Od vseh kuharij, ki jih v kuhinji počnem s hčerkama, mi je izdelovanje domačih testenin najljubše. Mislim, da tudi njima. Najprej priprava testa, potem enourni počitek v hladilniku (testa, ne nas:)) ali pa tudi ne in valjanje testa z mašinco za izdelovanje testenin ter na koncu nastanek testenin. Idealno za deževne dni. Izdelovanje testenin vzame kar veliko časa, ker moraš testo nekajkrat razvaljati, da je ustrezne debeline, preden lahko pričneš z oblikovanjem testenin. Mlajši otroci verjetno ne bodo zdržali od začetka do konca, vendar to ni pomembno. Sodelujejo naj v svojem ritmu in v skladu z njihovim zanimanjem.  Eni bodo radi gnetli testo, drugim bo zabavno videti kako iz kepe testa nastane list. Velika T sodeluje pri celem postopku, medtem ko se Mala T najraje zadrži pri gnetenju testa. Fino je aktivnost porazdeliti na dva dela. Dopoldne izdelaš testo, popoldne pa izdelava testenin. Tako smo zadnjič naredile tudi me.

Potrebno je kar veliko gnetenja, saj mora biti testo svilnato in prožno.Pri valjanju testa sem jima malo pomagala, predvsem namestiti kos testa v režo strojčka. Najprej smo spuščale majhne kepe testa skozi najširše reže, potem smo reže postopoma zmanjševale, da smo dobile ustrezno debelino. Si lahko predstavljate, kolikokrat smo testo spustile skozi režo?

Pri valjanju testa sta se izmenjevali. Takrat, ko je Velika T vrtela, je Mala T pridržala razvaljano testo in ga položila na mizo in obratno. Zelo jima je zanimivo, sploh Mali T, kako iz majhnega kosa testa nastane tako velik razvlečen list testa, ki je ob vsaki obdelavi skozi režo večji in tanjši.

Veliki finale pa pride, ko iz strojčka letijo testenine. Naredile smo večino širokih rezancev, nekaj pa jih je nastalo tudi ožjih, za v juho.

Še recept za polnozrnate testenine:

Potrebujemo 400 g polnozrnate moke in 3 jajca (na 150 g računamo 1 jajce). Moko stresemo na desko, naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Začnemo mesiti in testo dobro pregnetemo. Mesimo toliko časa, da je testo svilnato in prožno. Testo zavijemo v alufolijo in ga damo v hladilnik počivat za kakšno uro. Precej enostavno. Postopek izdelave pa je približno tak kot je opisan že zgoraj. Pa dober tek!

2 replies
 1. barbara
  barbara says:

  No ,spet jaz tečnarim,že dolgo se odsločam za srtojček za testenine,glede ,na to,da bi naša ravno dveletna punčka sigurno zelo uživala,je skrajni čas,da ga kupimo,mi prosim poveste,kakšnega imaste in kje se dobi.Najlepša hvala

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Nič ne tečnarite…kar pogumno z vprašanji na plan:) Ja, s strojčkom je pa tako, da imam tako srečo, da moja tašča marsikaj hrani in se včasih pošalim, da je pravi “Mercator”. Strojček, ki ga mi uporabljamo je precej star, iz petdesetih let…Sem pa sem in tja zasledila po trgovinah, da prodajajo podobne. Bistvo je, da ima strojček možnost pritrditve na kuhinjski pult ali mizo, ker otroci z vso močjo vrtijo in v kolikor strojček ne bi bil pritrjen, bi drsel po mizi…Ostalo pa mislim, da ni toliko pomembno, ker se tiče uporabnosti za otroke. Upam, da sem vam kaj pomagala.

   Lep pozdrav.

   Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja