Že zelo majhni, ko se nam zdijo še premajhni zato (okoli 18. meseca starosti), si otroci želijo sodelovati z nami pri kuhinjskih opravilih. Želijo mešati sestavine, ki smo jih stresli v posodo za peko biskvita, želijo prijeti in streti jajce, pritegne jih gnetenje testa, pranje sadja in zelenjave, pomivanje posode, brisanje pulta, pometanje in še in še.  Že kot dojenčki nas radi opazujejo v kuhinji, ko pa shodijo, jim ni dovolj le opazovanje, želijo aktivno sodelovati pri naših opravilih v kuhinji. Takrat je pravi čas, da jih vključimo v naša kuhinjska opravila, četudi se nam zdijo še precej majhni za to.

Seveda je pri tem potrebno dobro razmisliti, kako lahko otroka vključimo v naše aktivnosti v kuhinji, da nam bo lahko čim bolj samostojno pomagal in se pri tem počutil uspešnega. Morali bomo narediti določene prilagoditve v naši kuhinji, nakupiti bomo morali nekatere kuhinjske pripomočke, ki naj bodo otroške velikosti, saj so kot taki manjši in lažji. Tako se otroku ni potrebno ubadati npr. s pretežkim valjarjem. Namesto tega se bo lahko osredotočil na valjanje in bo tako napredoval v fino motoriki in koncentraciji.

V kuhinji otroku določimo prostor za delovno površino, kjer nam lahko pomaga – npr. majhna mizica kot podaljšek našega delovnega pulta. Pri starosti 12-24 mesecev lahko uporabimo tudi pručko z ograjico (»learning tower«), ki otroku nudi možnost uporabe našega delovnega pulta v kuhinji in hkrati varno oporo, da ne »izgubi tal pod nogami«. Na ta način ga lepo vključimo v svoje aktivnosti v kuhinji. Tako nas lahko opazuje in nam predvsem tudi aktivno pomaga pri kuhanju oz. pripravi hrane.

Omogočimo mu tudi dostop do vode. Pred kuhinjsko korito postavimo dovolj visoko nedrsečo pručko. Tako nam bo lahko pomagal pri pranju sadja ali zelenjave ali celo pomvanju posode.

Otroku odstopimo spodnji predal enega izmed kuhinjskih elementov, kjer shranimo vse potrebno za pripravo mize (jedilni pribor, krožnike, posodice, kozarce, prtičke, itd). Če ima otrok mlajšega bratca ali sestrico, je predal najboljša rešitev. Otrok naj po svojih zmožnostih sodeluje pri pripravi mize!

S tem, ko otroku odstopimo predal v kuhinji, mu povemo, da je tudi njegovo delo v kuhinji pomembno in, da je njegov prispevek k družinskemu delu cenjen in spoštovan.

Nekje v kuhinji naj bo prostor tudi za predpasnik, ki ga lahko obesimo na začasno kljukico, ki jo pritrdimo na steno ali na vratca katere izmed spodnjih kuhinjskih omaric.  S predpasnikom zaščitimo obleko in z njim tudi napovemo aktivnost: » Sedaj bom »kuhal«. Pomembno je, da je predpasnik tak, da si ga lahko otrok sam obleče in tudi sleče oz. to naredi čim bolj samostojno.

Otroku naj bo v kuhinji na voljo tudi metla in smetišnica, da po končanem delu pospravi za seboj. Krpa za brisanje tal v primeru, da se razlije voda ali druga tekočina. Posebna krpa za brisanje mize. Otroci naj imajo možnost, da za sabo pospravijo ali počistijo. Vse naštete pripomočke otroku predstavimo postopoma, nekako v obdobju parih tednov.

V primeru, da polije vodo, mu pokažemo, kako pobrišemo tla. Napake so del učnega procesa in se zaradi tega ni potrebno vznemirjati.

V hladilniku lahko otroku odstopimo spodnjo polico, kjer ima shranjene sestavine za pripravo prigrizka. Uporabite nelomljive shranjevalne posodice za namaz, kocke sira, narezano sadje, jogurt, … Otrok star dve leti lahko odpre hladilnik in si pripravi prigrizek ali sam nalije pijačo z malim vrčkom.Otroku naj bo stalno dostopna tudi pijača, tako, da si jo lahko sam postreže. Na njegovo mizico/delovno površino, ki jo doseže,  lahko postavimo pladenj z vrčem tekočine in kozarcem. Tako otrok ne bo odvisen od nas, ni nam ga potrebno stalno opominjati na žejo. Otrok si bo postregel s pijačo, ko bo to sam hotel. S tem tudi krepimo otrokov občutek po prepoznavanju lastnih potreb.

6 replies
  • montessori doma
   montessori doma says:

   Barbara pozdravljeni,

   nekako sem vaše vprašanje spregledala…se opravičujem za pozen odgovor. Pručko z ograjico lahko naredite sami oz. bi bilo fino, če vam pomaga kakšna moška roka. Osnova je Ikejina pručka (http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/30178879/), na katero namestite ograjico. Na tej povezavi http://www.howwemontessori.com/how-we-montessori/2012/08/jacks-diy-learning-tower.html najdete še nekaj slikic. Navodil za izdelavo sicer ni pripetih, so pa navedeni nasveti in namigi glede izdelave v samih komentarjih na prispevek. Pri nas doma se je sicer nismo lotili, ker žal takrat, ko bi nam dejansko prišla prav, za tako rešitev nisem vedela. Poznam pa dva starša, ki sta jo izdelala in naj ne bi bilo nič težkega…Upam, da vam uspe, v kolikor se odločite za to. Se priporočam za kakšno fotko, ko jo izdelate:)

   Lep pozdrav.

   Odgovori

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja