V dnevnem prostoru, kjer se hčeri največ zadržujeta, sem jima odstopila nekaj poličk, na kateri imata zložene igrače in montessori materiale. Igrač in materialov imata na policah le toliko, kolikor sta jih sposobni sami pospraviti. Vedno so zloženi na istem mestu, da si zapomnita, kam kakšna igrača sodi in jo kasneje, ko se z njo spet želita igrati, tudi lažje najdeta. Igrače jima glede na to, kaj ju zanima menjavam, ostalo zalogo igrač pa imam pospravljeno v omari. Ta teden so na naših policah različne sestavljanke, karte za bogatitev besednega zaklada, magnetne črke…


Sestavljanke imata hčeri vedno na policah. Po potrebi, glede na na njuno zanimanje, jih zamenjam. Nekaj časa nazaj je bila sestavljanka o gradnji  pri Mali T zelo aktualna. Vsak dan jo je sestavljala, vsaj trikrat. Potem pa ji kar naenkrat ni bila več zanimiva. Sestavljanko sem umaknila in namesto nje postavila drugo. Trenutno zelo rada dela z leseno sestavljanko medvedek in z vstavljanko s števili.


Na drugem regalu s policami imata postavljeno košaro s peščenimi črkami in pladenj z magnetnimi črkami (2 kompleta) za Veliko T. Čeprav je obdobje peščenih črk za Veliko T že mimo, se vseeno sem in tja vrne nazaj in kakšno obriše. Imam jih bolj postavljeno za Malo T in čakam, kdaj jih bo vzela. Magnetne črke uporabljata obe, Mali T za prepoznavanje črk, Veliki T za pisanje po magnetni tabli. Včeraj sem za Mali T pripravila škatlico z majhnimi predmeti, ki se začnejo na črko K za prepoznavanje prvega glasu.

Za Veliki T, ki je pričela pisati in brati, pa imam pripravljene male knjižice, v katere sem nalepila različne nalepke po tematiki (npr. spomladanske cvetlice).

Veliki T pa na posamezno stran napiše, kaj vidi na sliki.

Na pladnju ima Veliki T tudi tridelne karte za branje…

…in seveda pikalo in pikalno podlogo za obe.

Nisem poslikala vseh polic. V otroški sobi imata regal s knjigami in omaro, kjer imata na spodnjih policah spravljene lego kocke, punčke, avtomobilčke itd. Na višjih policah pa so shranjene zaloge igrač in materialov.

18 replies
 1. Polona
  Polona says:

  Pozdravljeni,

  Najprej iskrene čestitke za ta blog in hvala za čas in energijo, ki jo vlagate v to, da se “duh montessori” širi naprej. Pozdravljam vaš predlog in zelo bom vesela, če boste lahko z nami delili vaše montessori police. Hvala. Polona

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Pozdravljeni Polona,
   vem, kako je bilo meni 3 leta nazaj, ko sem iskala informacije o montessori pedagogiki pri nas. Zelo malo tega je bilo takrat na voljo, zato sem se tudi udeležila dvoletnega izobraževanja za montessori pedagoga. Tam sem res dobila pravi vpogled. Ker sem sama koprnela po informacijah o montessori pedagogiki, se mi je nekako zdelo, da bi staršem s tako spletno stranjo lahko kaj pomagala in seveda tudi drugim, ki jih montessori pedagogika zanima zaradi svojega dela. Hvala za vzpodbudne besede, mi bodo prišle prav pri nadaljnjem delu.
   Lep pozdrav.

   Odgovori
 2. Živa
  Živa says:

  Lepo pozdravljeni!

  Odlična spletna stran!
  Sama sem “nora” na montessori in mi bo zelo prav prišla, ko bom imela svoje otroke. Trenutno pa učim oz. delam v šoli (v nižjih razredih) in skušam kakšno dejavnost pripraviti tudi po teh načelih. Zelo rada tudi sama izdelujem različne didaktične pripomočke (trenutno npr. izdelujem peščene črke za v šolo).
  Zelo bi mi bilo všeč, če bi kakšen prispevek namenili tudi temu, kje kupite kakšne materiale oz. kako se znajdete glede nakupovanja. Uradni materiali so namreč precej dragi (sploh, če bi jih jaz npr. kupovala za šolo), če kdaj opazite kakšne akcije glede materialov ter kako materiale shranjujete. Zanima pa me tudi to, če kakšne izdelate tudi sami.

  Najlepša hvala in veliko uspehov pri vzgoji vaših deklic in izdelavi spletne strani!

  Živa

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Pozdravljeni Živa,
   zelo lepo, da v svoje delo vključujete tudi montessori materiale. Me zanima, kako se obnesejo v razredu. Izdelava peščenih črk je kar zahtevna, pohvalno, da ste se tega lotili. Hvala tudi za vaše predloge, ki jih bom vsekakor upoštevala pri naslednjih prispevkih. Te informacije sem imela namen deliti in jih v prihodnosti tudi bom.

   Najlepša hvala za lepe želje.

   Odgovori
   • Živa
    Živa says:

    Lepo pozdravljeni!

    Učenci v šoli so zelo navdušeni takrat, ko z njimi počnemo stvari, ki so malo drugačne, nenavadne in jih doma ne uporabljajo (vsaj večina;)).
    Velikokrat sem presenečena, kako nekaj čisto preprostega in enostavnega postane najbolj zanimiva stvar na svetu. Enostavno je večina v vsej poplavi različnih igrač pozabila na preproste “igrače”.
    Na žalost pa je tako, da lahko v okviru pouka montessori pripomočke ali ideje uporabljam predvsem pri uvodni motivaciji (tako učitelji pravimo začetku ure), ali če bi z učenci naredila delo po postajah (to pomeni, da učence razdelim v več skupin in vsaka skupina dela nekaj drugega, kasneje se zamenjajo).
    V prvem razredu so predvsem uporabne vse igre v zvezi z glasovi, črkami, skrivanjem predmetov v vrečkah … (ki ste jih omenili v članku Povej mi, kaj se začne na M) , ker večina otrok nima veliko izkušenj s takimi igrami in prepoznavanjem, to pa je bistvenega pomena za kasnejše učenje črk.

    Lep vikend!

    Živa

    Odgovori
    • montessori doma
     montessori doma says:

     Hvala Živa, ker ste z nami delili vašo izkušnjo v razredu in, ker se tako trudite z njimi. O igrah z glasovi bom na blogu še spregovorila.

     Lep začetek tedna.

     Odgovori
 3. Marinka
  Marinka says:

  Pozdravljeni,

  meni je tudi stran zelo všeč in ima ker nekaj uporabnih idej. Imam pa eno vprašanje, napisala ste “Včeraj sem za Mali T pripravila škatlico z majhnimi predmeti, ki se začnejo na črko K za prepoznavanje prvega glasu”. Ali mi lahko prosim napišete kje se najde ta vrstni red učenja glasov in zakaj je K prvi?

  Hvala!

  Vse dobro in uspešno delo še naprej vam želim, Marinka

  Odgovori
 4. Anja
  Anja says:

  Opazila sem, da so peščene črke pisane, karte za branje male tiskane, T pa piše z velikimi tiskanimi. Ji to ne predstavlja težav? Kako je bilo s tem, ko se je učila pisati? Je smiselno otrokom ponudit peščene črke v mali pisani pisavi (kljub temu, da je to za njih bolj naravno oziroma lažje, kar se tiče motorike), če niso vključeni v M vrtec in imajo tako bolj malo priložnosti, da bi jih uporabljali (brali)?

  Pikalo, če lahko odgovorim: http://www.svetotrok.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=3354&detailID=8785&segid=0&ime=Pikalo_-_malo , lahko pa se ga naredi iz žebljička in fimo mase ali kakšnih drugih materialov.

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Odgovor vam bom podala kot mama. Kot montessori pedagoginja 0-3, montessori metodo s področja 3-6 ne pokrivam strokovno, se pa zanjo kot mama veliko zanimam in o njej tudi veliko berem in po njej sprašujem svoje kolegice – montessori pedagoginje za 3-6 .
   Veliki T piše z velikimi tiskanimi črkami, pozna male pisane črke in jih veliko večino tudi že piše. Napiše svoje ime, ime svoje sestrice, če pa želi, kaj izraziti oz. napisati, to napiše z velikimi tiskanimi črkami. Tiskanih se je naučila sproti sama, brez kakšnega sistematičnega učenja z moje strani. Sama je pokazala zanimanje zanje. Spraševala je po njih, jih zapisovala. Prosila mene, da ji jih zapišem itd. In sedaj z njimi zapiše že celo poved. Seveda pa je prej morala povezati glas s posamezno črko. Najprej je prepoznala prvi glas, potem zadnji in srednji glas…
   S pisanimi črkami (peščenimi) se je seznanila v montessori vrtcu preko popoldanskega programa za otroke in sedaj v celodnevnem varstvu v istem vrtcu. Loči med velikimi tiskanimi in malimi pisanimi črkami. Ni videti, da bi ji to delalo težave. Malo več dela ima pri prepoznavanju in branju malih tiskanih črkah (npr. b in d), vendar se kar dobro znajde. Vse skupaj ji predstavlja izziv in ima motivacijo tako po pisanju in branju. Kaže res veliko zanimanje za oboje. Zdaj je ona zadolžena za pisanje seznama za trgovino in se ji prav fino zdi. Sama sem prvič priča razvoju pisanja in branja pri otroku in moram reči, da me vse skupaj prav navdušuje, kako se to razvija.
   Toliko na kratko. Drugače pa bom v bližnji prihodnosti napisala tudi nekaj o razvoju pisanja in branja po montessori pristopu v sodelovanju z montessori pedagoginjo za otroke v starosti od 3-6 let. Vem, da je tukaj veliko nejasnosti in vprašanj…tudi jaz sem jih imela in jih še sedaj imam.
   Hvala za odgovor, ki ste ga podali Anji. Kaj več o pikalu bom tudi še povedala.
   Lep pozdrav.

   Odgovori
   • urška
    urška says:

    pozdravljeni
    mene pa zanima to o čemer ste pisali.da najprej prepozna prepozna prvi glas,potem zadnji,nato srednji. kako prepozna prvi razumem.kako pa ga potem učiš prepoznavanje zadnjega oz srednjega? hvala

    Odgovori
    • montessori doma
     montessori doma says:

     Urška pozdravljeni,
     z kolegico – montessori pedagoginjo 0-6, sva sklepali, da bodo sledila tudi taka vprašanja, zato sva nekaj na to temo že pripravili. V naslednjih prispevkih lahko pričakujete tudi to tematiko.
     Lep pozdrav.

     Odgovori
 5. Jera
  Jera says:

  Pozdravljeni,

  vse pohvale za tole spletno stran. Sem mamica treh otrok, dva obiskujeta montessori vrtec, tretji pa bo vrtec začel obiskovati jeseni. Tudi doma se trudimo ravnati po načelih montessori pedagogike in pri tem nam bo vaša spletna stran zelo prav prišla.

  Uspešno še naprej, Jera

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Pozdravljeni Jera,
   sem vesela, da se vam moja spletna stran/blog zdi uporabna, kljub temu, da ste z načeli montessori pedagogike že seznanjeni preko vrtca. Jaz bi lahko rekla, da se montessori nikoli ne dokonča. Zame je potovanje, ki je polno navdiha in upam, da se nikoli ne konča:) Zelo vesela bi bila, če bi z mano delili kanček montessori, ki ga imate pri vas doma. Vedno mi je zanimivo pokukati še kam drugam, tako vidim, še kakšen drugačen način montessorija kot je pri nas doma.
   Lep pozdrav.

   Odgovori
 6. Klavdija
  Klavdija says:

  Svoje navdušenje nad tvojo res pristno, uporabno in pregledno stranjo širim med prijatelje. Bravo!

  Ali prav sklepam, da si abecedno stavnico dala v posode za led delat? Kje si pa nabavila tisto zeleno za magnetne črke?

  Hvala za odgovor.

  K

  Odgovori
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Hvala hvala za tvoje lepo mnenje. Trudim se, da bi bila uporabna za starše, vzgojitelje in vse, ki jih montessori pedagogika zanima.
   Prav sklepaš, da sem stavnico zložila kar v posodice za led. Zeleno za magnetne črke sem kupila v KIK-u, ampak sprva ni bila namenjena magnetnim črkam. Njen prvotni namen je bil vzgojitev sadik:) Najprej sta imeli črke kar v košarici, ampak je bilo zelo nepregledno, sploh, ker sta bila notri dva kompleta črk. To sem imela pri roki in sem kar uporabila.
   Pozdravček,
   Mojca

   Odgovori
 7. Anamarija
  Anamarija says:

  Mene pa zanima, kje ste našli tisto zeleno škatlo za razvrščanje črk in kako so narejene tridelne karte, kaj je na obrnjenih listih. Hvala.

  Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja