Bliža se čas prazničnih nakupov, ko starši izgubljate dragoceni čas med preveč polnimi policami otroških trgovin in ne veste, kaj bi otroku izbrali, saj ima doma že cel kup igrač, a nobena ga ne zaposli za dlje časa. Ne boste verjeli, a otrokom ni do piskajočih, plešočih in kričečih igrač, ki naredijo vse namesto njega. Veliko raje in dlje časa se igrajo z igračami, kjer morajo otroci biti aktivni in igrača pasivna. Odrasli imamo samo tak občutek, da se otroci radi igrajo z igračami, ki same skačejo, plešejo in pojejo, itd., ker smo sami že vsega naveličani in potrebujemo 101 dražljaj, da nam je v življenju zanimivo. Otrokove potrebe so preproste – par lesenih kock in avtomobilček, ki ga mora otrok sam poganjati, pa bo otrok povsem zadovoljen.

S tem prispevkom, s Sanjo – mamo in lastnico krasnega in nadvse uporabnega bloga Žogice in Kravate, pričenjava s serijo objav o izbiri pravih igrač za otroke. S Sanjo večkrat sodelujeva pri kakšnih skupnih akcijah, saj imava podobne poglede na vzgojo najinih otrok. Obe namreč verjameva, da otroci ne potrebujejo veliko igrač, naj pa imajo tiste, ki so res dobre in spodbujajo njihov razvoj. Zato sem tudi letos Sanjo povabila, da skupaj staršem pomagava izbrati tisto pravo igračo za njihove otroke iz skrbne ponudbe moje butične trgovinice.

S Sanjo sva pripravili sezname idej za praznična obdarovanja otrok.  Prvi seznam, ki sva ga pripravili je posvečen najinemu najljubšemu obdobju otroštva – dojenčkom.

V naslednjih dneh pa vas čakajo tudi predlogi in ideje za enoletnike, dvoletnike, triletnike in otroke stare med 4 in 7 let. Pri pripravi vsakega seznama sva izhajali iz otrokovih razvojnih potreb in značilnosti v posameznem obdobju, tako, da se nobena igrača ali pripomoček ni na seznamu znašel po naključju, ampak res po premisleku, kaj lahko v tistem obdobju otroku najbolj pomaga pri njegovem razvoju.  Pri izbiri daril se držite načela, raje manj, a naj bo tisto pravo :).

Preden pa berete dalje, bi rada povedala le to, da največ, kar svojemu otroku lahko podarite, je vaš čas, ki ga preživite z njim, in pa ljubezen, ki mu jo dajete. Vse ostalo je le dodatek in nikakor ne more nadomestiti tega, kar otroci v svojem življenju najbolj potrebujejo in, kar mu lahko daste le vi starši  .

Takole pa Sanja z vami deli nekaj njenih dragocenih nasvetov o izbiri igrač in pripomočkov za dojenčka.

Od vseh igrač so mi daleč najbolj pri srcu tiste za dojenčke. Zelo rada jih tudi podarjam, saj, za razliko od, na primer, oblačil, niso vezane na številke in letni čas.

Če bi radi obdarili dojenčka v prvih mesecih življenja, mu podarimo mobile, recimo take z metulji, letali, oboji posnemajo realno gibanje, ali pa zvočne mobile z zvončki, ki jih lahko obesimo na stojalo.

Okoli tretjega meseca starosti dojenčki začnejo nadzarovati gibe rok. Takrat jim ponudimo lahke ropotuljice in podobne predmete. Sprva jih lahko, kot mobile za dotikanje, obesimo na stojalo (s pomočjo vrvice, elastike). Kasneje jih bodo lahko raziskovali ter jih pri tem držali sami, posegali po njih. V kolikor nekaj teh prvih igrač razporedimo malenkost stran od dojenčka, ga spodbudimo h gibanju, sprva iztegovanju rok, potem pa obračanju, plazenju, kobacanju. Dojenček bo igrače rad uporabil tudi kot grizalo, zato previdnost pri izbiri materialov nikakor ni odveč.

Zelo primerne so naslednje igrače:

Vse te lahko obesite na stojalo, potem pa še:

Pri starosti pet, šest mesecev, otroka spodbujamo k plazenju. V tistem obdobju mu ponudimo igrače, ki se kotalijo, premikajo, a ne prehitro, saj sicer izgubi zanimanje zanje. Primerne so:

Igrače, ki jih lahko uporabljamo na več različnih načinov oziroma take z dolgo dobo uporabnosti, so moje najljubše. Izredno zanimiv se mi zdi valj, igrača za potiskanje, saj je ročaj odstranljiv. Brez ročaja lahko otrok uporablja valj kot ropotuljo, ker se kotali za spodbujanje plazenja, kasneje, z ročajem pa za spodbujanje samostojne hoje. Radi jo bodo potiskali tudi veliko kasneje, saj jim v igri taka igrača (preverjeno) predstavlja kosilnico, sesalec …

V drugi polovici prvega leta življenja otrok osvoji sedenje. Takrat potrebuje svoj stol in mizico, prilagojeno njegovim potrebam (ne previsoko, varno, stabilno). Prva dejavnost za katero ju bo uporabljal bodo najverjetneje prvi obroki goste hrane, kmalu pa bo za mizo tudi delal in se igral. Stolčke, mizice in ostalo nizko pohištvo radi uporabljajo tudi za vstajanje in postavljanje na noge. V kolikor v stanovanju nimate prav veliko takih površin, jim lahko pomagate z drogom za dvigovanje.

Tako, upam, da vam bo seznam v pomoč pri izbiri pravega darilca za vašega otroka.

Zapišite vaš komentar