Vedno imam slab občutek, ko moram kakšno odvečno hrano vreči med odpadke, sem pa toliko bolj pomirjena, ko se spomnim kakšnega eko načina, da tega ne naredimo. Pri kruhu smo iznašli krasen način, ki sicer ni naša pogruntavščina, so se pa včasih tega veliko bolj pogosto lotili. Namesto, da skočite v trgovino po drobtine, jih lahko skupaj z otroci zmeljete z mlinčkom za orehe. Tako smo naredili tudi mi. Sem čisto navdušena. Vesela sem, ker nam ni potrebno vreči starega kruha. Poleg tega pa so domače drobtine toliko bolj okusne od tistih, ki jih nabavim v trgovini, sploh, če so narejene iz domačega starega kruha…

Pri vsem tem pa se mi zdi pomembno tudi sporočilo, ki ga otrokom s tem damo. Hrana je dragocena dobrina in ne bi smela končati v smeteh!

Stari kruh narežem na koščke in približno v treh dneh se koščki toliko posušijo, da so pripravljeni na mletje. Lansko leto sem kupila kovinski mlinček za mletje orehov. Takega, ki se pritrdi na kuhinjski pult ali mizo, da pri mletju ostane na svojem mestu.  Povsem neugodno je, ko otrok uporablja mlinček, da se le-ta še premika po pultu. Otrok ima dovolj dela in opravka z mletjem, nima časa še za lovljenje mlinčka po pultu:). Pri nas je mletje kruha izgledalo takole….

Mlinček sem pritrdila kar na njuno mizico v kuhinji za pripravo hrane.

Pri mletju sta sodelovali kar obe. Mletje je prevzele Velika T, ker je bil kruh zelo trd in je pri neketarih kosih potrebovala veliko moči, da ga je zmlela. Mali T te moči še ni premogla, je pa zato polnila mlinček in močno držala pokrovček, da je mlinček bolje zagrabil koščke kruha.

S skupnimi močmi nam je uspelo zmleti ves kruh.

Drobtine smo porabili že naslednji dan:)

2 replies
 1. Ann
  Ann says:

  Suh kruh se pa lahko uporabi tudi še za sladico. Kruhov narastek naprimer :)
  Mleko samo preparimo z mlekom, dodamo nekaj nutelle in stepeno jajce. Vse skupaj pečemo v pečici na okoli 150 stopinjah dokler lepo ne porjavi.
  Pa dober tek, če se odločite za uporabo kruha v sladke namene ;)

  Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja