…domači pralni prašek namreč. K temu sem se pripravljala že dalj časa, saj sem si želela, da bi tudi pri pranju perila uporabili doma pripravljen “zvarek”. Težim namreč k temu, da so čistilna sredstva, ki jih doma uporabljamo neoporečna, da niso škodljiva človeku, okolju in živalim. Ker Mali in Veliki T veliko sodelujeta pri vsakdanjih opravilih, moram biti pozorna na čistilna sredstva, ki jih uporabljamo.


Za ribanje oz. temeljito čiščenje njunih mizic in stolčkov uporabimo kar navadno milo. Za umivalnik v kopalnici in kuhinjske površine uporabita čistilo, ki ga naredimo doma iz vode, kisa, eteričnih olj in blagega pomivalnega sredstva. Drugače pa velikokrat samo limona, soda bikarbona ali kis. Čistilo jima pripravim v majhen razpršilnik in to je to. Za pralni prašek sem že dalj časa iskala enostaven recept zanj in ta teden je prišel do mene. Zasledila sem ga na tem lušnem blogu. Se mi je prav smejalo, saj sem vedela, da ga bom s takimi sestavinami in postopkom, ki resnično ni zapleten, lahko naredila skupaj z mojima deklicama. In danes smo ga naredile in tudi že preizkusile. Odličen je!

Za doma narejen pralni prašek potrebuješ:

 • 1 naravno rastlinsko milo
 • 3 skodelice pralne sode
 • 20-30 kapljic eteričnega olja po izbiri


Vse sestavine sem imela že doma. Sodo bikarbono že tako ali tako uporabljamo, iz ostankov mil in nekaj novih pa smo naribale milo za pralni prašek. Naribale smo več mila, ker bi bilo eno čisto premalo. Pri nas deklici pač radi ribata. Kar ga je preveč, ga bomo uporabile pri naslednji izdelavi. Vmes, ko sta deklici ribali, sem jaz segrela pečico na 200˚C, napolnila pladenj s sodo bikarbono in jo enakomerno porazdelila po pladnju. V pečici sem jo imela 30 minut, vmes sem večkrat premešala.

Ko se je soda bikarbona spremenila v pralno sodo, je bilo tudi vso milo naribano. Pralni sodi smo dodale naribano milo…

…20 kapljic sivkinega eteričnega olja, premešale vse skupaj in voila, pralni prašek je bil narejen.

Bolj enostavno ne bi moglo biti. Prašek sem kar takoj preizkusila. Zelo sem zadovoljna. Z njim sem oprala zelo umazana otroška oblačila, madežev ni bilo več. Verjetno je veliko odvisno od tega, katero milo dodaš. Poleg naravnega mila za roke je bilo vmes tudi milo za pranje perila, ki sem ga kupila že dolgo nazaj (mislim, da je bilo celo marsejsko milo). Vsekakor bomo ob drugi priložnosti naredile še tekoči pralni prašek po receptu Maye na njenem blogu.

Vesela bom kakšne vaše ideje o pripravi domačih čistilnih sredstev.

18 replies
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Tile ribežni so pri nas zlata vredni. Se mi zdi, da so od kuhinjskih pripomočkov eni izmed največ uporabljenih. Trudim se, da bi jih imela tudi v svoji trgovinici. Težko povem kdaj. Pred časom so jih imeli v Merkurju. Poglejte, če še kakšnega dobite.

   LP

   Odgovori
 1. katja
  katja says:

  Jaz pralni prašek tudi skuham in ga ohladim (in med ohlajanjem dodam kis). Tako dobim 2 v enem (tekoči pralni pralni prašek- ki je bolj gel in mehčalec). Če perilo sušim v sušilcu je čisto dovolj. Če pa od zunaj, pa dodam malo komercialnega.

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Katja, to si pa ne predstavljam najbolje. Kako skuhate pralni prašek (običajni predvidevam)? To s kisom jasno…Kis odlično zmehča. Če se perilo posuši v sušilnem stroju pa je sploh dobro.

   Odgovori
 2. katja
  katja says:

  Recept ua moj pralni prašek
  1 marsejsko milo
  3l vode (eni dajo tudi 4l)
  3 žlice sode
  3 žlice kisa
  Naribam milo in ga raztopim v vodi, ko le ta zavre. Med ohlajanjem večkrat premešam in ko je zmes mlačna dodam kis. Prelijem v posodo, kjer prašek potem hranim.
  Res je, da dodam malo kisa tudi v predalček na stroju (kamor se da ponavadi mehčalec).
  Ta količina mi zadošča za približno 1,5-2 meseca (povprečno 5 strojev na teden).

  Odgovori
 3. Tanja
  Tanja says:

  Bi samo opozorila, da mešanje sode in kisa v istem prašku ni najbolj pametna izbira, saj je soda močna baza, kis pa kislina in se tako med seboj izničita. Bolje je narediti pralni prašek samo s sodo (in dodatkom boraksa, ki je tudi baza) in le v predalček za mehčalec dodati kis (ki ga pralni stroj dozira le naknadno).
  Drugače pa super stran! ;)

  Odgovori
 4. Ana
  Ana says:

  Vaša debata je potekala pred enim letom, ne vem če je še aktualna…pa vseeno me zanima če se vedno uporabljate dima narejene praske in kako so učinkoviti na otroških oblačilih, uvajanje goste hrane je pri nas packarija :) kako pa odstrani madeže trave, zemlje, špinače…
  Hvala vam za odgovore.

  Lp A

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Pozdravljeni Ana, občasno še uporabljamo doma narejeni prašek. Nekako nam zmanjka časa, da bi si naredili veliko zalogo :) Glede madežev je tako, da sem v Kalčku kupila trdo milo za odstranjevanje madežev, s katerim sem predhodno namazala in malo namočila oblačila z madeži. Jaz sem se madežev na oblačilih navadila in me/nas ne motijo. Raje imam madeže kot pa oblačilo prepojeno z raznimi strupenimi preparati.

   Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja