Srečanja montessori za otroke in starše so odličen način, da se spoznate s pristopom montessori od blizu in ugotovite, ali vam je tak način pristopa do otroka všeč in bi ga radi vpeljali tudi v vzgojo otroka doma.

Srečanja za malčke in starše (stare starše, varuške oz. s komer je otrok v varstvu) potekajo v prostoru, pripravljenem po principih in načelih pedagogike montessori. V okolju pripravljenem posebej zanje, bo vaš malček našel ogromno spodbud za svoj celostni razvoj.

V sobi so na odprtih policah razporejeni predmeti in igrače, prilagojeni razvojni stopnji otrok v starosti od 14/16 mesecev do 3 let.

Srečanje vključuje delo z materiali montessori, čas za pesem ali ples ter igro tišine in na koncu malico, ki jo pripravimo skupaj z otroci.

Otroci pridobivajo nove izkušnje, se učijo srečanja in sodelovanja z drugimi otroki. Starši pa imate veliko priložnosti za opazovanje svojega otroka in s tem možnosti za prepoznavanje njegovih notranjih potreb, kar je ključno, da bi svojega otroka bolje razumeli in z njim vzpostavili bolj harmoničen odnos. Kako konkretno potekajo srečanja pa preberite TUKAJ.

Kaj s srečanji pridobi otrok?

Otrok ima na srečanjih preko dela z različnimi dejavnostmi montessori veliko možnosti za razvoj finomotoričnih spretnosti, koordinacije oko-roka, pincetnega in triprstnega prijema, grobe motorike in koncentracije, kar je dobra osnova za zahtevnejše učne procese v kasnejših letih.

Ugotovil bo, kaj vse lahko naredi sam in tako postajal vedno bolj samostojen, s čimer bo krepil svojo samopodobo in dober občutek o sebi.

Srečanje vključuje delo z materiali montessori, čas za pesem ali ples ter igro tišine in na koncu malico, ki jo pripravimo skupaj z otroci.

Naučil se bo veliko novih besed.

Opravljal bo zanimive dejavnosti (npr. rezal sadje s posebnim nožkom za otroke, prelival vodo iz majhnega vrčka v kozarec, umival okna, plezal ali hodil po stopnicah, itd.)Naučil se bo nekaj enostavnih otroških pesmic, se vadil v čakanju in se uril biti s samim seboj.Vadil se bo v potrpežljivosti in skrbi za druge ter okolje.Bo v odnosu in stiku z drugimi otroci ter se učil sodelovanja z njimi.

 • Moj otrok je s programom pridobil potrpežljivost, samostojnost, večjo koncentracijo, spretnost in večjo samozavest. Jaz pa sem na programu sem dobila veliko novega znanja, popolnoma nov pogled na otroka, nov pristop vzgoje. Delo z otrokom je tudi delo na sebi, zato sem ugotovila tudi veliko novega o sebi, imam več potrpljenja, predvsem pa cenim čas, ki ga preživim s svojim otrokom.


Menim, da smo s srečanji pridobili veliko vsi trije. Najprej hčerka, ko se je spoznavala z montessori okoljem, materiali, pridobivala na fini motoriki, osvajala nove pesmice, sodelovala pri pripravi hrane itd. Prav tako sva se veliko naučila midva, saj imava sedaj več znanj o tem, kako ji slediti in jo spodbujati v njenem razvoju. Za vse nas pa je to bila tudi dobra priprava na montessori vrtec, v katerega je hčerka vstopila julija.


Kaj lahko od srečanj pričakujete starši?


Spoznali boste, da je opazovanje vašega otroka ključno, da prepoznate njegova občutljiva obdobja, v katerem je še posebej dojemljiv, da osvoji določena znanja in veščine.Doma boste naredili red med otrokovimi igračami in postopoma odmaknili igrače, s katerimi se otrok že dolgo časa ne igra več in ki enostavno ne ustrezajo njegovim notranjim potrebam in interesom.Otroku boste pomagali le tam, kjer potrebuje vašo pomoč, saj vsakršna pretirana pomoč škoduje otrokovemu razvoju.

Sin je zelooo rad prihajal k uricam. Tu se je prvič spoznal z montessori materiali in seveda s samim načinom sodelovanja v skupini, tudi z drugimi otroci. Zaradi tega je bil njegov prehod v vrtec velikoooo lažji, saj je tako pred vstopom v vrtec imel dragoceno izkušnjo in ni bilo nobenih težav z vključitvijo v vrtec. Od prvega srečanja v 4-mesečnem programu – pa sedaj so konca lahko rečemo, da je napredek ogromen. Od tega, da je na začetku vse dajal v usta do tega da danes odpre pipo. Pri uricah je postal radoveden, ogromno je pridobil na koncentraciji.


Iskrena hvala za vaše delo z nami in našimi otroci, za vso potrpežljivost in prijaznost ter seveda dragocene odgovore na mnogotera vprašanja! Občudujemo vaše poslanstvo in delo z otroki.

Tudi sama sem pri tem programu ogromno pridobila, saj ste me naučili, kako pomembno je opazovati otroka, »ga pustiti pri miru«, ko nekaj dela, da razvija koncentracijo.


Prijave za pomladno - poletna srečanja za otroke in starše so odprte. Pričnemo že 28. maja 2018!

Kliknite tukaj in se pridružite skupini >>

Kako konkretno potekajo srečanja?

PRIHOD

Ko pridete v garderobo, otrok odloži svoj nahrbtnik v omarico in obesi svojo jakno na obešalnik. Na nizkem stolčku se preobuje v copate in opazi prihod drugih otrok.

Z otrokom gresta do sobe, se pozdravite z drugimi starši in si najdete svoj prostor.


OPAZOVANJE

Opazovanje otroka je v vzgojnem pristopu montessori zelo pomembno, zato vas bomo k temu spodbujali in vam pomagali, da se boste naučili svojega otroka več opazovati in manj posegati v njegove aktivnosti.


SVOBODA IZBIRE

Otrok se bo ob prihodu v sobo razgledal po prostoru in si izbral dejavnost, ki ga bo pritegnila. Pladenj ali košarico z dejavnostjo si bo odnesel na mizo ali preprogo, kjer bo lahko v miru delal.

Mark je izbral sestavljanko, Enja vstavlja žogice v zaboj, Ruben ima v roki zalivalko, s katero gre po vodo, da bo lahko zalil rožo, Sara se odloči, da bo pripravila sadje za skupno malico – lupi banano, ki jo bo narezala na koščke in postavila na pladenj. Luka z očetom prebira knjigo o življenju na kmetiji, Iva Lara prši vodo na okno, da ga bo umila. Klara ima v roki vrč vode, ki ga želi prinesti do vedra, da bo lahko kopala dojenčka. Pri tem polije malo vode, se vrne in s kupa brisač vzame brisačo ter pobriše lužico. Tako se delovno jutro ali popoldne nadaljuje.

PREDSTAVITVE

Vzgojiteljice s predstavitvami otroku pokažemo, kako se določen material, dejavnost ali predmet uporablja. Po uporabi materiala, na začetku seveda z našo ali vašo pomočjo, otrok material postavi na svoje mesto, kjer pripravljen čaka na drugega otroka, ki bo delal z njim.

Med srečanji vzgojiteljice otroka opazujemo in mu pomagamo le tam, kjer potrebuje pomoč odraslega.


PRIPRAVA MALICE

Med srečanjem enega ali dva otroka povabimo k pripravi skupne malice, ko lahko otrok umije in nareže sadje, zelenjavo ali namaže kruh. Otrok pomaga pri pripravi mize, ko na mizo za vsakega otroka prinese krožnik, majhen kozarček in prtiček.


ČRTA IN SLOVO

Po eni uri igranja sobo skupaj z otroki pospravimo in na vrsti je zadnji del srečanja, kjer imamo v krogu na črti skupen čas – čas za pesem ali ples in igro tišine.

Po igri na črti imajo otroci skupno malico. Ko pomalicajo, jih spodbudimo, da svoj krožnik in kozarček odnesejo na pladenj za umazano posodo ter pobrišejo mizo. Zatem se z otrokom poslovita, odideta v garderobo, kjer si otrok obuje čevlje, obleče jakno in nadene nahrbtnik. Do naslednjič, ko se zopet srečamo!

 • Srečanja bodo potekala ob ponedeljkih in sredah.

Srečanja bodo potekala v naslednjih terminih (17:00-18:30):
 • ponedeljek 28. maj 2018
 • sreda 30. maj 2018
 • ponedeljek 04. junij 2018
 • sreda 06. junij 2018
 • ponedeljek 11. junij 2018
 • sreda 13. junij 2018
 • ponedeljek 18. junij
 • sreda 20. junij 2018
  • Srečanja potekajo v Ljubljani v montessori vrtcu.
  • Srečanja vodi ustanoviteljica MONTESSORI DOMA Mojca Košič skupaj z izbrano ekipo pedagoginj montessori.
  Cena za 8 srečanj je 197,00 €.

  • Če prijavo odpoveste več kot 2 tedna pred pričetkom srečanj, vam obračunamo administrativne stroške v višini 25 €, ostanek pa vrnemo. Če pa se odjavite 2 tedna pred pričetkom tečaja, vplačanega zneska ne vračamo.
  • Število mest je omejeno na 10 družin za posamezno skupino, zato priporočam, da se na srečanja prijavite čim prej, da si zagotovite svoje mesto.
  • Vse podatke za plačilo prejmete ob prijavi na program
  • Otrok na srečanje pride z enim odraslim (mama/oče/babica/dedek/drugi skrbnik). Dvojčki ali sorojenci lahko pridejo le z enim odraslim.
  • Zaželeno je, da starejši sorojenci (nad 3 leta) ne hodijo na isto srečanje.
  • Če se otrok zaradi bolezni ne more udeležiti srečanja, se lahko dogovorimo za eno nadomestno srečanje znotraj enega sklopa terminov.
  • Dobro je, da otrok prinese s seboj majhen nahrbtnik, v katerem ima copatke in morda kakšno sadje za malico.
  • Otrok naj bo oblečen v udobna oblačila. Verjetno bo kdaj delal tudi z vodo, zato naj ima s seboj rezervna oblačila.

  Izvedela sem vse o srečanjih, zdaj pa se želim prijaviti! Super, kliknite spodnji gumbek in se prijavite. Veselim se vas!

  Da, želim prijaviti sebe in otroka na srečanja >>

  Garancija zadovoljstva

  Če po 1. srečanju ugotovite, da srečanja niso za vas, nam prosim vašo željo povejte in vam brez besed vrnemo vplačani denar.