Te dni sem veliko razmišljala o tem, kako sem na začetku odkrivanja pristopa montessori tako zelo navdušena nad njim, da sem vsak dan o tem govorila mojemu možu. On pa nad tem ni bil tako navdušen, ker je sklepal, da gre za modno muho.

Spomnim sem, da sem morala na začetku vložiti kar precej energije v to, da sem ga prepričala v nasprotno in je začel verjeti, da pristop montessori ni nek modni trend, ampak, da ti lahko pravzaprav življenje z otrokom precej poenostavi.

  • A ste imele ve podobne izzive? Ob tem, ko ste svojim možem/partnerjem povedale, da si želite v vzgojo vključiti principe montessori?
  • Ve ste tako zelo navdušene, vaši partnerji/možje pa malo manj?
  • A so kdaj spremenili svoje mnenje? Kaj je bilo tisto ključno, kar jih je prepričalo v to, da je montessori pravzaprav prava izbira?
  • Ali imate s tem še vedno izzive?

Pri meni je bilo tako, da bolj, ko sem sama spoznavala pristop montessori, bolj enostavno sem mu lahko osnove razložila tudi sama. A glede na to, da moški ne marajo dolgovezenja, so bolj praktični, ga je najbolj prepričalo to, ko je sam videl prednosti pristopa v našem vsakdanu. Tudi v tem, ko sem sama spreminjala odnos z deklicama in to, da sem postala veliko bolj samozavestna in zadovoljna mama.

Čez vikend sva se malo več pogovarjala o najinih začetkih odkrivanja pristop montessori in, kako je bilo, ko sta bili najini deklici še majhni.

Ob tem sem se spomnila, da bi bilo zelo dragoceno, če bi lahko z vami delil svoj pogled na pristop montessori, njegove dvome na začetku in kako na vse skupaj gleda danes. Seveda ni bil takoj za, a sem mu obrazložila, da bo s tem morda pomagal marsikateri družinici do lepših in še bolj ljubečih odnosov.

 

Takole pa je potekal moj pogovor z njim. 

Kaj je bilo tisto, kar ti je bilo pri pristopu montessori najprej všeč? 

Ko sem slišal za montessori na začetku sploh nisem vedel, kaj pomeni. Tudi, ko si mi predstavila teoretično kakšna vzgoja je to, si dejansko še nisem predstavljal, kako se to prakticira v realnosti. Šele z obiskovanjem uric, ki smo jih imeli enkrat na 14 dni se mi zdi, sem ugotovil, kakšna je “filozofija” montessorija. Rekel bi, da me je očarala mirnost, tišina oziroma koncentracija, ki jo otroci dosežejo na uricah montessori. To, da sem se kot starš umaknil v ozadje in opazoval otroka kaj počne, pa je seveda povsem nova dimenzija, ki me je popolnoma presenetila in očarala. Plus to, da sta se najini deklici bili sposobni ukvarjati več kot 5 minut z eno stvarjo v tišini, mi je dala upanje, da obstaja nekaj boljšega kot klasični vrtec in klasične igrače.

Kaj te je prepričalo, da je montessori prava izbira za našo družino?

Najprej so me prepričale izkušnje, ki sem jih dobil na uricah. Logična izbira je seveda bil tudi vrtec montessori. Ko vidiš, kako poteka dan v vrtcu, kaj otrok pri tem pridobi in kakšni so posledično dnevi popoldan in čez vikend, veš, da je montessori prava izbira. Punci sta bili vedno bolj deležni vključevanja v vsakdanja opravila tudi doma, skupno druženje ni potekalo samo skozi igro ampak tudi skozi ostale vsakdanje stvari, ki smo jih počeli skupaj. Še posebej skozi dejavnosti v kuhinji. Ko sem ob tvojem delu začel spoznavati montessori še bolj v globino, sem bil še bolj prepričan, da je bila izbira prava.

A si imel ob tem, ko sem ti prvič predstavila montessori dvome? Kaj si si takrat mislil? 

Sicer se dobro ne spomnim, ampak v moji naravi je, da dvomim v veliko stvari, dokler nimam izkušnje v zvezi s tem. Ko sem slišal za to, niti nisem dobro vedel, kaj to je, kako sploh ta vzgoja poteka. In seveda, da dvomiš, da obstaja kaj pametnejšega od običajne vzgoje, ki jo nudijo klasični vrtci in šole. Mislim, da sem bil prepričan, da je pristop montessori spet neka muha enodnevnica in da te bo že minilo. Ta muha enodnevnica traja že 9 let in sem vesel, da je tako.

 

Kako si se počutil ob tem, ko sem ti povedala, da se bom vključila na izobraževanje montessori?

Takrat sem pomislil, pa kaj boš to sploh potrebovala, to je brez veze. Potem pa sem le popustil in si rekel: »Pa dobro, naj gre, da vidi, kaj to je. Škodovati sicer ne more, mogoče pa bo kakšna malenkost koristila.«Še dobro, da sem ti dopustil in te podprl v tvojiželji.

Kaj te je prepričalo, da zna montessori pristop dobro vplivati na razvoj in odraščanje najinih deklic? 

Ko spoznaš principe Montessori in »filozofijo« v kombinaciji s prakso, se pravi ko imaš dejansko izkušnjo, da tvoj otrok 10 minut zbrano nekaj počne, da zamesi testo za kruh in pomete kuhinjo, si rečeš, no, mogoče pa tole le ni tako slab pristop in je neki na tem. 

Zdaj, ko sta najini deklici že v šoli in, če bi se lahko odločil drugače, bi se? Zakaj da in zakaj ne? 

Tole je v bistvu retorično vprašanje. Glede na to, da sem sam obiskoval klasično šolo in še dobro pomnim, kako poteka delo in kakšen je princip pridobivanja znanja v našem šolskem sistemu, ni niti najmanjše možnosti, da bi se odločil drugače kot da omogočim najinima deklicam izobraževanje montessori.  Gre za celoten pristop, ki se mi dopade in ki je v mojih očeh edini pravilen. Se pravi, sistem brez ocen, domačih nalog, z možnostjo raziskovanja področij, ki te zanimajo, podpora samostojnosti, iznajdljivosti, spoštljivosti, medsebojni pomoči in mentorstvu, so le delčki v mozaiku, spisek pa je še daljši. Učenje na pamet, ki je običajni delovni proces v klasičnih šolah – tega ni in to me blazno veseli za najini dekleti.

Kako se ti zdi, da je vzgoja montessori vplivala na njiju? 

Prepričan sem, da je pri obeh vzgoja montessori pozitivno vplivala na njiju. Glavna vrlina, ki sta jo pridobili in za katere sem tudi ponosen, da jo imata je samostojnost. Potem je tukaj še koncentracija, zaupanje v sebe in svoje sposobnosti, logično razmišljanje, način pridobivanja znanja, razgledanost in organizacija. Predvsem v slednji obe briljirata, kar mi je fascinantno.

Če bi drugim očetom montessori dal kak nasvet, kaj bi jim svetoval?

Glede nasveta očetom, pa bom iskren. Glede na to, da vem kako večina nas moških razmišlja in zadev za razliko od žensk ne kompliciramo, lahko iskreno svetujem, da tukaj zaupajte svojim ženam oziroma partnerkam, kljub začetnemu obotavljanju. 

Možno, da se vam bo zdelo, da je izobraževanje ali obisk montessori uric nepotreben strošek, ampak sčasoma boste vedno bolj videli, da je celotna vzgoja edina prava in logična izbira pri razvoju vašega otroka. Hitro se bo zgodilo, da se boste še vi okužili in bo še vas začela zanimati takšna vzgoja. In takrat, če ne že prej, boste vedeli, da ste se pravilno odločili.

Izredno sem hvaležna za vso njegovo podporo v teh letih, ne samo pri vzgoji najinih deklic, ampak tudi za večletno podporo mojega dela, ki ga opravljam.