Veliko staršev meni, da je vzgoja montessori verska vzgoja. Da ne bo pomote, z versko vzgojo ni nič narobe, če se starši odločite za njo in je v skladu z vašimi prepričanji in vrednotami o življenju. 

Naj pojasnim. Metoda montessori se imenuje po Marii Montessori, prvi italijanski zdravnici, ki je pristop osnovala na znanstvenih opazovanjih mnogih otrok in ni povezan z nobeno versko pripadnostjo.

Ker je Maria Montessori na otroka gledala celovito, ga je videla tudi kot duhovno bitje, ki išče odgovore na mnoga vprašanja, ki se mu zastavljajo o življenju, zato je kot katoličanka svojo metodo poučevanja želela prenesti tudi na področje verske vzgoje otrok, a je ostalo le pri zamisli.

Sta pa leta 1954, dve leti po smrti Marie Montessori, program za versko vzgojo po načelih pedagogike montessori, oblikovali Mariina učenka Giannia Gobbi in teologinja dr. Sofia Cavaletti. Program sta poimenovali Kateheza Dobrega pastirja.

Po vsem svetu obstajajo ustanove montessori, bodisi šole ali vrtci, ki so del krščanskih, muslimanskih, judovskih in drugih verskih skupnosti in pa tudi ustanove, ki v svoj kurikulum nimajo vključene nobene religije.

Ustanove torej odražajo vrednote in prepričanja ustanoviteljev teh ustanov kot tudi družin, ki sooblikujejo skupnost.

V Sloveniji so prvi vrtec montessori ustanovile sestre uršulinke, ker so v vzgojnem pristopu montessori  našle sorodnost s svojim načinom življenja in željami glede vzgoje otrok.

V osnovi je vrtec, ki so ga ustanovile,  katoliški vrtec, ki deluje po principih pedagogike montessori. Ljudje pri nas v Sloveniji zaradi tega velikokrat povezujejo, da so vsi vrtci montessori verski in, da je vzgoja montessori verska vzgoja.

V Sloveniji torej delujejo vrtci, ki vključujejo elemente krščanske vzgoje, izvajajo torej Katehezo dobrega pastirja kot tudi vrtci, ki v svoj kurikulum ne vključujejo katoliške vzgoje, kar pa ne pomeni, da duhovnemu razvoju otrok ne dajo nobenega pomena.

Ga dajo, a na drugačen način, ki ni povezan z vrednotami in prepričanji katoliške ali katerekoli druge religije.

Meni se zdi to super, da lahko starši izbirate med vrtci montessori in izberete tiste, ki se skladajo z vašimi prepričanji in duhovnimi vrednotami.

Tako, da povzamem. Montessori vzgoja ni verska vzgoja.

Zapišite vaš komentar