Moja zgodba

Hvaležna sem, da me je pot pripeljala do pedagogike montessori. Življenje mi je z rojstvom mojih dveh deklic naložilo nove izzive, ki jim na začetku nisem bila kos. Odprlo je vse rane iz mojega otroštva. Vedela sem, kako si ju ne želim vzgajati, a hkrati nisem prav dobro vedela, kako naj se vzgoje lotim.

Prebirala sem knjige o vzgoji, obiskovala predavanja in za nasvete spraševala prijateljice, ki so že bile mamice. Nič od tega me ni zadovoljilo in mi ni dalo pravih odgovorov. Povsem po naključju sem odkrila pristop montessori, zanj mi je povedala mamica, s katero sva se občasno srečevali na sprehodu z najinima dojenčicama. Tako se je začelo moje odkrivanje tega pristopa, najprej s pogovorom, potem z branjem knjig Marie Montessori in kasneje ob študiju pedagogike montessori.

Vedno bolj sem bila prepričana, da je montessori prava izbira. Ta pristop je prinesel v našo družino razumevanje, sprejemanje, umirjenost, harmonijo ter spoštovanje. Vse to, kar sem v svojem otroštvu pogrešala in kar sem želela dati svojima deklicama.

Sočasno s spremembami našega družinskega življenja sem se spreminjala tudi sama. Spreminjal se je moj pogled na življenje in tako sem sprejela eno izmed pomembnejših odločitev v svojem življenju – posloviti se od redne službe v sistemu, ki mi ni omogočal osebne rasti, in začeti znova na področju, h kateremu me je vedno bolj vleklo, tj. pomagati staršem pri vzgoji njihovih otrok in po drugi strani tudi otrokom, da bi jih njihovi starši bolje razumeli.

Začela sem s pisanjem bloga, ker sem želela vse, kar je meni pomagalo pri vzgoji, deliti s starši. Tako je nastal prvi blog v slovenščini s tematiko montessori, ki sem ga poimenovala MONTESSORI DOMA. Hkrati sem začela voditi programe za otroke in starše, kjer sem ob osebnem stiku z njimi delila vzgojna načela montessori, ki so jih lahko starši prenesli v vzgojo doma. V vmesnem času se je porodila tudi ideja o spletni trgovinici, kjer bi lahko starši na enem mestu našli pripomočke, ki jih ima vsak dom montessori. Prva tovrstna trgovinica je tudi zaživela, starši so jo lepo sprejeli, a sem jo po petih letih vodenja predala naprej, ker sem se želela še bolj posvetiti delu s starši in otroki. Začela sem oblikovati spletne programe, individualna svetovanja ter nadaljevala z organizacijo in vodenjem programov za otroke in starše.

S svojimi programi sem v vseh teh letih pomagala številnim (več kot petstotim) družinam približati svet majhnega otroka skozi oči pedagogike montessori. Želim si, da bi pedagogiko montessori spoznali vsi starši in bi tako lahko vsak otrok izkusil njene prednosti

STROKOVNE REFERENCE

Pomembno mi je redno strokovno usposabljanje, zato se stalno izobražujem pri domačih in tujih predavateljih ter strokovnjakih s področja pedagogike montessori in tudi drugih vzgojnih vsebin (sočutna vzgoja, delovanje otroških možganov, pedagogika Emmi Pikler in drugo).

AMI Certifikat za pomočnika v skupini 0-3 let

(Izvajalec izobraževanja Heidi Philippart, Association Montessori Internationale – AMI.)

Zaključena uvodna delavnica za delo z adolescenti
(Jenny Höglund, AMI)

Diploma iz izobraževanja v pedagogiki montessori za vzgojitelje otrok od rojstva do 3 let
(izvajalec izobraževanja: Montessori inštitut v sodelovanju s Seton Montessori Institute iz Chicaga, ZDA)

Zaključen teoretični del (420 ur predavanj) izobraževanja v pedagogiki montessori za vzgojitelje otrok v starosti od 2,5 do 6 let

(izvajalec izobraževanja: Montessori inštitut v sodelovanju s Seton Montessori Institute iz Chicaga, ZDA)