Vsako leto se sicer decembra veselim, a hkrati mi povzroča tudi dodatne skrbi, kako bom vse zmogla:

biti Miklavž in Božiček hkrati, izbrati darilca, ki bodo razveselila moje najdražje, napisala vsa božična voščila in jih pravočasno oddala na pošto (vsakoletni izziv :)), generalno počistila stanovanje, ga okrasila in postavila jelko, ki bo v ponos celi družini, pekla božične dobrote, se odzvala vsem povabilom, udeležila prireditev, na katere sem povabljena, hkrati pa vodila svoj posel in oblikovala plan za naslednje leto.

No, seznam se tukaj ne konča, a ga bom jaz kar tukaj zaključila. Če se vmes pojavi kak teden bolniške, pa mi itak vse plane postavi na glavo! Tako kot je bilo v tem tednu.

Se vam dogaja podobno?

Seveda v vse aktivnosti, če se le da, vključim svoji punci, a sta že tako veliki, da imata sem in tja svoje načrte in nista vedno pripravljeni na mamine ideje.

Predbožični dnevi pa niso stresni samo nam, ampak so stresni tudi našim otrokom. Otroci doživljajo v teh dneh veliko vznemirjenja, ki ga niso vedno zmožni izraziti, zato se vsi ti močni občutki zadržujejo v njih in lahko pridejo na površje tako, da se vedejo totalno neprimerno (naša percepcija).  

Zaradi vseh dogodkov, ki se odvijajo v vrtcih, šolah in drugih skupnostih, smo še bolj zaposleni. Počutimo se preobremenjene, na trenutke smo precej razdražljivi, posledično pa tudi otroci večkrat iztirijo. Otrokova dnevna rutina je postavljena na glavo, kar vpliva tudi na večerne odhode v posteljo ter miren prehod v nočni spanec.

Nekateri otroci so v strahu, ali so dovolj dobri in »pridni«, sicer jih kateri izmed dobrih mož ne bo obdaril. Sigurno ste že kdaj v obupu, da bi vas vaš otrok ubogal, uporabili: »Božiček ti ne bo prinesel darila, če me ne boš ubogala«  ali naredil to ali ono. Ne bom zdaj o tem, kako to totalno ni ok, a nam uide.

Skratka, december je tudi otrokom naporen. Res, da je lep mesec, ki otrokom pričara veliko čarobnosti, a je hkrati lahko čisto preveč  obremenilen za majhne otroke. Tudi večji otroci v tem niso nobene izjeme.

Otroci imajo radi predvidljivosti in dnevne rutine. Od nas potrebujejo,  da jim to zagotovimo in smo tam za njih, ko stvari ne gredo po ustaljenih tirnicah. Da jih razumemo, ko so v stiski, ko so jezni in trmarijo in jim damo prostor za vse njihove čustvene izpade.

A da jim to lahko damo, moramo biti najprej mi postavljeni in umirjeni, zato moram v teh decembrskih dneh še toliko bolj poskrbeti za sebe in svoje dobro počutje.

Veliko razmišljam te dni, kako si naj si pričaram december, ki bo umirjen, lahkoten in kar se da sproščen. 

Kako smo lahko torej svojim otrokom in tudi sebi v največjo podporo v teh decembrskih dneh?

Za začetek morda tako, da se odpovemo popolnosti in našo družino sprejmimo kot resnično družino, ki preživlja realne počitnice, vključno z neredom v kuhinji in tečnimi otroci.

Nadaljujemo pa lahko tudi s tem:

  • Poskrbite za sebe, da boste v ravnovesju. Začnite z dovolj spanca.
  • Prednost dajte stvarem, dogodkom in doživetjem, ki vas kot družino povezujejo, ne pa nakupovanju in udeleževanju dogodkov, ki vam tega ne prinašajo.
  • Na urnik si dajte le tisto, kar vam prinaša veselje. Vsemu drugemu recite ne. Brez slabe vesti.
  • V trenutku, ko zaznate, da vaša dejanja ne vodi ljubezen, se ustavite in zadihajte. Objemite svoje otroke in se spet povežite z njimi.
  • Pogumno recite ne vsemu, kar vam prinaša težo in se ne primerjajte z nikomer in z nobeno družino. Odločitve naj izhajajo iz vas. Ne veste, kakšno je življenje v drugih družinah. Osredotočite se le na tisto, kar se vam zdi primerno za vašo družino, in to je več kot dovolj. Ne zgledujte se po drugih.
  • Preverite svoja pričakovanja glede praznikov. So le ta realna in izvedljiva?
  • Vsak dan si vzemite čas in izrazite hvaležnost za vse, kar je dobrega v vašem življenju. Prenesite to lepo navado tudi na svoje otroke.
  • Ko vse ne gre po planu, najdite način, da se boste temu smejali.
  • Vsekakor pa si ne pozabite čestitati, kako dobro vam gre, ne samo decembra, ampak v celem letu.

In zapomnite si, v decembru ne gre za nakupovanje. Gre za zaupanje, ljubezen in luč. Napolnite svoj dom s prisotnostjo in ne s kupi daril. Vzemite si čas za sebe, da bo vaša skodelica polna, zato, da jo boste lahko napolnili tudi drugim, predvsem vašim otrokom.

Kakšen bo tvoj december je tvoja izbira!