Danes bi rada delila s teboj dva enostavna recepta za piškote. Poleg receptkov pa sem dodala zraven še moje konkretne nasvete/namige, ko se peke teh piškotkov lotiš z otroki. 

Prvi je recept za lešnikove piškotke, ki sem ga z mojima hčerkama preizkusila prejšnji teden. Ker se sama izogibam glutenu in belemu sladkorju, so ti piškoti odlični tudi za mene, ker se lahko z njimi do onemoglosti lahko sladkam tudi jaz. Drugi recept (linški piškoti) je malce bolj zahteven, ki pa ga lahko prilagodiš otrokovi starosti in lahko delaš piškotke tudi z mlajšimi otroki (od 2 let naprej). Več pa v namigih spodaj. 

ENOSTAVNI LEŠNIKOVI PIŠKOTI

Ta recept je še posebej primeren za najmlajše otroke, ki prvič  sodelujejo pri peki piškotkov (recimo nekje od 18. meseca starosti), ker tako majhni otroci še nimajo spretnosti oblikovanja piškotov z modelčki, je ta recept odličen zanje. 

Za piškote potrebuješ te sestavine: 

  • 1 banana
  • 1 velika žlica kokosovega olja
  • 1 velika žlica javorjevega sirupa
  • 150 g mletih lešnikov (orehov, mandljev)
  • začimbe (1 žlička cimeta, 1/2 žličke mletega
  • ingverja, 1/2 žličke muškatnega oreščka)
  • ščep soli
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 25 g temne čokolade (z vsaj 75 % deležem kakave)

Kako se lotimo:

  1. Z vilicami pretlačimo banano, dodamo žlico stopljenega kokosovega olja in javorjev sirup.
  2. Dodamo mlete lešnike, začimbe, pecilni prašek in nasekljano čokolado.
  3. Dobro premešamo in z rokami oblikujemo kroge.
  4. Pečemo na papirju za peko v ogreti pečici na 180 stopinjah 15 minut.

Vir: Kulinarika.net

Tukaj pa nekaj mojih namigov za peko teh piškotov z otroki:

  • če je otrok mlajši od treh let, priporočam, da sestavine prej zmeriš in stehtaš, ker je koncentracija tako majhnega otroka še precej kratka in še preden bosta prišla do oblikovanja piškotov, bo otrok že s fokusom kje drugje.
  • otrok bo najbolj užival v gnetenju sestavin, naj si da duška
  • verjetno bo zelo užival v mečkanju banane, lahko uporabiš tudi mečkalec za krompir
  • otroku pokažeš kako oblikuje kroglico in jo potem splošči z dlanjo, vsekakor pa sem prepričana, da bo otrok iznašel svojo obliko piškotov, kar je super.

LINŠKI PIŠKOTI Z BELO ČOKOLADO

Tukaj pa je še en recept, po katerem sem s hčerkama večkrat delala piškote, čez praznike ali pa kar tako, ko se nam je zahotelo nekaj sladkega.

Gre za linške piškote z belo čokolado (povzeto po Boobee Foodee). Recept je s prilagoditvami primeren tako za dvoletnika kot tudi za starejše otroke, ki so v peki že precej spretni. V mojih namigih spodaj izveš več. 

Potrebuješ: 

  • 130 g  pirine navadne moke, 
  • 80 g mletih lešnikov, 
  • 80 g masla,  
  • 50 g kisle smetane
  • 60 g sladkorja (kokosov bi bil dobra izbira, sicer pa sladkor, kot ga uporabljate običajno)
  • 2 rumenjaka
  • 1 noževa konica vanilije v prahu, 
  • sol, ščep
  • 30 g pravega kakava
  • 70 g bele čokolade
  • rjavi sladkor v prahu, nekaj za posip

Kako se lotimo: 

  1. Maslo zmehčamo na sobni temperaturi, zmešamo skupaj s kislo smetano in z mešalnikom penasto zmešamo s sladkorjem.
  2. Postopoma vmešamo rumenjaka, nato pa masi dodamo vanilijo.
  3. Moko zmešamo z mletimi lešniki in kakavom ter solimo.
  4. Ugnetemo v gladko testo, ki ga pustimo počivati pol ure v hladilniku.
  5. Razvaljamo na 3-4 mm na debelo in z modelčkom izrežemo poljubne zvezdico; v polovico piškotkov v sredini ponovno izrežemo manjše zvezdice.
  6. Piškote pečemo v prehodno ogreti pečici na 180°C 10 minut in po tem času preverimo, ali so pečeni; če niso, pustimo še 2 minuti.
  7. Ohladimo in polovico vseh piškotov premažemo s stopljeno čokolado ter obložimo s preostalimi piškoti, ki so izrezani v sredini.
  8. Na vsakega v sredino prilijemo še malo čokolade in posipamo s sladkorjem v prahu.

Tukaj pa nekaj mojih namigov za peko teh piškotov z otroki:

  • sestavine lahko že prej izmeriš, bo pa otrokom od 3. leta naprej zanimivo tudi tehtanje in izmera sestavin (priporočam morda le, da preden povabite otroka k peki, da vse sestavine prej zberete skupaj, da jih vmes ne iščete po omaricah)
  • namesto električnega mešalnika lahko uporabiš tak ročni mešalnik, ki ga lahko brez problema uporablja tudi otrok.
  • Lahko kupiš že mlete lešnike, lahko pa jih kak dan prej z otrokom skupaj zmeljeta z ročnim mlinčkom.
  • Piškote lahko le enkrat izrežeš z modelčkom in ne dvakrat, da bi nastali prav linški piškoti, bo pa dvojno izrezovanje zagotovo všeč že bolj spretnim in zahtevnejšim mladim pekom (od 5. Leta naprej recimo)
  • Obliv s čokolado lahko spustite.
  • Otroku bo zanimivo streti jajce in ločiti rumenjak od beljaka. Pri tem mu lahko pokažeš ta enostaven trik.

To je to, želim ti res prijetno peko s tvojim otrokom ali otroci. Naj bo zabavno in sproščeno!

Zapišite vaš komentar