Tisti, ki vsaj malce poznate pristop montessori veste, da je pri pristopu montessori velik poudarek pri pripravi okolja, ki podpira otroka na vsaki razvojni stopnji. In tu ne gre samo za fizično pripravo okolja, ampak tudi psihološko okolje, ki ga otroku v prvih letih nudimo predvsem starši.

V tem zapisu bom spregovorila o pripravi fizičnega okolja, ki ga pripravimo za otroka, ko se prične odvajati od plenic. Kdaj drugič pa o tem, kako se lahko starši pripravimo na čas odvajanja od plenic, ker vloga odraslega je pri odvajanju od plenic izrednega pomena in je ravno od staršev odvisno, kako bo odvajanje potekalo.

Kako lahko torej pripravimo otrokov dom, da bo spodbujal otrokovo samostojnost med odvajanjem od plenic in tudi kasneje, ko je otrok že vešč uporabe stranišča?

Kaj je dobro postaviti v otrokovo okolje, kako ga prilagoditi in katere pripomočke je smiselno uporabiti, ko začnemo z odvajanjem od plenic?

Okolje doma mora biti pripravljeno tako, da otrok doseže vse, kar potrebuje med odvajanjem od plenic in kasneje ob samostojni uporabi stranišča. Torej, da ima dostop do čistih spodnjih hlačk, kahlice ali stranišča, toaletnega papirja, koša za umazano perilo, umivalnika, mila, brisače za roke in smeti.

Vsi pripomočki in pohištvo naj bodo na otrokovi višini, da otrok doseže stvari in ima do njih dostop. S tem bomo ustvarili dom, ki bo spodbujal otrokovo samostojnost po kateri majhen otrok tako zelo hrepeni.

STALEN DOSTOP DO KAHLICE

Prva stvar, ki jo otrok potrebuje pri odvajanju od plenic je zagotovo dostop do kahlice, ki naj bo vedno na istem mestu, najbolje v kopalnici, kjer to potrebo opravljamo odrasli. Namesto kahlice lahko na stranišče namestite poseben nastavek za majhne otroke, pred stranišče pa postavite pručko.

Kahlica mora biti taka, da se stopala otroka dotikajo tal. Prav tako, če otrok uporablja stranišče mu nogice ne smejo bingljati, ko sedi na stranišču. Pod noge mu postavite pručko, kamor lahko položi stopala.  Predstavljajte si, kako bi se počutili vi, če bi vam noge bingljaje, medtem, ko sedite na stranišču in skušate opraviti potrebo. To je nujno, da poskrbite za to udobnost. Je potem vse veliko lažje. Ravno ta neudobnost je tudi velikokrat razlog, da se otrok boji iti na stranišče in tudi ne gre, če ne poskrbimo za to.

PRIMERNA OBLAČILA
V času, ko se otrok odvaja od plenic, naj ima na sebi udobna oblačila, da je lahko pri slačenju in oblačenju čim bolj samostojen. Enodelna oblačila, oblačila na zadrgo ali gumbe ga lahko pri tem močno ovirajo. Lahko pa je otrok v času odvajanja samo v spodnjih hlačkah ali odvajalnih hlačkah, ki nekoliko zadržijo mokroto. Najboljše so v tem času udobne hlače na elastiko.

 

SPODNJE HLAČKE
Ker otrok med odvajanjem od plenic ne bo več imel na sebi plenice, bo potreboval tudi spodnje hlačke. Spomnim se, da sem imela sama kar nekaj težav, da sem našla dovolj majhno velikost spodnjih hlačk, ker sem začela odvajati svoji deklici okoli 15. meseca starosti in tako majhnih gatk sploh ni bilo za dobiti. Zadnjič, ko sva z Majo imeli FB live, je s seboj prinesla spodnje hlačke iz bio bombaža in na moje veselje ima tudi tiste zelo majhne številke (preveri tu >>)!!! Sama sem takšne hlačke, sicer v večjih številkah kupila tudi za moji deklici in so neverjetno mehke in z visokim pasom, da me pozimi ne bi skrbelo, da si bosta prehladili ledvička.

ODVAJALNE HLAČKE
V času odvajanja od plenic vam lahko zelo prav pridejo odvajalne hlačke, ki so zelo primerne na začetku odvajanja od plenic, ko je »nesreč« malo več in tudi pri nočnem odvajanju od plenic ter za odhode od doma.

Otroci v teh hlačkah občutijo, da so mokri, kar je pri odvajanju od plenic izrednega pomena, še posebno otroci, ki so do sedaj bili v plenicah za enkratno uporabo.

Hlačke pa priporočam tudi zaradi spodbujanja samostojnosti. Odvajalne hlačke si otroci na začetku lažje preoblačijo kot manjše spodnje hlačke, kar je pomembno, saj se pri odvajanju od plenic učijo tudi samostojnega oblačenja in slačenja. Otroci jih običajno z veseljem nosijo in se pri tem počutijo zelo ponosne. Vsekakor pa priporočam, da čim prej preidete na spodnje hlačke. Tudi te hlačke lahko najdete v Majini čudoviti trgovinici TUKAJ in TUKAJ.

 

PRILAGODITEV KOPALNICE

Kopalnica naj spodbuja otrokovo samostojnost. V času odvajanja od plenic, naj ima otrok na nizki polički ali v košarici na voljo dovolj čistih oblačil, da se lahko preobleče, ko je moker.

Na vidnem mestu naj bo tudi posebna košara ali vedro za umazano perilo, kamor otrok lahko odvrže mokro perilo.

Otroka spodbudite, da si po uporabi stranišča vedno umije roke. Kopalnica prilagojena otročku, mu bo pri tem v veliko pomoč. Pred umivalnik postavite pručko, ki naj bo dovolj stabilna, da jo bo otrok varno uporabljal in dovolj visoka, da bo otrok lahko dosegel pipo. Na otrokovem dosegu naj bo tudi milo za umivanje rok in brisačka za roke, ki jo lahko v višini otroka obesimo na začasne kljukice. Otrok brisačko sam obesi, pri čemer smo lahko pozorni na izbiro kljukice, da je otrok pri tem čim bolj uspešen.

Ne pozabite tudi na stare brisače,s katerimi lahko otrok počisti za seboj, če mu uide.

NEPREMOČLJIVA PODLOGA

Nepremočjiva podloga vam bo prišla zelo prav pri nočnem odvajanju in tudi ob dnevnem počitku. Podloga naj bo iz naravnih materialov kot je bombaž ali volna, da otrokova koža lahko diha in se otrok ne poti. To je zelo pomembno. Bombažne podloge zaščitijo otroški jogi pred nočnimi nesrečami. Podloga, ko jo priporočam je iz samih finih in naravnih materialov, prav nič plastike ni v njej.

Če si bolj spretna z rokami, lahko volneno podlogo narediš tudi sama. Skupaj zašiješ par starih volnenih puloverjev, odejo opereš in jo posušiš v sušilnem stroju (nastane filc).

PRENOSNA KAHLICA

Ko sem sama odvajala moji deklici od plenic, sem imela na voljo tudi prenosno kahlico, ki se nam je zelo obnesla. Enostavno sem jo zložila v torbo ali nahrbtnik, ko smo šli na sprehod ali na daljšo pot z avtomobilom. Taka kahlica služi tudi kot nastavek za stranišče in ga lahko uporabite tudi na javnih straniščih, da je otroku bolj prijetno uporabiti stranišče, ker je nanj navajen. Pogoj pa je, da je nastavek že prej uporabljal doma.

VREČKA ZA SUHE IN MOKRE STVARI

Ko si na poti je dobro imeti s seboj čista in suha oblačila, ki jih lahko spraviš v vrečko, ki jo imaš potem vedno namenjeno temu. Posebej pa imaš potem tudi nepremočljivo vrečko za mokra oblačila. Zelo praktično!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja