V času izobraževanja za montessori pedagoga za otroke od rojstva do treh let sem se prvič srečala z montessori mobili za dojenčke. To je bila »ljubezen na prvi pogled«. Vsi mobili so bili ročno izdelani, izredno estetski, usklajenih barv in prav vsi imajo svoj namen in čas, kdaj jih dojenčku ponudimo oz. obesimo v njegovo vidno polje. Popolnoma drugačni ob mobilov, ki jih lahko kupimo v trgovinah z otroško opremo. Spomnim se mobila oz. glasbenega vrtiljaka, ki sem ga imela za moji hčerki, ko sta bili še dojenčici. Mobil je bil vseh možnih barv, zelo barvit in pisan, imel je možnost poslušanja glasbe in vrtenja. Ko sem jima vrtiljak obesila nad  glavo, da ga lahko opazujeta, sta pričeli jokati. Jaz pa sem se seveda spraševala, zakaj in nisem razumela. Danes razumem…

Za tako majhnega dojenčka je bilo popolnoma preveč dražljajev, kričeče barve, glasba in gibanje, vse obenem. Novorojenček, dojenček star 2 ali 3 mesece ni sposoben prenesti toliko dražljajev in še ni pripravljen opazovati kompleksnih slik. Rad opazuje preproste oblike in linije.  Ob neprijetnih dražljajih, kot je bil npr. naš glasbeni vrtiljak, pa prične jokati.

Skrbno izbrani mobili so v skladu z montessori filozofijo pomemben del otrokovega domačega okolja. Od rojstva do nekako 3 meseca starosti otroku ponudimo mobile, katere samo opazuje, kasneje po 3. mesecu starosti pa so na vrsti mobili za spodbujanje poseganja. Mobili dojenčkom pomagajo razvijati in ostriti vid, radi jih opazujejo. In kako pomembno je, da otroku v njegovo vidno polje obesimo nekaj, kar otroku nudi lep pogled, s čimer mu omogočimo prijetno vizualno izkušnjo.  Mobil lahko obesimo nad previjalno mizo oz. tam, kjer dojenčka  ponavadi previjamo ali nad posteljico.

Munari – črno bel mobile, od rojstva

Gobbi – barvni mobile, starost: 1 mesec

Oktaeder, starost: 1-2 meseca

Plesalci, od rojstva dalje

Munari, gobbi, plesalci in oktaeder mobili so klasični montessori mobili, kakršne sem spoznala na izbraževanju.

Domišljiji lahko pustite prosto pot in doma sami ustvarite mobile. Držite se le tega, da so predmeti, ki jih uporabite za izdelavo mobila podobe iz realnega življenja, kot npr. metulji, ptiči ali vodne živali, ki se dejansko premikajo po zraku ali vodi.

Kako jih dojenčki opazujejo pa si lahko ogledate in preberete tukaj. 

4 replies
 1. Anja
  Anja says:

  Odlični so… Pri nas ravno visijo plesalci, metulji so na čakanju, primarne barve v izdelavi. Obema so bili najbolj všeč Gobbi. Če ne bi videla, ne bi verjela kakšne koncentracije so sposobni tako majhni otroci.

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Tega sem pa zelo vesela. Izkušnja iz prve roke pove veliko. Jaz pri svojih hčerah še nisem vedela za te mobile, upam pa, da jih bom mogoče nekoč še uporabila:) Glede na to, da ste precej domači z montessori okoljem, bi bila zelo vesela, če bi delili z mano/nami vašo izkušnjo prakticiranja montessori vzgoje doma…

   Odgovori
 2. Anja
  Anja says:

  Pri mobilih ni kaj govoričit. Enostavno je treba poskusit in se čudit ;)
  Navodila:
  Munari http://www.littleredfarm.com/2011/10/homemade-munari-mobile-tutorial.html
  Oktaedri http://www.littleredfarm.com/2011/11/octahedron-mobile-tutorial.html
  Gobbi http://bellascasa.com/?p=1691
  Plesalci http://sadhanamama.wordpress.com/2012/10/10/the-dancer-mobile-diy/
  Naredila sem tudi metulje, ki se nam obnesejo še celo bolje kot Gobbi. Navdih (in ideje za vrste metuljev, katerih fotografije sem poiskala na spletu) http://michaelolaf.com/store/product31.html .
  Pri nas visijo po temle predlogu (časovnem okvirju) http://www.littleredfarm.com/2011/08/montessori-mobiles-for-babies.html?utm_source=BP_recent , če se ne motim je tako priporočeno tudi v Montessori from the start (http://www.amazon.com/Montessori-Start-Child-Birth-Three/dp/0805211128).
  Obešamo jih na nosilec za police (ceneje kot (kvalitetni) loki), ki je montiran v steno.
  Niso pa vsem vsi enako všeč (moja dva imata nekaj proti plesalcem)…

  Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja