Pri nas doma se izogibamo sladkorju, a ne moreva mimo tega, da se Velika in Mala T pač radi posladkata (tudi jaz se :)). Verjamem v to, da se otroci lahko tudi zdravo posladkajo in ni nujno, da posežemo po industrijsko pripravljenih sladkarijah. Sladkarije lahko pripravimo tudi doma. Pripravili smo že domačo čokolado in čokoladne lizike. Težimo k temu, da belega sladkorja pri pripravi sladic ne uporabljamo, namesto tega uporabimo kokosov sladkor.  Te dni smo pripravile tudi sadne lizike. Spodaj si lahko ogledate receptke za pripravo zdravih sadnih in čokoladnih lizik, ki sem jih skupaj z mojo Malo in Veliko T že preizkusila :).

LEDENE LIZIKE Z OKUSOM LUBENICE IN METE

Potrebujete:

  • 3-4 kose sočne in sladke lubenice
  • lističe mete

Lubenico očistite vseh pešk in jo narežite na kocke.

Pri tem vam bodo otročki radi priskočili na pomoč. V mešalniku očiščeno in na kocke narezano lubenico zmešate, da nastane sok. Vmes pripravite modelčke, tako, da palčke predhodno vtaknite v vdolbinice.

Sok lahko otroček v modelčke nalije z majhnim vrčkom…

ali pa s pipetko, kot smo kasneje naredile me.

Ugotovili sta, da je kar težko nameriti točno določeno količino soka v vdolbine, ker kar hitro steče sok mimo, če nisi dovolj natančen. Sicer pa tudi ni nič hudega, če ga steče kaj mimo. Ko lučke zmrznejo, se oblika lahko popravi :).

Na koncu še v vsako vdolbinico dodate še listič mete, malo za okrasitev, malo pa za okus.

Ko so modelčki napolnjeni, pa hitro v zamrzovalnik za najmanj 4 ure. Nam je uspelo počakati do naslednjega dne.

Pa prijetno osvežitev vam želim!

Po želji lahko pripravite lizike iz kakšnega drugega sadja ali sadnega soka.

ČOKOLADNE LIZIKE

Za slastne čokoladne lizike, ki so hkrati tudi zdrave, smo potrebovali le tri osnovne sestavine: kakavovo maslo, kokosov sladkor in presni kakav ter po želji pražene lešnike.

Kakavovo maslo smo predhodno stopili in ga premešali skupaj s kakavom in sladkorjem. Vse sestavine smo dodali po občutku, da je prišla malo bolj kremasta zmes. Zmes smo vlili v naše modelčke in jih za slabe pol ure postavili v zamrzovalnik.

Res enostavno. Odlične so in še zdrave povrh, seveda v omejenih količinah :)  Pa dober tek!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja