Opravila v kuhinji so tista, ki otroke najbolj privlačijo, pa naj bodo fantki ali punčke. Že od zelo majhnih nog nam želijo pomagati in sodelovati z nami pri kuhanju. Namesto, da otroke pošljemo igrati ali posadimo pred televizijo, jih povabimo, da z nami pripravijo kosilo.

Mnogi od vas si zdaj mislite, pa saj je bolj enostavno, da to sami naredimo! Po eni strani je res, a če pomislite, kaj s tem pridobi otrok, vi kot starši in nenazadnje celotna družina, se vam ne bo težko prilagoditi otroškemu tempu in njihovi očarljivi nerodnosti.

Otroci bodo postopoma gradili na svoji spretnosti, njihove roke bodo zaposlene, počutili se bodo ponosne, ker so pomagali pri pripravi obroka.

S tem si bodo krepili dober občutek o sebi, rasla bo njihova samozavest, občutek za odgovornost in čut za družinsko skupnost. Če bodo zaradi tega vzljubili kakšno jed, ki je prej niso niti pod razno želeli poskusiti, ste zmagali:) S tem, ko otroka že v najzgodnješih letih vključite v kuhinjska opravila, se mu bo kasneje, ko bo že večji ali celo najstnik, zdelo samoumevno, da vam pri domačih opravilih pomaga.

Dovolj teorije, tukaj je par idej, kaj lahko otroci počnejo v kuhinji.

Otrok vam lahko preseja moko skozi sito za moko, tre začimbe v terilniku, gnete testo, ožame citruse, namaže maslo, sirni namaz na kruh, razvalja testo, oblikuje piškote,…Ko pri otroku opazite, da uživa v delu z vodo, mu lahko omogočite, da vam opere sadje ali zelenjavo, pač tisto, kar pripravljate za kosilo ali malico. Radi operejo krompir, ker je ponavadi ves od zemlje. Razlika je očitna, ko je opran. Pri nas si mali pomagata s posebno krtačko za umivanje sadja in zelenjave.

Ko pečete pecivo (biskvit, piškote) ali delate palačinke, vam lahko pomagajo dodajati sestavine (mleko, jajca, sladkor, moko,..). Večji vam lahko pomagajo tehtati oz. izmeriti sestavine.

Lahko nareže sadje (banana, jabolko, hruška,..), zelenjavo (bučke, kumare, krompir,…) ali sir..

Olupi čebulo, česen, sadje (mandarine, banano,…) ali trdo kuhana jajca

Za npr. omleto ubije jajca…

…jih stepe…

…nariba sir, korenček, kumare..

Poleg priprave hrane, pa vam lahko pomaga tudi pri pomivanju posode, brisanju in pospravljanju posode, pripravi mize, brisanju mize, čiščenju tal in kuhinjskega pulta, pometanju tal, ločevanju odpadkov, pripravi šopka za mizo, gubanju prtičkov na različne načine itd.

Če se spomnite še kaj, pa prosim dodajte še vi. Se mi zdi, da so možnosti skoraj neskončne:)

21 replies
 1. Anja
  Anja says:

  Meša, pripravi vrečke za čaj in jih da v lonec, dodaja moko, ko mesim testo (mesiti noče), sol, poišče primerne pokrovke, prinaša stvari, (pleza po hladilniku), nosi v koš in seveda preizkuša. Ves čas :) Če je volja (na obeh straneh) se vedno kaj najde…
  Možnar že imamo.

  Odgovori
 2. Polona
  Polona says:

  Meni pomaga, kavico skuhat, mleko natočit, ko kuham, pride velikokrat zraven, mi pomaga mešat. Pripravi mizo, prinese vse potrebno na mizo, kar mu pripravim na pult, ker do omar ne doseže, pospravi mizo. Pomaga mi pri pecivu, stresa sestavine v posodo, pa še kaj bi se našlo… Zelo rad pa pomiva posodo. Tako da v kuhinji oba uživava :) Pa še fajn se mu zdi, takrat ko mi pomaga :)

  Odgovori
 3. Petra
  Petra says:

  Moja deklica je stara 19 mesecev in ze odkar se je postavila na noge uziva pri praznjenju pomivalnega stroja, ko je posoda pomita. Pa zlaga iz vreck, ko pridemo iz trgovine, v kosek odnese smeti, prinese iz omare zacimbo, vzame gospodinjsko krpo in po svoje umije vse omarice, stole, prinese kasico, ki bi jo rada jedla … skratka: pridno poskusa cim bolj pomagati in nama je obema fajn :-)

  Odgovori
 4. PetraS
  PetraS says:

  Moj 1-letnik že odkar je skobacal najraje zleze v pomivalni stroj in “pomaga” pri zlaganju pribora. Tudi v omari kjer sta kis in olje, spretno prestavlja steklenice. Posebej navdušen pa je nad organskimi odpadki :( Iz te omare ga težko ven spravim…
  Smetišnica in metla? Noben problem, kako drobtinice spraviti iz smetišnice nazaj na tla… V kuhinji je res vedno zaposlen. :)

  Imam pa vprašanje – na fotografiji sem opazila valoviti nož. Kje se to kupi? Pri nas v trgovinah ga nisem še nikjer zasledila. Hvala!

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Ha ha, zabaven je tale vaš fant…Nožek je res iskan, tudi jaz sem ga dolgo iskala in lani poleti našla v Merkurju, pa ga zdaj spet nimajo. Bodo pa kmalu dostopni tudi pri nas, a ne v Merkurju…Povem še pravi čas.

   Lep dan,
   Mojca

   Odgovori
 5. Darja
  Darja says:

  Naš 17 mesečnik je za kaj takega še malo premajhen, mu pa že zdaj dovolim, da si nariba jabolko na steklenem ribežnu, pa medtem ko jaz kuham, on prelaga makarončke iz ene škatle v drugo, ali pa strese vse ven in potem nazaj.

  Odgovori
 6. Renata
  Renata says:

  Kot vedno super prispevek. Iz slik se lepo vidi, da otroci delajo na svoji nizki mizici in uporabljajo pripomočke ki so ravno prav veliki za njihove roke. Super.

  Kot sem videla v vrtcu, otroci zelo radi meljejo kavo v tistih starih ročnih mlinčkih, trejo grobo sol v terilniku, čisto sami izdelajo slano testo (ni potrebno biti natančen pri pravih količinah sestavin). Seveda lahko pripravijo tudi mizo s priborom, prtički, cvetjem, natočijo pijačo za vse družinske člane, itd, …

  Odgovori
 7. Suzana
  Suzana says:

  Komaj čakam, da bo tudi moja hčerkica začela pomagati v kuhinji. Zaenkrat imamo polne roke dela z učenjem hranjenja in pobiranjem stvari s tal potem, ko jih vrže ;) (ima 11 mesecev) Tudi mene zanima, kje se kupijo pripomočki za otroško delo v kuhinji. Pozdrav!

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Tudi hranjenje zna biti prav zabavno:)

   Sama letam od ene do druge trgovine in iščem, kar bi bilo primerno in tudi uporabno za majhne ročice. Se spomnim, da sem kupila 3 različne ribežne, preden sem našla pravega. Vsakega so hčere doma poskusile, no in četrti je bil ravno pravšnji, da sta pri delu uspešni. Septembra, mogoče že prej, vas na tem področju čaka presenečenje:)

   Lep dan,
   Mojca

   Odgovori
 8. Marija
  Marija says:

  Pri nas je najbolj problematično pri delu v kuhinji, ko vsi štirje želijo pomagati hkrati ;) Ampak se že dogovorimo in razdelimo. Niso pa ravno navdušeni nad pomivanjem, hehe. Ker so stari od 12 do 6 navzdol, so lahko že večinoma samostojni, le vsi naenkrat ne :)

  Odgovori
 9. Maja
  Maja says:

  Jaz pa delam v vrtcu in se že nekaj časa spogledujem z metodo Montessori. V naslednjem letu bom verjetno pripravila kotiček Montessori, ker redno spremljam vse informacije o tej metodi in prebiram literaturo, ob tem pa uživam, ker mi je blizu in je blizu tudi otrokm. Nekaj stvari sem že preizkusila;-). Moja dva otroka v kuhinja zelo rada tudi “panirata” meso, opereta solato, stepata smetano…sploh najmlajši je nasdve aktiven v kuhinji in ne minejo trenutki v kuhinji, ko ne bi zraven pulta stal velik stol, na katerem stoji naš Urh.

  Odgovori
 10. Maja
  Maja says:

  Naš Luka zelo rad pomaga pri mešanju testa za palačinke,reže krompir, gobice in bučke (korenček je nekoliko pretrd in zato neroden), čisto sam stlači pire krompir in mu dolije mleko. Peka piškotkov, mafinov in tort pa je tako priljubljena, da jo mnogokrat uporabimo kot nagrado. Po Vašem zgledu smo skupaj pripravili tudi rezance za juho. Vključujemo pa ga tudi v pripravo mize in seveda pospravljanje po obedu.
  Star je malo manj kot tri leta, pomaga pa mi že odkar zna dobro sedeti in sem ga lahko varno posadila zraven sebe na pult.

  Odgovori
 11. Eva
  Eva says:

  Zelo pridne male ročice imate pri vas :) Moja dvojčka sta stara 16 mesecev, in mi tudi že pridno pomagata zložiti posodo iz stroja ;) In komaj čakam da bomo skupaj pripravljali obroke. LP

  Odgovori
 12. montessori doma
  montessori doma says:

  Hvala vsem za čudovite komentarje! Prav vesela sem, da vaši otroci počnejo toliko različnih stvari v kuhinji. Odločitev komu podariti mini terilnik je bila zato zelo težka, zato sem izbor prepustila kar naključju. Nagrajenko sem kontaktirala po e-pošti. Upam, da ga bo njen fantek z veseljem uporabljal:)

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Barbara pozdravljeni,

   sem v zadnjih pripravah s trgovinico. Vse, ki sledijo moj blog in, ki spremljajo objave na mojem FB, bom obvestila o odprtju trgovinice. Konec naslednjega tedna malo pokukajte na blog :)

   Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja