Ko sem čisto slučajno naletela na on line tečaj iz umetnosti za otroke Artventure, ki ga je pripravila Kirsty Shadiac iz Avstralije sem bila čisto navdušena, ko sem prebrala za kaj gre.

Pa nisem iskala on line tečajev za otroke, mi niti na pamet ni prišlo, da kaj takega za otroke sploh obstaja, a ko sem odkrila ta tečaj, sem takoj vedela, da je to nekaj za moji dve punci takrat, ko si zaželita risanja in slikanja. Sama nimam ravno obilice slikarskih spretnosti, v bistvu jih niti nimam in tole je res odlična opcija za nas. Sicer punci doma večkrat prosto rišeta in ustvarjata, a se mi zdi, da starejši – osnovnošolski otroci pa že potrebujejo malo vodenega učenja, kako se kaj nariše.

Tisti, ki me že dlje časa spremljate veste, da nisem navdušenec nad tem, da otroci uporabljajo pametne telefone, ipode, računalnike ipd., še posebej v predšolskem obdobju, a vsekakor je digitalni svet del našega življenja, tako, da imamo starši še posebno odgovornost do naših otrok, da jim digitalni svet predstavimo na način, da ne bo prevzel njihovega življenja, jih povsem zasvojil in oropal vseh drugih izkušenj.

No, da ne bom preveč zašla. Tale tečaj se mi zdi super primer pozitivne uporabe digitalne tehnologije, saj se otrok  preko tega tečaja uči risati, pa ne na ekranu, ampak na papirju, s čopičem in pravimi barvami. Za tečaj ne potrebuješ nekih posebnih slikarskih pripomočkov – le vodene barvice, voščenke, čopič, lonček za vodo in papir in je res enostavno začeti.

Za vsako sliko je na voljo 5-8 minutni video, ki otroka vodi, kako izdela neko ilustracijo. V bazi je trenutno na voljo 285 motivov. Kirsty (avtorica tečaja) tudi redno dopolnjuje svojo bazo ilustracij, tako, da je vsak teden otrokom na voljo kakšna nova umetnija.

Motivi pa so zelo različni. Nekateri se lahko odlično dopolnijo z vsebinami iz biologije, geografije ali zgodovine. Trenutno so pri nas aktualni bolj morski motivi, zelo radi pa izbirata živali in naravo. Tole je pri nas že nastalo :) Tečaj je v avstralski angleščini, kar pomeni, da se punci mimogrede učita še angleško. V šoli imata angleško govorečo učiteljico, tako, da jima razlaga v angleščini ne predstavlja večjih težav. Sicer pa je videoposnetek tako zelo nazoren, da tudi brez znanja angleščine gre.

Všeč jima je, ko jima odstopim računalnik in potem sami izbirata, kaj bosta tisti dan narisali. Najprej si ogledata celoten posnetek, potem pa se lotita slikanja. Ko pričneta s slikanjem, si posnetek še enkrat zavrtita, a ga sproti ustavljata glede na to, kako njuna slika napreduje. Slike so kategorizirane po težavnostni stopnji, tako, da lahko vsak otrok izbere sebi primerno. Za kakšen tečaj gre si lahko pogledate TUKAJ. Pred dnevi sem Kirsty kontaktirala in jo prosila za popust posebej za vas v primeru, da bi se želeli naročiti na tečaj. Cena za tečaj je že tako ugodna, a s popustom še bolj, ker je Kirsty zelo radodarna in vam ob prijavi na tečaj s kodo MONTESSORIDOMA podarja 50% popust (ne nisem se zmotila)!!!

Ne pozabite deliti naprej, da lahko kuponček za poseben popust koristijo tudi vaši prijatelji ali znanci.