Opravila v kuhinji so tista, ki otroke najbolj privlačijo, pa naj bodo fantki ali punčke. Že od zelo majhnih nog nam želijo pomagati in sodelovati z nami pri kuhanju. Namesto, da otroke pošljemo igrati ali posadimo pred televizijo, jih povabimo, da z nami pripravijo kosilo.

Mnogi od vas si zdaj mislite, pa saj je bolj enostavno, da to sami naredimo! Po eni strani je res, a če pomislite, kaj s tem pridobi otrok, vi kot starši in nenazadnje celotna družina, se vam ne bo težko prilagoditi otroškemu tempu in njihovi očarljivi nerodnosti.

Otroci bodo postopoma gradili na svoji spretnosti, njihove roke bodo zaposlene, počutili se bodo ponosne, ker so pomagali pri pripravi obroka.

S tem si bodo krepili dober občutek o sebi, rasla bo njihova samozavest, občutek za odgovornost in čut za družinsko skupnost. Če bodo zaradi tega vzljubili kakšno jed, ki je prej niso niti pod razno želeli poskusiti, ste zmagali:) S tem, ko otroka že v najzgodnješih letih vključite v kuhinjska opravila, se mu bo kasneje, ko bo že večji ali celo najstnik, zdelo samoumevno, da vam pri domačih opravilih pomaga.

Dovolj teorije, tukaj je par idej, kaj lahko otroci počnejo v kuhinji.

Otrok vam lahko preseja moko skozi sito za moko, tre začimbe v terilniku, gnete testo, ožame citruse, namaže maslo, sirni namaz na kruh, razvalja testo, oblikuje piškote,…Ko pri otroku opazite, da uživa v delu z vodo, mu lahko omogočite, da vam opere sadje ali zelenjavo, pač tisto, kar pripravljate za kosilo ali malico. Radi operejo krompir, ker je ponavadi ves od zemlje. Razlika je očitna, ko je opran. Pri nas si mali pomagata s posebno krtačko za umivanje sadja in zelenjave.

Ko pečete pecivo (biskvit, piškote) ali delate palačinke, vam lahko pomagajo dodajati sestavine (mleko, jajca, sladkor, moko,..). Večji vam lahko pomagajo tehtati oz. izmeriti sestavine.

Lahko nareže sadje (banana, jabolko, hruška,..), zelenjavo (bučke, kumare, krompir,…) ali sir..

.

Olupi čebulo, česen, sadje (mandarine, banano,…) ali trdo kuhana jajca

.

Za npr. omleto ubije jajca…

…jih stepe…

…nariba sir, korenček, kumare..

.

Poleg priprave hrane, pa vam lahko pomaga tudi pri pomivanju posode, brisanju in pospravljanju posode, pripravi mize, brisanju mize, čiščenju tal in kuhinjskega pulta, pometanju tal, ločevanju odpadkov, pripravi šopka za mizo, gubanju prtičkov na različne načine itd.

Če se spomnite še kaj, pa prosim dodajte še vi. Se mi zdi, da so možnosti skoraj neskončne:)

21 komentarjev

    • montessori doma

      Barbara pozdravljeni,

      sem v zadnjih pripravah s trgovinico. Vse, ki sledijo moj blog in, ki spremljajo objave na mojem FB, bom obvestila o odprtju trgovinice. Konec naslednjega tedna malo pokukajte na blog 🙂

Zapišite vaš komentar

32 − = 31