uporabimo za izdelavo didaktičnih materialov).

Iz pomočnikov postajajo mojstri. Dobro se bodo že znašli pri peki piškotov, a ker so običajni kuhinjski pripomočki preveliki za majhne roke, jim bo prav prišel valjarček, ribežen, set za pekozanimivi modelčki za piškote, pa še taki bolj sezonski, zaščitna rokavica za peko, potrebujejo tudi primeren predpasnik (motiv limon, motiv vrtnice) in ostale kuhinjske pripomočke: krtačko za umivanje sadja in zelenjave, terilnik gobico. Obroki bodo še bolj svečani, posebni s simpatičnim otroškim jedilnim priborom. Po končanem delu v kuhinji jim bo prav prišla pravšnja otroška metla. Kadar ne bodo kuhali v pravi kuhinji, se bodo radi zaigrali v svoji, otroški namizni kuhinji.

Poleg vsega naštetega, pa se bodo razveselili tudi pripomočkov za ustvarjanje, pa naj gre za likovne: trioglate voščenke, vodene barvice z lončkom za vodo in čopiči, majhna lesena tabla s kredami, ali glasbene: zvončki, vrtljivi boben, tamburin, kastanjeta.

V zimskem času, ko je gibanje zunaj nekoliko omejeno, lahko otrokovo potrebo po gibanju s pripomočki kot je krava za skakanje in jahanje in plezalo piramida (si kar predstavljam, v kakšno trdnjavo bi se spremenilo z nekaj starimi rjuhami).

Kot sem že zgoraj zapisala, da so prav vse naštete igrače in pripomočki primerni tudi za starejše otroke, vsaj do petega, ali šestega leta zagotovo, marsikaj pa še kasneje.

Za otroke po četrtem letu bi dodala le še naslednje pripomočke in igračesestavljanka evropa, iskanje ravnotežja luna (brez kocke, torej kot igračo in ne družabno igro pa jo lahko ponudite že precej prej), kvalitetne barvicerazvojni krog fižola, zbirko nalog Moje dejavnosti Montessori (tudi ta bo v res veliko pomoč pri izdelavi didaktičnih materialov), vsa družina pa bo vesela kartic – Igra za družino. Primerno darilo za petletnike je, poleg naštetega, tudi kompas, šah in miselna igra Happy cube (trenutno zabava vso našo družino).

Zapišite vaš komentar