Tedne se že trudim, da bi Velika T bolj z veseljem sodelovala pri pranju perila.

Zadnjič sem obema hčerkama omenila, da ob mojem delu in vseh drugih obveznosti, ki jih imam, ne zmorem slediti kupom perila, ki se nabere čez teden, zato sem prosila za pomoč pri tem.

Nista bili ravno navdušeni (no, saj kaj drugega niti nisem pričakovala). Sem pa imela to več ali manj v mislih, kako bi dosegla, da bi jima bilo opravilo prijetno in bi ga redno opravljali. Ne zagovarjam nagrad, podkupovanja ali kazni, ki bi jih lahko uporabila pri tem.

“Največja nagrada za vloženi napor ni tisto, kar za opravljeno delo dobimo, pač pa tisto, kar ob njem postanemo.” (John Ruskin)

Potem pa me zadane! Ali jo fizično okolje podpira, da bi pranje perila opravila čim bolj samostojno? Otroci kot veste naravno težijo k samostojnosti tako majhni kot tudi tisti večji. Dobro leto nazaj sem doma pripravila štiri ločene koše za perilo (svetlo, pisano, temno, občutljivo), da smo perilo sproti razvrščali. To sem naredila bolj zaradi Velike in Male T kot za naju, saj sem želela, da oblačila sami dajeta v koš in ga sproti razvrščata (da malo delajo tudi možgančki :) ). Razvrščanje perila se je pri nas dobro prijelo, malo manj pa dejansko pranje. In dejansko je na ta način pranje perila veliko hitrejše.

Opazila sem, da Velike T naš dom pri tem, da bi čim bolj samostojno oprala perila, ne podpira dovolj. Pralni prašek je visoko na polici v škatli, kjer ga ni mogla doseči.

Poleg tega pri meni stalno preverja, kateri program naj izbere za pranje perila. Saj ne, da ji ne bi z veseljem pomagala, a kolikor jo poznam, bi ona to rajši sama opravila brez moje pomoči. Tako sem včeraj naredilo prvo korekcijo.

V kopalnico sem dodala majhen regal in vanj namestila vse kar se potrebuje za pranje perila (pralni prašek – tekoči in v prahu), krpice za razbarvanje in alkoholni kis. Že včeraj se je potem sama lotila pranja svetlega perila.

Niti nisem vedela, da je to naredila, samo opazila sem, da pralni stroj pere. Danes zjutraj pa je to perilo tudi sama obesila. Sama je tudi predlagala, da bi ona prala svetlo perilo, Mala T pisano, oči temno in jaz občutljivo. Kakšna genialna rešitev.

V planu pa imam tudi pripravo kart za pranje perila (navodila), da ji tudi pri izbiri pralnega programa pomagam pri samostojnosti (primer na tej povezavi).

Evo, kako lahko majhna sprememba v domu povzroči, da otroci z nami lepše sodelujejo. Samo prašek sem morala postaviti v doseg njenih rok :) .

 

 
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja