Pride obdobje, ko so otroci prav nori na nalepke. Moja mlajša hčerka jih še vedno obožuje, jezi pa jo, ko nalepke ne more sama odlepiti. Take nalepke so npr. v reviji Cicido, pri teh ji moram skoraj vedno pomagati ali v kakšni knjigi s 100 ali več nalepkami. Pri tem ne mislim, da je s takimi nalepkami karkoli narobe, sploh ne! Te nalepke pridejo na vrsto, ko so otroci že malo bolj spretni pri odstranitvi nalepk s papirja in, ko so že zmožni prilepiti nalepko v določen prostor na papirju. Končno sem našla nalepke, ki jih lahko manj kot dve leti stari otroci sami odlepijo in tudi prilepijo.

V trgovini Muller sem našla nalepke – kroge različnih barv in velikosti. Verjetno se jih lahko kupi tudi v kakšni drugi trgovini, kjer prodajajo pisarniški material. Nalepke se v osnovi uporabljajo za označevanju v gospodinjstvu in pisarni. Mi pa smo jih uporabile v “dekoracijske” namene. Uporabite lahko tudi nalepke, ki jih dobite ob nakupu v večjih samopostrežnih trgovinah za zbiranje popustov (npr. Mercatorjeve pike). Vsekakor bodo tudi te zadostile interesu malčka po lepljenju.

Nalepke – krogi se enostavno odlepijo in hčerka je bila videti prav zadovoljna, ko je lahko nalepko povsem sama odlepila in nalepila na beli karton. Večje kroge je brez težav odlepila in nalepila, z manjšimi pa je je imela malo več preglavic, ampak ravno prav, da ji je predstavljalo izziv. Nastale so prav lepe slike, ki že iščejo mesto v našem stanovanju. Dejavnost je zelo dobra za fino motoriko, za koordinacijo oko-roka in razvoj koncentracije. Dejavnost lepljenja teh nalepk – krogov pa se lahko razširi tudi na učenje barv, razlikovanje majhno-veliko, razvrščanje po barvah…

Kasneje, ko se otrok naveliča nalepke lepiti prosto po papirju, pa mu prostor na papirju lahko omejimo, tako da npr. na papir narišemo kvadratke, kamor poskuša nalepiti nalepke. Otroku pokažimo, kako nalepko nalepi na točno določeno mesto.

List s kvadratki si lahko natisnete tukaj.

1 reply
  1. Andreja
    Andreja says:

    Najprej naj pohvalim vašo spletno stran, vedno jo z veseljem prebiram. Le tako naprej. Drugače pa sta tudi naša malčka nora na nalepke. :)

    Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja