Ko ste prvič slišali za pedagogiko montessori, kakšen vtis ste dobili o njej? So se v vas pojavili kakšni predsodki?

Velikokrat slišim takšne in drugačne neresnice o pristopu montessori. Ljudje rečejo, da je zelo drago, če želiš vključiti principe montessori v vzgojo otroka.

Slišim tudi, da je pristop montessori senzorična igra in, da je montessori zdaj trend.

Velikokrat slišim, da je pedagogika montessori verska vzgoja. Nemalo jih misli, da je vzgoja montessori permisivna vzgoja, da otroci lahko počnejo, kar hočejo in želijo. Tudi to, da montessori sili otroke k zgodnjemu učenju. Vse to so predsodki o pristopu montessori, ki krožijo v našem slovenskem prostoru …

Na katere ste vi naleteli oz. kaj ste vi slišali o pedagogiki montessori, ko ste se prvič srečali z njo?

Kadarkoli naletim na te predsodke, mi je prav žal, ker vsi ti predsodki o pristopu montessori delajo veliko krivico pedagogiki, ki ima velike prednosti za otroka.

Ti predsodki večinoma izhajajo iz nevednosti in nerazumevanja pedagogike montessori, zato sem se odločila, da tej tematiki posvetim nekaj svojega časa in podrem vse te mite, ki krožijo okoli pristopa montessori.

Tokrat sem se lotila predsodka, da je montessori samo za premožne.

Velikokrat slišim od ljudi, da je montessori drag. Verjetno zato, ker pristop montessori povezujejo z bogastvom in zasebnim šolskim izobraževanjem in iz tega seveda izpeljejo, da si tovrstno izobraževanje in vzgojo ne more privoščiti vsak.

Mnogi ne vedo, da je Maria Montessori svojo prvo hišo otrok odprla za otroke v revnem predmestju Rima. Njen cilj je bil, da bi bil montessori dostopen vsakomur.

Montessori se lahko izvaja ne glede na višino finančnih sredstev,  v kateri koli državi, v katerem koli prostoru in s katerim koli otrokom. Montessori torej ni omejen le na nekatere socialno-ekonomske, rasne ali verske skupnosti.

Vrtci in šole montessori so običajno res zasebne ustanove, a so pri nas sofinancirane s strani države, kar približa tovrstno varstvo oziroma šolanje povsem povprečnim slovenskim družinam.

Vse pa je seveda stvar prioritete. V nekaterih državah po svetu so javne šole vključile pristop montessori v svoj kurikulum, kot npr. na Nizozemskem.

Sicer pa se lahko pristop montessori vpelje tudi v domače okolje in ni samo vezan na ustanove kot so vrtci in šole. Starši velikokrat mislijo, da si montessori v svojem domu ne morejo privoščiti, ker sklepajo po materialih montessori, ki držijo svojo ceno, če so kvalitetni. A ne vedo, da bistvo pristopa montessori ni v materialih montessori.

Montessori je način življenja in naš odnos do otroka, zato dragi materiali niso potrebni, da bi otrok lahko občutil prednosti pristopa montessori. 

V svoj dom ga lahko vključi prav vsak, ki je odprtega srca in uma ter ima znanje o otrokovem razvoju ter njegovih potrebah v prvih letih življenja.

Upam, da mi je uspelo razbiti prvi predsodek o pristopu montessori, da je montessori drag in sem vas uspela prepričati, da je montessori lahko dostopen vsakomur, vsaki družini in vsakemu otroku.

Kateri predsodek bi si želeli, da izpostavim v naslednjem članku?