Za malčke je ožemanje citrusov izredno privlačno. Pri nas doma deklici to redno počneta, sploh sedaj, ko je sezona limon in pomaranč. Dejavnost je dobra za razvoj fine motorike. Otrok preko nje razvija koncentracijo, koordinacijo ter občutek za red in samostojnost. Krepi si tudi moč v svojih rokah. Vse kar potrebujete je dovolj močan in stabilen ožemalnik. Če imate takega z ročaji toliko bolje. In seveda kilogram limon ali pomaranč:).

Sadje pred uporabo vedno operemo. Včasih jima limone na polovico razrežem jaz, velikokrat pa to naredita kar sami. Pripravljata na svoji mali mizici, ki jo imata postavljeno v kuhinji. Vse pripomočke (ožemalnik, deska za rezanje, nož, mali vrček) imata na voljo na regalu ob mizici.

Mali T je z ožemanjem pričela nekje pri dvajsetih mesecih. Sprva jo je zelo pritegnil okus limone, ki ji je na moje presenečenje bil zelo všeč. Spila je kar čisti sok, še preden sem sploh uspela doliti vodo. Zanimivo ji je bilo opazovati, kako sok kaplja v posodico. Kasneje pa je, pač po svojih zmožnostih, pritiskala in ožemala limono. Nateklo je par kapljic soka, limono sem stisnila še jaz do konca. Danes pa ji uspe že sami zelo dobro stisniti limono ter pripraviti okusno in zdravo limonado. Ob ponosu, ki ga vidim na njenem obrazu, ko postreže še nam, se mi veselo smeji. Poskusite še vi!

Stisne še z obema rokama, da bi stisnila čim več soka…


…v vrček nalije iztisnjen sok…

…doda dve žlički rjavega sladkorja…


…premeša…


…in na koncu postreže.

V montessori vrtcih imajo otroci to dejavnost stalno na voljo na nizki polici, kjer si jo lahko kadarkoli izberejo.

2 replies
 1. Urša
  Urša says:

  Sem vzgojiteljica v javnem vrtcu, kjer pa se poizkušamo držati načela Marie Montessori Pomagaj mi, da naredim sam. Bravo za tako stran! Veliko mamic se ne zaveda, da medtem ko pusti svojim otrokom pomagati v kuhinji dela to kar je za otroka največ – biti skupaj. Ni igra tista, ki vaju druži ampak življenje in to lahko prežiita ali skupaj pri drobnih opravilih.

  Za ožemanje citrusov se pa tudi jaz pridružujem mnenju, da jih naravnost obožujejo :)

  LP Urša

  • montessori doma
   montessori doma says:

   Pozdravljeni,
   hvala za vaše pozitivne besede. Tega sem res vesela. Uspešno delo v vrtcu vam želim.
   Lep pozdrav.

Comments are closed.