Danska

Leto 2020 si bomo v naši družini zapomnili tudi po tem, da smo organizirali naše prvo potovanje z avtodomom. Glede na to, da sem že nekaj let razmišljala o obisku ene izmed skandinavskih držav, je bilo lansko poletje pravi čas, da smo se z avtodomom odpravili na Dansko.

Negotove razmere, ki jih je korona virus povzročil v turizmu, so bile med drugim tudi povod, da smo začeli razmišljati o potovanju z avtodomom. Četudi bi se meje države, v katero bi potovali v času našega odhoda, zaprle ali bi se pogoji vstop v to državo zaostrili, bi še vedno lahko počitnice preživeli pri nas v Sloveniji. Zakup apartmaja ali letalske karte se je kar naenkrat zdel kot tvegan podvig. Z najemom avtodoma je bilo vseeno več možnosti in svobode se prilagajati trenutni situaciji, ko nisi vedel, kako bo z okužbami v naslednjem tednu in kakšne ukrepe bodo sprejele države, skozi katere potuješ.

Svoboda potovanja ter prihranek časa in denarja

Izkušenj s potovanjem z avtodomom nihče od naju ni imel, smo pa imeli kot družina številne pretekle izkušnje s kampiranjem. Veliko naših počitnic smo preživeli ravno na tak način. Misel na to, da bi potovali s hišo na kolesih, se nam je zdela iz tega vidika prav imenitna.

Eden izmed glavnih razlogov, da na Dansko potujemo z avtodomom, so bile poleg svobode potovanja, tudi finance. Izračunali smo, da bo najem avtodoma veliko manjši strošek kot najem apartmajev in sob na poti. Da ne govorim o času, ki bi ga zapravili z vedno vnovično menjavo nastanitev. Naš plan namreč ni bil, da smo nastanjeni samo na eni lokaciji na Danskem, ampak, da spoznamo Dansko po dolgem in počez.

Kako najti pravi avtodom?

Ko sva se odločala, kje najeti avtodom in kakšnega, nama je bil seveda pomemben tudi finančni vidik. Tisti, ki ste kadarkoli že razmišljali in poizvedovali o najemu avtodoma, potem veste, da so dnevne cene najemov avtodoma precej visoke, v povprečju nekje 150 EUR, seveda tudi več, odvisno od termina, ki si ga izberete za potovanje. Želela sva najti popolno kombinacijo med ceno in udobjem, ki nam bi ga avtodom med 14-dnevnim potovanjem nudil. Na neki točki so nama znanci predlagali najem kombija, predelanega v avtodom, ki ti nudi vse, kar potrebuješ za udobno potovanje in je istočasno cenovno precej bolj dosegljiv kot najem klasičnega avtodoma. Tovrsten avtodom pa je tudi lažje upravljati.

 

nestcampers

Nočitev ob fjordu, v mestu Nibe, na poti do najsevernejše točke na Danskem.

 

Nestcampers – udobje in praktičnost

Tako sva prišla do spletne strani Nestcampers, ki oddaja ravno tovrstne avtodome. Po videnem na njihovi spletni strani sva se takoj navdušila nad njimi in sva jih kontaktirala za ogled. Že po prvi komunikaciji z direktorico Nino Majcen, sva nekako dobila občutek, da je to to. Prijazna direktorica nama je odgovorila na vsa najina vprašanja, pomisleke, dvome in nama odlično svetovala pri izbiri pravega modela. Pred najemom avtodoma, smo se dogovorili za ogled. Tako sva lahko dobila občutek, ali nam bo hiša na kolesu nudila res vse tisto, kar bomo na potovanju potrebovali: udobno posteljo, dovolj prostora za shranjevanje ter praktično kuhinjo. Po ogledu sva bila še bolj navdušena in presenečena pravzaprav, na kakšen fantastičen način se da kombi predelati v bivalno vozilo. Edina skrb, ki sem jo takrat imela, je bil prostor za shranjevanje, ki ga res ni bilo veliko, a to je pravzaprav pri vseh avtodomih. Če si navajen, da na počitnice vzameš »svega i svašta«, kot jaz in moji dekleti, je to res izziv, a nam je na dan odhoda tudi to uspelo rešiti. Dobra organizacija bila ključ.

Potovanje z avtodomom ima številne prednosti

Dejansko je bilo potovanje z avtodomom za vse nas nepozabna izkušnja. Priporočila bi ga vsem družinam z malo večjimi otroki. Menjavanje lokacije bivanja na dva dni ali celo vsak dan zna biti za malčke, ki imajo radi predvidljivost in rutino, precej zahtevno in seveda posledično naporno tudi za starše.

Še nekaj naših prednosti pri potovanju z avtodomom na daljše relacije:

  • Glede na to, da je pot do Danske precej dolga, 12-14 ur v eno smer, smo eno noč prespali v avtodomu v Nemčiji in pot nadaljevali naslednji dan. To je res velika prednost, da se lahko praktično ustaviš kjerkoli, se spočiješ in greš naslednji dan naprej.
  • Ko smo bili lačni, smo se enostavno ustavili na bližnjem parkirišču. Na hitro smo skuhali preprosto kosilo, s čimer smo se izognili raznim hitrim in nezdravim prigrizkom.
  • Ves čas smo, zaradi lastne kuhinje, na potovanju imeli precej urejeno in zdravo prehrano. To pomeni tudi to, da smo s tem prihranili kak euro, ki smo ga rajši namenili za kaj drugega.
  • Običajno smo prenočili v avtokampih, velikokrat pa tudi na urejenih parkiriščih za avtodome (ponavadi v marinah), kjer smo imeli na voljo urejene sanitarije in elektriko. Tovrstna parkirišča so bila cenovno tudi ugodnejša od dnevnega bivanja v avtokampih.
  • Nočitve smo iskali sproti, s pomočjo aplikacije, katero nam je svetovala Nina. Predhodne rezervacije običajno niso bile potrebne. Razen v mestu Kobenhagen, kjer se nam je zgodilo, da je bil želeni kamp, ki je bil najbližji mestu, zaseden.
  • Spanje v avtodomu je bilo presenetljivo udobno. Priznam, da me je to kar skrbelo, a se je izkazalo, da so bila ležišča zelo udobna. Sicer pa smo bili ob koncu dneva vsi tako utrujeni, da smo samo popadali v postelje. Dekletoma je bilo všeč, da smo vsi spali v istem prostoru. To nas je tudi dodatno povezalo, saj smo imeli zvečer dovolj priložnosti za pogovore.

 

nocitev

Vse nas so presenetila udobna ležišča v avtodomu. Najvišje ležišče je pripadlo najmlajši članici družine.

 

  • V avtodomu smo imeli tudi kemično stranišče. Uporabili smo ga za nujne primere, sicer pa smo koristili urejene sanitarije v avtokampih.
  • Partner se je vožnje z avtodomom hitro navadil, večji izziv bi mu bil prvič upravljati klasičen avtodom. Avtodom/kombi smo lahko parkirali kjerkoli, šli z njim v vsako ozko ulico. Celo v centru mesta Kobenhagen smo ga nekajkrat parkirali.
  • Z najemom pri Nestcampers smo dobili čisto vso opremo, ki smo jo potrebovali za potovanje (stole, mizo, arafat, preprogo, nosilce za kolesa, posodo, krožnike, pribor, še celo nekaj družabnih iger, detergent za posodo, krpice, metlico ipd). S seboj smo tako vzeli le naše osebne stvari.
  • Velika prednost je bila tudi ta, da nismo imeli omejitev pri prevoženih kilometrih. Glede na dolgo pot pred nami, je bilo to zelo pomembno. Prav tako smo se odločili za zavarovanje asistence na cesti, če bi se z avtodomom karkoli zgodilo. Sicer pa nam je bila Nina na voljo za kakršnokoli pomoč, če bi jo na poti potrebovali.

 

avtodom

Nočitev v marini, v bližini mesta Aarhus. Imeli smo urejeno parkirišče za naš avtodom, sanitarije, elektriko in zjutraj celo oskrbo s svežim pecivom in kruhom.

 

Skratka, naša izkušnja potovanja z avtodomom je bila zelo pozitivna in vsi smo sklenili, da bomo to izkušnjo še ponovili. Vsekakor pa je k tej lepi izkušnji veliko prispevala tudi Nina Majcen, direktorica podjetja Nescampers. Odgovorila nam je na čisto vsa naša vprašanja. Nekomu, ki prvič potuje z avtodomom je polno stvari nejasnih in je tako zelo pomembno, da imaš pravo podporo. Drugače pa potovanje na Dansko zelo močno priporočam družinam. Danska je država, ki je zelo zelo prijazna družinam z otroki. O tem bom kaj več napisala v naslednjem blog zapisu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja