MNENJA STARŠEV

To so resnična mnenja staršev, ki so mi jih podali po delu z menoj, po zaključku spletnih programov ali po obisku delavnic montessori.  So pa določena imena zaradi varnosti zasebnosti spremenjena.

Kaj so povedali starši o obiskih na delavnicah za otroke in starše?

“Naša druženja so bila res čudovita. Zanimivo je bilo opazovati naše malčke kako se odzivajo drug na drugega, se spodbujajo in veselijo skupaj. Gaja je tudi zelo napredovala in sem velikokrat ta napredek opazila ravno na delavnicah. Prav gotovo zaradi vpliva drugih otrok in seveda okolja. Žal sva bili z Gajo zaradi bolezni večkrat odsotni, vendar sva vedno zelo radi prišli. Ni dvoma, da ste v te delavnice vložili veliko ljubezni.”

“Jaz sem se predvsem zelo veselila ponedeljkov in tega sproščenega druženja in prav to, da smo bili v skupini predvsem opazovalci mi je zelo ustrezalo. Ker sem jaz s takšno energijo začela teden, se je to preneslo tudi na Leno in tako sva imeli dobro podlago za naprej. Poleg tega se mi zdi pomembno tudi to, da sem imela v mirnem okolju možnost opazovati vse to, za kar so nam bile  v pomoč usmeritve pri opazovanju.”

“Sin je razvil ogromno samostojnosti in samozavesti, zadovoljil svojo potrebo po miru, spoštovanju in koncentraciji. Z delavnic je prihajal precej drugačen kot iz vrtca. Bil je zadovoljen in umirjen.”

“Lahko sem se posvetila otroku bolj kot doma, saj sva imeli čas zares le za naju.
Pridobila sem smernice o vzgoji in opremi doma primernega za otroke.”

“Ta teden sem preživela z Arnejem doma zaradi bolezni. K sreči ni bil prehudo bolan in sva se lahko res veliko igrala in crkljala. Kakšen balzam za mamino dušo! Ob tem sem se pogosto spomnila na vas, delavnice montessori, ki smo jih preživeli skupaj, znanje, ki sem ga ob tem pridobila in mi sedaj pride zelo prav. Z veseljem opazujem Arneja, ki iz police sam izbere dejavnost, ki ga zanima, jo ponavlja večkrat zapored, nato pa tudi sam pospravi (to res rad počne). Jaz ga pri tem opazujem in uživam, pomagam, če potrebuje pomoč. “

“Iskreno bi se vam rada zahvalila za vse trenutke, ki smo jih preživeli skupaj in seveda v prvi vrsti za dano možnost. Tako Jakob kot jaz sva bila navdušena. Predvsem sem bila navdušena, da sva čas lahko preživela v okolju, ki otroka podpira v samostojnosti. Otroci v takšnem okolju so tako mirni, osredotočeni na preizkušanje novih stvari, in takšno okolje je edinstveno. Seveda je takšnih prostorov verjetno tudi v Sloveniji nekaj, a vaš je bil resnično prijeten, obdan z vsem, kar ste vanj vložili. Bilo je prijetno in nepozabno. Škoda edino da si ne moremo izmenjati še več besed, ker se je prijetno pogovarjati s podobno mislečimi.”

“Rada bi ti še povedala, da sva se imeli na delavnicah res lepo. Veliko novega je bilo za obe, v takem okolju sploh dobi starš otroka priložnost opazovati iz druge perspektive in o njem izve veliko novega. Domače okolje to ne omogoča vedno, oz. zaradi vsakodnevnih opravil, ki jih imamo v takšni meri. Z veseljem bom delavnice priporočila naprej in te še naprej spremljala na družbenih omrežjih.”

“V veliko veselje nam je bilo obiskovati vaše delavnice. Fanta sta vsakokrat uživala, jaz sem se pa naučila, kako ju opazovati in kako z veseljem spremljati njune majhne in velike dosežke, spremljati njun razvoj. Hvala vam za neprecenljivo izkušnjo!”

“Celoten program mi je bil zelo všeč, ker je v tako kratkem času zelo raznolik, od spoznavanja z igračami, do pripravljanja skupne malice, mizice, petja v krogu. Skratka lepo, moj otrok se z udeležbo na teh delavnicah obogati in posledično tudi jaz. Hvala Mojca.”

“Najpomembnejše mi je to, da se bolj zavedam, da ne posegam v njeno igro oziroma karkoli počne, dokler ni res potrebno.”

“Srečanje je hčerkico umirilo, meni pa je najbolj všeč, da je pridobila izkušnjo s pospravljanjem. Sedaj tudi doma velikokrat, ko se neha igrati, kar sama pospravi, pa čeprav ne ravno na pravo mesto in malo po svoje.”

“Na delavnicah sem pridobila predvsem pomirjenost s tem, da ni nič narobe, če otrok polije, raztrese. Se mu pač pokaže, kako lahko sam pobriše, pomete in “reši zadevo”.”

“Mojca, le tako naprej! Jaz sem navdušena nad vašimi delavnicami! Se pogovarjam s kolegicami, ki svoje otročke vozijo drugam na montessori urice in sem res vesela, da smo mi izbrali vas!”

“Jaz sedaj gledam na svojega otroka bolj odprto. Dajem mu več prostora za raziskovanje, manj ga omejujem s svojimi prepričanji kaj bi moral znati in se naučiti, ampak mu ponudim stvari potem pa ga pustim da jih razišče sam. Poleg tega sem postala še bolj potrpežljiva.”

“Na delavnicah sem dobila novo znanje, kako biti z otrokom med igro in v vsakdanjem življenju. Spoznala sem nove načine komunikacije, in na kaj moram biti pozorna pri igri z otrokom, kako ga opazovati, spodbujati in tudi kdaj ga pustiti pri miru, ko je skoncentriran na neko stvar.”

“O montessori pedagogiki sem nekaj informacij že imela, vendar je kakor na vseh področjih, tudi tukaj eno teorija in drugo praksa. Zelo poučno je bilo vse skupaj doživeti v živo. Že pred tem sem se trudila spodbujati otrokovo samostojnost, tukaj pa sem videla, da na tem lahko še več delam in kje lahko prilagodim domače okolje, da nam bo vsem lažje. Prav tako sem se že prej trudila opazovati otroka in razumeti njegove potrebe – tudi to sem tukaj še nadgradila in sem hvaležna za vse predloge opazovanja. Tudi sama sem bolj hiperaktivna in mi umirjeno okolje veliko pomeni.”

“Opazovanje je bilo zame najmočnejše doživetje. To sem sicer počela že prej doma, a skupnost daje novo dimenzijo. Tega domače okolje ne ponuja.”

“Naučila sem se bolje opazovati otroka, mu pomagati, da naredi sam. Naredila sem korake v nekaterih vidikih večjega spoštovanja do otroka. Bolj se trudim, da po nepotrebnem ne posegam v otrokovo igro. Spoznala sem nove stvari v povezavi z otrokovo trmo, ki mi pomagajo pri ravnanju v konkretnih situacijah. Lažje prepoznavam otrokove interese in zanimanja”

Program DOM PO MERI OTROKA

“Program Dom po meri otroka mi je bil zelo všeč, z Elo ga bova ponovno preposlušali. Zahvalila bi se ti za vse tankočutne nasvete, poglobitev v vsako situacijo posebej in za najlepšo popotnico našim otrokom, da bi imeli varne, ljubeče domove in okolja, v katerem vzgajajo svoj čudovit, neprecenljiv, a krhek svet. Ko se je program zaključil, se nisem nič javila, sem se želela pa sedaj.”

“Naj najprej res pohvalim ta program. Kot sem ti že napisala, sem zelo tehtala ali naj se na program prijavim ali ne, glede na to,da imam že opravljeno paraprofesionalno izobraževanje in tako o pedagogiki montessori že kar nekaj vem. No, sedaj lahko rečem,da sem se prav odločila! Všeč mi je tvoja strokovnost in občutek, da si res želiš vse znanje, ki ga imaš predati naprej. Res je ta program neka dodatna vrednost, tudi če že veš osnove o pedagogiki montessori. Sama sem perfekcionist in pričakujem, da bom za svoj denar res dobila to, kar se obljublja. Ker bi namreč, če bi jaz nekaj obljubljala, bi to tudi izvedla. Dostikrat sem bila namreč že razočarana…obljubljalo se je marsikaj, realizacija pa je bila potem nekaj drugega. Pri tebi pa je res je čutiti, da se trudiš, da odgovoriš na vsa naša vprašanja, da se držiš tega, kar obljubiš.”

“Ker sem nestrpna, sem včeraj na malo daljšem sprehodu poslušala vse lekcije 2. modula. Kako zelo lepo si nam predstavila ta občutljiva obdobja. Moj sin je sicer star šele 5 mesecev in pol. Ampak ga je res zanimivo opazovati že od samega začetka, trenutno je v obdobju za gibanje in jezik. Da mu ponudim prostor za akrobacije in se odzovem na njegovo čebljanje. Module bom seveda tekom tedna poslušala še enkrat, da kvalitetno izpolnim nalogo in v starševski dnevnik zapišem vsa svoja opažanja.”

“Jaz in moj mož že sedaj opažava razlike in sva vesela, da sva se prijavila v ta program. Čeprav moram priznati, da je bil moj mož na začetku malo skeptičen.. sedaj tudi on uporablja vse kar sva se naučila in se skupaj veseliva. Lekcije in videe poslušava/gledava skupaj. Materiala je ogromno, kar je res super, tudi knjige in posnetki, res uživam ob vsem! Koliko dela in časa nam je prihranjeno, kot če bi morali to vse izbrskati sami..pa še to bi našli mnogo manj..tu lahko slisimo še tvoje izkušnje iz prve roke ipd.”

“V času tega programa sem postala Mama. Razumem svojo hči, druge otroke. Razumem čas, ki ga z njo preživim. Starševstvo (v mojem primeru materinstvo) je dobilo smisel po katerem sem hrepenela v nosečnosti in ga po porodu nisem začutila. Življenje sem nam je 200% postavilo na glavo in na boljše. Zelo smo zadovoljni.”

“V času tega programa sem postala Mama. Razumem svojo hči, druge otroke. Razumem čas, ki ga z njo preživim. Starševstvo (v mojem primeru materinstvo) je dobilo smisel po katerem sem hrepenela v nosečnosti in ga po porodu nisem začutila. Življenje sem nam je 200% postavilo na glavo in na boljše. Zelo smo zadovoljni.”

“V programu sem prejela zelo uporabne informacije, vse je bilo razumljivo, sicer pa si bila vedno na voljo za vprašanja, če bi karkoli bilo nejasno. Zelo všeč so mi bili tudi FB live, preko katerih si se še bolj povezala s skupino in nam pokazala, da si dostopna.”

“Ne bi si mogla predstavljati boljše učiteljice, ki najde odgovor na prav vsako vprašanje, ki se nam staršem včasih zdi nerešljivo. Potem pa nam podaš tako preprosto rešitev, ki spremeni življenje nas in otrok za 1000%.”

“Ker smo veliko večino (mislim, da vse) nasvetov, ki si jih podelila brezplačno, uvedli v naše življenje in se je izkazalo, da res deluje. Ko sem pa prebrala Srkajoči um, pa je bila to zadnja točka, da sem začela razmišljati o pridružitvi takšnemu programu ali izobraževanju za montessori pedagoga. Vem, da ni drago (glede na to kaj družina dobi), ampak mene je stalo vse prihranke in mi ni žal. Niti en trenutek mi ni bilo žal.”

“Vsem staršem, ki jih pedagogika montessorie zanima, bi priporočila tvoj program. Vsakemu, ki naglas pove, da mu je všeč, kako komuniciram s hčerko povem, da sem se ogromno naučila v tvojem programu. Tistemu, ki okleva bi rekla, naj se hitro prijavi in da mu ne bo žal. Se mi zdi, da je poskusni mesec dobra poteza, da se človek prepriča, v kaj se je spustil.”

“Program bi priporočila nekomu, ki se je pripravljen učiti in spreminjati. Nekomu, ki bi pokazal vsaj najmanjši interes pri spoznavanju svojega otroka na drugačen (neustaljen) način in je pripravljen ubrati pot, ki vključuje ponižnost, delo. S tabo pa zato, ker si neskončen vir znanja. Ker si čuteča, strokovna, razgledana, delovna. Ker je tvoj program zelo strukturiran in ga vsak lahko razume, ker prisluhneš vsaki tegobi, želji ali ideji, vsakega starša posebej. Ker se potrudiš, da član programa dobi različne informacije in znanja in na različne načine. Ker program je pester, privlačen. Tvoje moderatorke so čudovite.”

“Zelo sem vesela, da sem del programa, saj mi je že v kratkem času dal veliko. Lekcije lahko poslušam kjerkoli in kadarkoli. Običajno kar ob skodelici kave, v prijetni družbi Mojce, ki preko posnetkov predaja res ogromno znanja in koristnih informacij. Mnenja in izkušnje pa mamice delimo v zaprti FB skupini, kjer nam je Mojca na voljo tudi za vprašanja, kar se mi zdi velika dodana vrednost.”

KNJIGA Montessori za starše

“Imela sem obdobje, ko so me mnoge reči navdihovale in hkrati obdobje, ko sem bila do mnogih (včasih tudi istih) reči negotova. Ena izmed teh je bila tudi montessori pristop. Nihče me ni znal zares navdušiti, nekateri so bili do njega kritični, sama se v to nisem želela spuščati v prevelikem afektu, kot se mi to pri projektih, ki se jih lotevam, priznam, rado zgodi. Zato sem občasno prebirala kakšne članke, potiho spremljala Montessori doma, iskala navdihe pri prijateljih, ki imajo otroke vključene v ta program ali so celo montessori pedagogi. In potem včeraj dobim v roke tole knjigo. Ja, polovica je že prebrana. Vesela, da jo imam priložnost brati med prvimi, da v miru puščam, da se me znanje dotika in da ob tem slavim male zmage materinskega čuta, ko se je kakšen vzgib v vzgoji že pojavil brez kakršnegakoli predznanja. Pa to ni edina knjiga “za starše”, ki se je v zadnjem času pojavila na bralnem seznamu.”

“Montessori pristop ni modna muha novodobnih staršev. Vsaj jaz ga ne dojemam tako. Je opazovanje otroka, vključevanje otroka v hišna opravila, spodbujanje otrokove samostojnosti in še dosti več od tega. Sama se pri vzgoji ne držim strogo montessori načel, ubiram neko srednjo pot. Navsezadnje vsak pozna svojega otroka najboljše. Priporočam knjigo v branje vsem, ki vas zanima ta pristop. V njej sem dobila veliko koristnih informacij, kljub temu da sem pred tem prebrala že nekaj knjig z omenjeno tematiko.”

TEČAJ Brez plenic pred drugim letom

“Ko dejansko slišiš tiste besede, ki si mi jih prebrala (kako delujejo možgančki pri odvajanju-tisti klik pri meni, da sem ga lažje razumela, da sem lažje razumela, kaj se v njegovi glavici dogaja) to je bil trenutek, ko je prišel tisti pogum vame in sva se samo prepustila in zmagala prvo uro, in nato prvi dan in tako se naprej nizava vsak dan majhne zmage in se veseliva. Če potegnem črto čez cel dan – ogromen, nepredstavljiv, nedojemljiv uspeh za mojega malčka…Polno srce in ogromna hvala za podporo za vse napotke in podporo pri najini poti odvajanja od pleničk.”

“Res super nasveti in res hvala za ves čas, ki ga posvetiš nam, zmedenim mamicam, ki res ne vemo kaj počnemo in kako se česa lotiti. Jaz sem se s sinom ogromno pogovarjala o vsem, in poleg tvojih nasvetov, ki so mi dali nepredstavljiv vpogled v njegovo glavo, se mi zdi da je tudi to pripomoglo, da sva v 3  dneh zavrgla pleničke – za zmeraj. Res sem ti iz srca hvaležna in upam, da se bomo kdaj na kakšnem dogodku ujeli, da se ti se v živo zahvalim za vsa dobra dela, za ves tvoj čas, ki ga posvetiš nam. Sedaj zmeraj, ko slišim, da otroci se niso pripravljeni, se samo spomnim na tvoje besede in poskusim staršem dopovedati, da otroci so pripravljeni, le ena pomembna informacija manjka njihovim možgančkom. Tako da se tudi jaz trudim predati znanje naprej, ker mi je všeč ta ideja suhih ritk. Zaradi otrok in zaradi našega čudovitega planeta.”

“Včeraj je bil naš četrti dan brez plenice, brezhibno. Mojca, ponovno se iz srca zahvaljujem za tvojo pomoč! Poglej kak učinek je imelo to predavanje in tvoji nasveti nasploh.”

“Na kratko: če potegnem črto čez cel dan – ogromen, nepredstavljiv, nedojemljiv uspeh za mojega malčka… Polno srce in ogromna hvala za podporo –  tako z e-knjigo, kot z webinarjem in pa res z vsemi sporočili in včerajšnjim pogovorom -neskončna hvala.”

Če se morda sprašujete, kateri program bi bil primeren za vas, se prosim prijavite na posvet z menoj. Kliknite tukaj za prijavo na posvet.