Meni nakupovanje predstavlja nujno zlo, ampak včasih je pač potrebno opraviti nakup. Daljše nakupe vedno opravim sama, brez otrok, če le lahko. Veliko nakupujem tudi preko interneta, predvsem zato, da prihranim čas. Za hitre in kratke nakupe včasih vzamem s seboj tudi moji deklici. Nakupovanje z otroci zna biti včasih stresno in kaj hitro se lahko sprevrže v polomijo. Z vami bom delila nekaj prijemov, ki jih uporabim pri svojih deklicah, da nakupovanje poteka čim bolj gladko in mirno. Pri nas deluje, upam, da pomaga tudi vam. Bistveno pa je, da otroke v v naše nakupovanje aktivno vključimo.

  1. Izogibam se uram, ko vem, da bo v trgovinah gneča. Otroci ne morejo zelo dolgo čakati v vrsti. Še meni je težko, kaj šele otrokom. Čas, ko čakamo v vrsti naj bo čim krajši. Za kratek nakup zato izberem manjšo trgovino in se tako izognemo nakupovalnim centrom, ki mimogrede, nisi moja priljubljena lokacija nakupovanja.  V manjših trgovinah osnovna živila in včasih še več vedno dobim.
  2. Vključevanje v nakupovanje se pri nas začne že doma. Skupaj sestavimo seznam stvari, ki jih potrebujemo. Povem jima, da bomo kupile le to, kar je na seznamu. Seznam pride prav tudi meni, da ne pozabim, kaj kupiti. Pri oblikovanju seznama tudi deklici naštejeta stvari, ki jih potrebujemo.
  3. Izognem se temu, da grem v trgovino z njima, ko sta utrujeni. Takrat vem, da bom od njiju težko pričakovala,  da bosta z mano sodelovali.
  4. Otrokoma pred vstopom v trgovino še enkrat jasno povem, kakšno vedenje pričakujem od njiju v trgovini oz. jima povem čim bolj konkretno, kakšno vedenje je v trgovini sprejemljivo. Npr.: ” V trgovini me držita za roko” ali “Kupili bomo samo stvari iz seznama.”  Povem jima tudi posledico, ki bo sledila, v kolikor se dogovora ne bosta držali. Pri nas je običajno posledia ta, da zapustimo trgovino ali pa naslednjič ne gresta z mano v trgovino. Seveda pa morate pričakovanja prilagoditti starosti otroka. Od otroka, ki je ravno shodil, ne morete pričakovati, da se ne bo dotikal vseh stvrai ali z vozičkom šibal po trgovini….Pravila je potrebno prilagoditi starosti otroka.
  5. Pomembno je , da otroke v trgovini zaposlite. Mlajšim lahko rečete, da peljejo voziček, ali vam na policah pomagajo najti stvari iz seznama. Zelo radi zlagajo stvari iz vozičkov na trak in potem v nakupovalno vrečko. Trenutno mlajša hčerka zelo rada, kjer je seveda ta možnost, vzame majhen voziček in skupaj naložimo želeno v voziček. Zdaj ga že lepo vozi in se tudi drži tega, da v voziček damo samo tisto, kar je na seznamu. Včasih je bilo v vozičku več stvari, ko jih je bilo na seznamu, tako, da je bilo v trgovini malo več pogajanj okoli tega.  Ko pride na vrsto plačilo, lahko otrok pridrži denar ali plačilno kartico. Moja mlajša hčerka trenutno to zelo rada počne in pove, da bi rada pritisnila še na zeleni gumb. Otroci se tako počutijo zelo koristne in fino se jim zdi, da nam lahko pomagajajo. Na koncu pa vsakemu dajte še kakšno stvar v roke, ki jo bo ponosno odnesel iz trgovine.