Največkrat me vprašate, kaj lahko počnete z majhnim otrokom doma (od 18 mesecev naprej). Najbolj enostavno je, da ga vključite v vse, kar počnete vi.

Tako bo zadovoljen otrok, ker bo počel nekaj, kar si želi in tudi vi, ker boste vse lahko naredili z njim.

Saj veste, takoj, ko otrok shodi bi vam že rad pomagal pri vsem, kar počnete. V vse bi bil rad vključen. Posnema vas, ko pometate, z veseljem vam pobira oprano perilo iz stroja, briše mizo in pomiva okna. Super bi rekli, ampak malček pa res še ne more pomagati okoli hiše. Res je, da boste potrebovali malo več časa, da dokončate eno opravilo, če imate poleg sebe malega
pomočnika, a povem vam, da ni večjega plusa od tega, da ima otrok občutek, da je tudi njegov doprinos k urejenosti doma pomemben. 
Zdaj že veliko raziskav govori v prid tega, da otroka vključite v družinska opravila. Ta opravila so celo pomembnejša od vseh dodatnih aktivnosti, ki jih otroci obiskujejo. Pomembno je, da otroci že od majhnega razvijajo občutek odgovornosti in skrbi za dom, v katerem živijo. Sodelovanje pri gospodinjskih opravilih naj bi bilo enako pomembno kot učenje in spoznavanje novih stvari. Ne samo, da otroci z opravljanjem hišnih opravil postopoma razvijajo svojo odgovornost, samozavest in samostojnost ter se tako pripravljajo na življenje, ampak razvijajo povsem konkretne veščine in spretnosti, ki jih bodo slej ko prej potrebovali v šoli.

Med obešanjem perila, pometanjem, pripravljanjem mize za večerjo, rezanjem sadja in zelenjave otroci razvijajo koncentracijo, spretnost roke, sposobnost reševanja problemov. V resnici jih vsa ta dela pripravljajo na kasnejše branje, pisanje in matematiko.

Kako pa lahko malčka, ki vam želi pomagati pri opravilih, vključite v svoje delo?

  • Vsekakor je dobro, da upočasnite svoj tempo. Pri majhnih otrocih gre vse počasneje.
  • Vključite ga v opravljanje gospodinjskih opravil takrat, ko zanje pokaže interes in ne takrat, ko se vam bo zdel dovolj star za kaj takega. To je običajno nekje pri 18ih mesecih. Ko vaš malček pride k vam, ko zlagate perilo v pralni stroj in vam želi pomagati, boste za opravilo sigurno potrebovali več časa. Lahko, da bo nekaj praška pristalo na vas ali na tleh. Naravnani smo tako, da želimo stvari opraviti čim hitreje, vendar se vam bo čas, ki ga boste sedaj vložili v to, kasneje obrestoval.
  • Dobro si je zapomniti tudi to, da majhnemu otroku ni pomemben končen rezultat, da delajo zaradi dejavnosti same. Odrasli delamo zaradi cilja, ki ga bomo dosegli, otroku pa cilj ni pomemben. Popolnoma je predan dejavnosti, bolj ga zanimata osvajanje veščin in samo delo, zato ne bodite razočarani, če perilo ne bo obešeno tako kot ste si vi zamislili ali miza pobrisana tako kot bi jo vi pobrisali.
  • Poleg tega je potrebno dejavnost prilagoditi otrokovim zmožnostim, da bo več stvari zmogel narediti sam in bo ob tem potreboval le malo naše pomoči.