Kopalnica je prostor, ki je v osnovi narejena za nas odrasle. Nič v kopalnici ni v dosegu otroka. Da bi otroci svojo skrb zase opravljali čim bolj samostojno, so določene prilagoditve v kopalnici nujno potrebne. S tem, ko se otroci učijo skrbi zase pri osebni higieni – od umivanja rok do ščetkanja zob, gradijo svojo samozavest in dober občutek o sebi in svojih sposobnostih. Razglejmo se po kopalnici in naredimo spremembe, ki so potrebne, da otroku zagotovimo varen in udoben prostor, kjer se bo lahko naučil odpreti in zapreti pipo, umiti roke, umiti zobe, samostojno uporabil kahlico ali stranišče.


Umivanje rok
. V kopalnici je umivalnik na višini odraslega, zato pred umivalnik postavimo pručko, ki naj bo dovolj stabilna, da jo bo otrok varno uporabljal in dovolj visoka, da bo otrok lahko dosegel pipo. Otroku pokažemo, kako namestimo mrzlo vodo in kako vročo vodo, pri čemer ga opozorimo, da mora biti pri vroči vodi zelo previden. V kolikor je to mogoče, naredimo omejitve pri najvišji možni temperaturi tople vode. Na otrokovem dosegu naj bo tudi milo za umivanje rok.

V kolikor imamo v kopalnici bide je zadeva lažja, začasno lahko otrok uporablja bide za umivanje rok. Ko si otrok umije roke, potrebuje tudi brisačko za roke, ki jo lahko v višini otroka obesimo na začasne kljukice. Otrok brisačo sam obesi, pri čemer smo lahko pozorni na izbiro kljukice, da je otrok pri tem uspešen.

Umivanje zob. Na vidnem mestu, lahko v posebnem kozarčku, naj ima otrok shranjeno zobno ščetko in pasto.


Umivanje
…otroci že zelo zgodaj pokažejo interes, da bi se sami umili. Omogočimo jim to. Nekje med tretjim in petim letom vam bo otrok skušal dopovedati, da je dovolj star, da bi se sam stuširal/umil. Upoštevajte jih, vendar se pred tem prepričajte, da otrok ve, kako si pravilno umiti lase in ostalo telo. Ob kadi naj ima dosegljivo milo za telo in šampon za lase. Vse lahko shranimo v manjše embalaže, da mila pri enem umivanje vsega ne porabijo.
Samostojna uporaba tuša je odlična vaja za koordinacijo oko-roka in zavedanje svojega telesa. Seveda lahko umivanje zaključimo mi. V kopalnici lahko na začasne kljukice obesimo kopalni plašč.

Česanje. Za česanje las, bo otrok potreboval krtačko in glavnik otroške velikosti. Vse skupaj naj ima v košarici. Deklicam lahko poleg krtačke postavimo tudi sponke, elastike, itd. Košarica naj bo postavljena nekje v bližini ogledala (lahko tudi samostoječe majhno ogledalo, če nimamo druge možnosti).

Uporaba stranišča. V kolikor otrok uporablja stranišče, nanj namestimo nastavek za WC školjko in pred stranišče postavimo pručko. V času odvajanja od plenic, naj ima otrok na voljo dovolj čistih oblačil, da se lahko preobleče, ko je moker. Na vidnem mestu naj bo tudi posebna košara za umazano perilo, kamor otrok odvrže mokro perilo.

Za prispevek sem uporabila slike s spletne strani www.howwemontessori.com.