Te dni, ko sem se pripravljala na dogodek v knjigarni Konzorcij, sem veliko razmišljala o tem, zakaj sem se kot starš odločila slediti načelom montessori predagogike. Pred mano je bila pomembna naloga, kako nekomu, ki se še ni srečal z montessori pedagogiko v nekaj stavkih povedati bistvo. O montessori pedagogiki je toliko za povedati, a kako v omejenih besedah povedati glavno?  To mi je vedno bil pravi izziv…Zakaj torej montessori pri nas?

Teh razlogov je več, izpostavila bom tri. Načela montessori pedagogike so se v naše družinsko življenje vključevala postopoma, kot je napredovalo moje spoznavanje z montessori pedagogiko. Z vsakim novim odkritjem sem spremenila delček sebe in s tem tudi odnos do otrok, mojih hčerk.

 • SAMOSTOJNOST

Maria Montessori je prepoznala močno potrebo otroka po samostojnosti, po samostojnosti že v zgodnjem otroštvu. Otroci od prvega do drugega leta to potrebo zelo močno izražajo. To sem prepoznavala tudi pri svojih hčerkah. “Želim to narediti sam. Ti mi samo pomagaj, da to naredim sam, ne naredi tega namesto mene”. Vsak dan nam to otroci sporočajo, a velikokrat zaradi hitrega tempa, našega nepoznavanja otrokovih potreb in lastnih vzgibov, otroka priganjamo naj pohiti in velikokrat stvari naredimo namesto njih, čeprav vemo, da bi to lahko naredili sami. Znano načelo montessori pedagogike to jasno pove: “Nikoli ne pomagaj otroku pri nalogi, za katero veš, da jo lahko opravi sam”.
Zakaj je samostojnost za otroke tako pomembna in zakaj je pomembno, da otrokovo potrebo po njej spoštujemo?  S tem, ko otroci postajajo vedno bolj samostojnejši, krepijo zaupanje vase in svoje sposobnosti, da lahko poskrbijo zase in za svoje potrebe. Ta občutek jih bo spremljal celo življenje, predvsem v trenutkih, ko se bodo spopadali z vsakodnevnimi izzivi in problemi, ki jih v življenju ni malo. Na ta način jim dajemo popotnico za polnejše in srečnejše življenje. Kaj ni to nekaj, kar želimo svojim otrokom? Jaz si tega sigurno želim!

 • SRKAJOČI UM

Montessorijeva je opazila, da imajo otroci do 6. leta, najbolj intenzivno pa v prvih treh letih poseben um, srkajoči um. Vse v svojem okolju vpijajo vase kot goba, dobro in slabo. Srkajoči um je oblika uma, ki v prvih letih otroku omogoča, da vtise vpija vase, ga oblikuje. To vpijanje se dogaja nezavedno. Otrok se vsega nauči, ne da bi se zavedel, da se sploh uči (npr. jezika). Otrok iz okolja vsrkava vse – tudi naše načine obnašanja, izražanja čustev, veselje, prepir, oblike pozdrava, zato razmislimo o sebi, kaj delamo, kakšna pravila postavljamo, …Si predstavljate, kako pomembno je, s čim so otroci v tem najzgodnješem obdobju obdani? V tem obdobju se postavljajo temelji za celo življenje. Tukaj me je prepričala, kako pomembno je, v kakšnem okolju otrok odrašča. Koliko potencialov ima otrok v sebi! Všeč mi je tale citat iz knjige Srkajoči um:

“Vsaka osebna poteza, ki jo vsrkamo kot otroci, ostane za vedno. Čeprav bi se ji kasneje skušali razumsko odpovedati, je nekaj vendarle še ostane v naši podzavesti. Kajti ničesar, kar se je izoblikovalo v otroštvu, kasneje ne moremo popolnoma izbrisati. … Kar je otrok vsrkal, ostane končna sestavina njegove osebnosti.” (Srkajoči um, str. 98)

Maria Montessori je opazovala in sledila otrokom in za njih pripravila edinstvene dejavnosti in materiale, ki jih še danes najdemo na policah montessori vrtcev! Vedela je, da vseh stvari, ki se jih v tem obdobju otroci naučijo, se jih naučijo z lahkoto in velikim veseljem. Vsrkajo jih vase in ponotranjijo. To ostane v njih celo življenje. Ravno te dni pri Mali T opažam veliko zanimanje za črke. Črke piše oz. jih poskuša pisati (napiše že A, T, ki ju tudi prepozna, I in N). Beležnica in svinčnik sta njuna stalna spremljevalca. Danes je celo obrisala črke na napisu na očijevi majici. Zvečer ob kopanju je na zarosenem steklu spet pisala. Zloguje, ko piše in sprašuje po črkah, kako se katera napiše. Veselim se tega obdobja, ker bom že drugič priča neverjetnemu razvoju pisanja in branja pri predšolskem otroku, ki čisto resnično vznikne iz otrokove želje in interesa po tem. Vesela sem, ker vem, da tudi v vrtcu to željo jemljejo resno in upoštevajo občutljivo obdobje za črke pri Mali T.

 • VZGOJA ZA MIR

Zelo me je pritegnil spoštljiv odnos do otroka, ki ga je M. Montessori zelo priznavala in katerega je čutiti v vseh njenih delih. Spoštovanja do otrokove osebnosti tudi že v času, ko je varno skrit v maternici. Otrok je v montessori vrtcu obravnavan kot enakovreden član, njegov glas je slišan, njegove potrebe so upoštevane. Že, ko stopiš v montessori okolje, začutiš to spoštovanje, ga vidiš v vsakem kotičku sobe. Otrokom so zaupane naloge, ki jih v vrtcih običajno počnejo vzgojitelji. Na nizkem kuhinjske pultu vključno s kuhinjskim koritom si otroci lahko sami pripravijo prigrizke, narežejo sadje, ko so žejni, si lahko nalijejo pijačo. Spoštljivost je vidna tudi v skrbi za okolje, za rože, ki so v sobi, za živali, ki so v vrtcu (ribice). Otroci zalivajo rože, skrbijo za male živali, za seboj počistijo mizo in pometejo tla.
Zanimivo je to, da je v sobi samo en primer vsakega materiala, kar pomeni, če želi več otrok delati z istim materialom, morajo počakati na prvega, da končna z delom, potem so na vrsti oni. S tem se učijo potrpežljivosti in spoštovanja do dela drugih. Prav tako otrok, ki zaključi z delom z enim materialom, le tega pospravi nazaj na polico, da je tako pripravljen še za drugega otroka. Všeč mi je, da so v skupini otroci različnih starosti, stari od 1-3 ali 3-6 let. Starejši otroci lahko pomagajo mlajšim, skrbijo zanje, so do njih pozorni. Nemalokrat se zgodi, da starejši otrok mlajšemu otroku naredi predstavitev števil, peščenih črk ipd. Si predstavljate, kako dobro se počuti ta otrok? Mlajši otroci se učijo od starejših, starejši so jim vzgled. Spodbuja se sodelovanje med otroci, spoštljiv odnos drug do drugega. Nasilno obračunavanje, zmerjanje ali izključevanje niso dovoljeni. Želim si, da bi bilo več otrok deležnih takega pristopa k vzgoji. Si predstavljate, koliko več razumevanja in spoštovanja bi bilo med ljudmi?

Vzgoja za mir je bistvo filozofije montessori in ravno to je bila tudi rdeča nit sredinega pogovora v Konzorciju: “Otroci so upanje človeštva.” (Maria Montessori)

Ob tem naj napovem tudi mojo novo pot pri širjenju montessori pedagogike, ki jo simbolično označuje tudi moj na novo nastali logotip bloga. Za seboj sem pustila kariero v gospodarstvu in državni upravi in se tudi poklicno podala v čisto drugo smer. Še vedno vodim Program za otroke in starše v montessori vrtcu v Ljubljani, svetujem staršem, pišem blog  in pripravljam manjšo spletno trgovinico MONTESSORI DOMA, ki upam, da bo zaživela konec oktobra.

17 replies
 1. MINEA MACUR
  MINEA MACUR says:

  Čestitke in veliko uspeha na novi poti, vašem poslanstvu, predvem pa HVALA. Hvala ker z vašo pomočjo lahko spoznavamo Montessori filozofijo na preprost in razumljiv način. Hvala, ker delite pridobljeno znanje in izkušnje z nami. Meni ste že z samo enim telefonskim pogovorom predala toliko koristnih informacij, ki jih želim deliti z drugimi starši in predvsem otroci, v našem okolišu. Tudi sama sem začutila glavno sporočilo M. Montessori in upam, da bo nekoč tudi moje poslanstvo med otroci, tam, kjer sem najraje. Moram pa priznati, da sem morala najprej spremeniti samo sebe, da sem lahko začela pri otrocih. Premagala sem strahove in fobije, s pomočjo te miselnosti in otrok. Začela sem dejansko uživati v naravi in srkati energijo iz nje. Vse ostalo se je začelo samo od sebe sestavljati in zdaj samo še pridobivamo na širini. In zares se vam lahko iz srca zahvalim za nasvete in razlago. Komaj čakam tudi vašo spletno trgovinco in upam, da bova še kdaj poklepetali.Nadaljujte, mi vam z veseljem sledimo.

  • montessori doma
   montessori doma says:

   Toliko lepih besed, toliko podpore. Resnično sem bila ganjena ob branju vašega komentarja. Lepo je vedeti, da si nekomu pomagal in vesela sem, da tudi vi stopate naprej in uživate v delu z otroci. Hvala.

   Mojca

 2. mojca h
  mojca h says:

  mojca hvala za ta prispevek. vesela sem da tako siris svoje znanje med starse. verjamem
  da ti bo nova pot uspela in te izpolnila. upam
  da se srecamo tudi letos na POS.

 3. Ajda
  Ajda says:

  Zelo lepo napisano. Komaj čakam trgovinico!!! Zapravljali bomo, juhuhu! :) Želim ti, da se ti uresničijo najbolj drzno optimistični poslovni načrti.

  • montessori doma
   montessori doma says:

   Oblikovala mi ga je prijateljica, ki se ukvarja s tem in mi je res maksimalno prisluhnila. Poleg tega je tudi njej zelo blizu montessori pedagogika. Logotip je tudi meni zelo všeč. Hvala.

  • montessori doma
   montessori doma says:

   Živjo Anja!

   sem ravno pokukala na njeno trgovino in je fantastična! Sem komaj čakala, da jo odpre. Tri tedne nazaj, ko je oznanila, da bo odprla trgovino, sem ji takoj pisala, ker se mi je zdelo prav neverjetno, kako nekdo na drugem koncu sveta pripravlja podobno stvar. S Kyle imava veliko skupnih točk, med drugim tudi ljubezen do kuhanja z otroci. Všeč mi je njen blog, njen pristop do vzgoje, videnje montessori filozofije. Neverjetna je!

   Tudi moja trgovinica bo na začetku bolj skromna, vsekakor pa jo bom polnila z novimi izdelki. Bom Anja upoštevala tvojo željo. Že tako ali tako iščem tudi ustrezno posodo, ki mora biti velika in dovolj stabilna, da se med vnetim mešanjem ne prevrne. Če jo najdem, jo vsekakor vključim v trgovinico. Doma imamo za ta namen eno res staro veliko posodo, ki jo je uporabljala še moja babica pri peki peciva. Mogoče si jo že zasledila na blogu.

   Lep dan,
   Mojca

 4. Živa
  Živa says:

  Lepo pozdravljeni!

  Čestitiam vam na vaši novi poti in vam želim veliko uspehov!
  Mene pa predvsem zanima, kje in na kakšen način bi se lahko še več naučila o pedagogoiki montessori. Obstaja še kakšno izobraževanje poleg tega, ki ga organizira Montessori inštitut? Me pa zaradi tega, ker delam kot učiteljica v nižjih razredih OŠ zanima predvsem starost 3 – 6 let. Imate morda kakšen nasvet?
  Kje imate POS? Je morda možno, da se jih kdaj udeležim kot opazovalka?

  Hvala in lep pozdrav,

  Živa

  • montessori doma
   montessori doma says:

   Živa pozdravljeni,

   sem vam zelo opravičujem. Sem želela takoj odgovoriti na vaš komentar, pa sem potem ob obilici dela pozabila na to. Zdaj sem se spomnila in takoj sedla za računalnik. Obsežnejša izobraževanja v Sloveniji organizira Montessori inštitut. Obstaja še eno, vendar o tem premalo vem, ni nekih dostopnih informacij. Izobraževanje pa poteka preko http://www.operanazionalemontessori.it/. Mislim, da v sodelovanju z go. Herto Kobal. Kaj več pa žal ne vem.

   Veliko o montessori pedagogiki je moč izvedeti tudi iz literature, predvsem tuje. V slovenščini je te zaenkrat bolj malo na voljo. Tuje literature pa je kar precej na razpolago.

   Gleda POS-a pa vas prosim, da mi pišete kar na moj e- naslov.

   Lepo vas pozdravljam.

   Mojca

Comments are closed.