V času izobraževanja za montessori pedagoga za otroke od rojstva do treh let sem se prvič srečala z montessori mobili za dojenčke. To je bila »ljubezen na prvi pogled«. Vsi mobili so bili ročno izdelani, izredno estetski, usklajenih barv in prav vsi imajo svoj namen in čas, kdaj jih dojenčku ponudimo oz. obesimo v njegovo vidno polje. Popolnoma drugačni ob mobilov, ki jih lahko kupimo v trgovinah z otroško opremo. Spomnim se mobila oz. glasbenega vrtiljaka, ki sem ga imela za moji hčerki, ko sta bili še dojenčici. Mobil je bil vseh možnih barv, zelo barvit in pisan, imel je možnost poslušanja glasbe in vrtenja. Ko sem jima vrtiljak obesila nad  glavo, da ga lahko opazujeta, sta pričeli jokati. Jaz pa sem se seveda spraševala, zakaj in nisem razumela. Danes razumem…

Za tako majhnega dojenčka je bilo popolnoma preveč dražljajev, kričeče barve, glasba in gibanje, vse obenem. Novorojenček, dojenček star 2 ali 3 mesece ni sposoben prenesti toliko dražljajev in še ni pripravljen opazovati kompleksnih slik. Rad opazuje preproste oblike in linije.  Ob neprijetnih dražljajih, kot je bil npr. naš glasbeni vrtiljak, pa prične jokati.

Skrbno izbrani mobili so v skladu z montessori filozofijo pomemben del otrokovega domačega okolja. Od rojstva do nekako 3 meseca starosti otroku ponudimo mobile, katere samo opazuje, kasneje po 3. mesecu starosti pa so na vrsti mobili za spodbujanje poseganja. Mobili dojenčkom pomagajo razvijati in ostriti vid, radi jih opazujejo. In kako pomembno je, da otroku v njegovo vidno polje obesimo nekaj, kar otroku nudi lep pogled, s čimer mu omogočimo prijetno vizualno izkušnjo.  Mobil lahko obesimo nad previjalno mizo oz. tam, kjer dojenčka  ponavadi previjamo ali nad posteljico.

Munari – črno bel mobile, od rojstva

Gobbi – barvni mobile, starost: 1 mesec

Oktaeder, starost: 1-2 meseca

Plesalci, od rojstva dalje

Munari, gobbi, plesalci in oktaeder mobili so klasični montessori mobili, kakršne sem spoznala na izbraževanju.

Domišljiji lahko pustite prosto pot in doma sami ustvarite mobile. Držite se le tega, da so predmeti, ki jih uporabite za izdelavo mobila podobe iz realnega življenja, kot npr. metulji, ptiči ali vodne živali, ki se dejansko premikajo po zraku ali vodi.

Kako jih dojenčki opazujejo pa si lahko ogledate in preberete tukaj. 

4 komentarji

Zapišite vaš komentar

− 4 = 2