Kdo pravi, da samo fante zanima sestavljanje in razstavljanje pohištva, orodje, vijaki in matice? Danes smo preživele skoraj celo jutro ob vijačenju, vijakih, izvijačih in imbus ključih. Mali T (2) je želela “šraufati”…Iz zaboja, kjer imamo spravljeno orodje za manjša hišna popravila, je Mali T prinesla škatlo z različnimi ključi. Že večkrat je to naredila, no danes pa sem jo le vzela “resno”. Pri vzgoji svojih punc sledim načelu montessori pedagogike: “Sledi otroku”.

Očitno ima Mali T močno željo po tej aktivnosti že dalj časa in trenutno za svojo samoizgradnjo in razvoj med drugim potrebuje ravno to dejavnost. Domislila sem se, da bi lahko odvila vijake na otroškem stolčku. Skupaj sva poiskali pravi ključ in že je bila nared za delo. Seveda se je zabavi pridružila še njena sestrica s svojim stolom.

Mali T (2) je imela težavo spraviti imbus ključ v luknjo vijaka. Pri tem je bila skoncentirana in dobro ji je uspevalo. Večino časa je porabila za to.

Veliki T (5) pa je pritegnilo predvsem razstavljanje stola, saj ji vijačenje ni delalo težav. Zanimivo ji je bilo, ko je stol razstavila na posamezne dele in ga kasneje sestavila tudi nazaj. Pri sestavljanju je potrebovala malo moje pomoči. Presenetilo me je, koliko moči je v njenih rokah. Sem ob koncu preverila, če so vijaki dovolj močno pritrjeni. Dodala nisem prav nič svojega.


Z montessori stališča bi lahko rekla, da je dejavnost dobra za razvoj fino motorike, reševanje problemov v smislu, ko je Mali T (2) ugotavljala, kako naj obrne imbus ključ, da bo skočil v luknjo vijaka in Veliki T(5) kako sestaviti stol. Dejavnost ju je polno pritegnila, pri tem sta bili izredno zbrani. Poleg tega sta danes obogatili svoje besedišče z imeni orodij, za katere še sama nisem vedela.

Vse skupaj se je nadaljevalo v sestavljanje lesene hišice za punčke in končalo pri igri s hiško…


Tudi v montessori vrtcih je na policah otrokom v skupinama 0-3 in 3-6 na voljo material z vijakom in matico oziroma klada z vijaki in maticami, kjer otrok odvija vijake, doler ne odvije vseh in jih kasneje vse zavije nazaj. Vaja je dobra za razvijanje koordinacije roka-oko, koncentracije in občutka za red in samostojnost.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja