Obljubila sem objavo o izdelavi premične abecede. Sama jih sicer nisem izdelovala čisto od začetka. Od prijateljice, ki je premično abecedo izdelovala sem prejela že natisnjene in plastificirane folije, katere sem potem samo še izrezala. Prijateljica, ki jih je izdelala, mi je posredovala njen načrt izdelave. Celotnega postopka žal nimam poslikanega.

Načrt za izdelavo premične abecede:

1. Kupiš samolepilno folijo (potrebuješ rdečo in modro)

Najcenejšo je prijateljica našla v Ljubljani- trgovina Europapier, nasproti vojašnice Moste (100×70= 1,85 EUR). Če najdete lahko uporabite papir, ki je na eni strani bel na drugi pa rdeč/moder –  tako bi šlo hitreje. Druga stran mora biti namreč druge barve, zaradi kontrole napake, da otroci vejo, kako je črka pravilno obrnjena.

2. Razrežeš folijo na A3 format ali A4 za domačo uporabo.

3. Fotokopiraš črke na bel (lahko krem) papir (A3 ali A4). Črke najdete tukaj. Črke so že zrcalno obrnjene.

4. Odlepiš folijo in jo prilepiš na papir s črkami. Folijo prilepiš na prazno stran, ne na tisto, na kateri so natisnjene črke.

5. Plastificiraš.

6. Izrežeš  in že lahko uporabiš.

Uspešno ustvarjanje vam želim!

5 komentarjev

  • valerija

   Sem specialna pedagoginja, pri svojem delu uporabljam tudi nekaj montessori materiala (ga sama kupujem) in načel. So mi blizu, načela našega področja so na nek način sorodna vašim. Bila sem tudi na montessori kongresu in imam (čedalje bolj) resna razmišljanja o nadaljnjem usposabljanju oz. izobraževanju s tega področja. Imela sem tudi možnost obiska in ogleda dveh montessori vrtcev. Tele črke pa mi bodo zelo prav prišle, z učenci jih bomo naredili skupaj, zato hvala, ker delite z nami. Valerija

  • montessori doma

   Tako je montessori premična abeceda ima soglasnike v rdeči barvi in samoglasnike v modri barvi.

  • darja

   Pozdravljena,
   mene pa zanima ali ima kaj veze kakšne barve črke so (torej folija – doma imam zeleno) ter ali so samoglasniki drugačne barve?

  • Barbara K.

   Res lepa hvala za enostavna navodla.Zdaj bo šlo pa tole res hitro.

  • Tina

   O, krasno! Najlepša hvala za predizdelane črke in idejo! Moja 4-letnica je sicer trenutno v obdobju številk, pa tudi težko bom doma našla primeren kotiček, da ji njen 1-letni bratec ne bi skušal jemati črk, ker ji je stalno za petami. A vseeno jih nameravam izdelati.

Zapišite vaš komentar

69 − = 65