Se vam zdi, da vas je rojstvo vašega otročka spremenilo? Zamajalo vaše temelje ali vam dalo misliti? Ste včasih tudi vi izgubljeni v oceanu nasvetov, kako vzgajati najdragocenejše bitje pod vašim soncem? Si želite tudi vi vašemu otročku dati najboljšo verzijo sebe?

O ja, dragi moji, še kako vas razumem.

Ko sem postala mama, sem se velikokrat vprašala, če delam prav. Zavedala sem se, da imam odgovorno nalogo, a bila sem negotova, iskala sem pravo pot. Vedela sem, da se v prvih letih otrokovega življenja postavljajo temelji, zato sem si res želela najti prave odgovore. V tem času sem se srečala vzgojnim pristopom montessori. Takoj sem začutila, da je to prava izbira!

Od vključevanja vzgojnih pristopov montessori v vsakdanjik naše družine, sem do hčerk bolj razumevajoča in znam jima pomagati, da rasteta v samostojni osebi. S hčerkama gradim spoštljiv in ljubeč odnos. Oni sta bolj srečni in zadovoljni, jaz pa bolj umirjena in potrpežljiva mama.

Rezultati pedagogike montessori, ki sem jih videla v naši družini, so me tako navdušili, da sem se sklenila temu v polnosti posvetiti. Začutila sem svoje pravo poslanstvo.

Kot magistrica politologije sem pustila varno službo v državni upravi, postala pedagoginja montessori in ustanovila skupnost in projekt MONTESSORI DOMA (blog, spletna trgovinica in Program Montessori doma, na katerega sem najbolj ponosna).

In vse to želim dati tudi vam! Vse.

Da boste v sebi mirni, bolj samozavestni pri odločitvah glede otrokove vzgoje in da bo vaš otrok srečen in ga boste ves čas videli kot edinstveno, dragoceno bitje, ki mu morate dovoliti svojo pot razvoja. Hkrati pa boste z njimi rasli tudi vi in tako bomo skupaj spreminjali svet na bolje.

Zakaj pedagogika montessori, si preberite tukaj.

Moje ideje, zamisli, znanja in izkušnje delim z vami na svojem bloguFB strani in preko osebnih srečanj s starši in njihovimi otroci, v sklopu Programa Montessori.

O meni boste izvedeli največ, če preberete V KAJ VERJAMEM .


  • ♥ Verjamem, da otrok z našo ljubeznijo nikakor ne moremo razvaditi. 
Verjamem, da smo mi odrasli otrokom največji vzgled, zato je pomembno, da smo v odnosu z njimi pristni in smo ob tem najboljša možna verzija sebe.

  • ♥ Nikakor ne mislim, da moramo biti popolni za naše otroke, lahko pa stremimo k temu, da jim s svojim zgledom predamo tisto, kar želimo, da bi sami postali. 


  • ♥ Verjamem, da je najboljša možna naložba v otrokov razvoj ta, da mu že v najzgodnejših letih pustimo, da tisto, kar želijo, naredijo sami. Pri tem zelo rada sledim enemu izmed najpomembnejših načel pedagogike montessori: “Pomagaj mi, da naredim sam”.

  • 
♥ Verjamem, da bi moral vsak otrok brezskrbno skakati po lužah, se valjati po sveže pokošeni travi, biti moker po nalivu dežja, bos tekati po mehkih gozdnih tleh. Stik z naravo je za otroke zelo pomemben, saj poteši vse njegove čute, ki so v rani mladosti tako izostreni in preko katerih se največ naučijo o svetu in o samem sebi.

  • ♥ 
Verjamem, da so umazani otroci, srečni otroci.

  • ♥ Verjamem, da pretirana pomoč otroku lahko zelo škoduje. To, da otroka oblačimo v plenico še krepko po drugem letu, zato, ker je to nam bolj udobno. Ali pa, da otroka še vedno hranimo po žlici, ko je že zdavnaj sposoben držati žlico v rokah in se sam hraniti. Ali to, pa, da ga vozimo v vozičku, medtem, ko nam z močnim jokom želi povedati, da bi rad hodil sam, saj je tako vesel, da je končno shodil, nam pa je težko upočasniti tempo, saj vedno nekam hitimo. 

  • ♥ Verjamem tudi, da otroci ne potrebujejo vseh možnih igrače, ki jih vidimo v katalogih in na policah trgovin. Predvsem ne potrebujejo igrač, ki delujejo same po sebi. Teh se otroci hitro naveličajo in take igrače tudi ne pomagajo krepiti povezav v otrokovih možganih. Potrebujejo pa igrače, ki ustrezajo njihovim trenutnim razvojnim potrebam in njihovim interesom. 


  • ♥ V dobi televizije, računalnikov, pametnih telefonov in tablic je otroka težko vzgajati. Starši so zmedeni, še posebej, če na policah trgovine z otroškimi igračami, najdejo otroški tablični računalnik. Vse te naprave ne pomagajo k izgrajevanju celovitih možganov in dejansko ovirajo zdravo delovanje možganov, še posebej, če zavzemajo preveč otrokovega časa. Majhni otroci potrebujejo prave izkušnje z okoljem okoli sebe, stvari se morajo dotikati, jih držati v rokah, z njimi rokovati,…To, da se bodo s tablico marsikaj naučili in je le ta zelo koristna za njih, so samo izgovori, da upravičimo sebe, ko želimo vsaj za nekaj časa imeti mir pred otroci.

  • ♥ Verjamem, da se da otroke zamotiti na tisoč in en način in ena izmed najboljših igrač je voda, ki pa jo v vsakem letnem času tolerirajo le najbolj pogumni starši. 


  • ♥ Predvsem pa močno verjamem, da otroku lahko postavimo meje na spoštljiv način, kjer ni prostora za grobe besede, ustrahovanja in žalitve. Vse to terja od nas poznavanje posameznih razvojnih faz otroka, poznavanje njegovih potreb in seveda tudi veliko dela na sebi.