Pred našimi počitnicami v Prekmurju, sem si v knjižnici ponovno izposodila knjigo Igrišča narave. Knjiga ima ogromno predlogov, kako otrokom približati naravo preko številnih iger, ročnih spretnosti in različnih dejavnosti. Hotela sem čim bolj izkoristiti naše dni v naravi, zato sem s pomočjo knjige in brskanjem po spletu pripravila seznam aktivnosti za zaposlitev mojih dveh T-jev. V prispevku bom izpostavila tisto, ob kateri sta se najbolj zabavali in najdlje ostali zaposleni.

Glede na to, da predvsem pri Veliki T zadnje čase opažam velik interes po mešanju različnih sestavin, ki jih najde v naravi (zemlja, voda, trava, rože, kamni, ….) v imenitno juhico, sem pomislila, zakaj pa ne bi to eksperimentiranje usmerila še drugam. V knjigi sem dobila idejo za pripravo domačega parfuma. Ob predlogu, da bi to počeli, nista mogli skriti navdušenja. Pred tem sem že poiskala terilnik in prazne stekleničke z razpršilom. Rekla sem jima, da naj okoli hiše poiščeta rastline, iz katerih se jima zdi, da bi lahko pripravili parfum, rastline, ki so jima videti lepe in imajo zanimiv vonj. Izbire je res bilo veliko. Začeli sta pri rožah in nadaljevali z zelišči.

Prav lepo je bilo videti njuno tekanje pri iskanju dišečih rastlinic.Ko sta vse nabrali, sta v možnarju vse skupaj pretlačili s tolkačem, dokler nista zdrobili cvetk in listov…

….dodali malo vode…tukaj je bila Velika T zelo radodarna z vodo. Predlagala sem ji, da doda čisto malo vode, drugače se izgubi intenzivnost vonja, vendar se mi zdi, da ji je bilo bolj pomembno, da čim prej izdela večje količine parfuma, saj je ona dobila večjo stekleničko za napolnit.

Vse skupaj je bilo potrebno še precediti…cedila nisem imela pripravljenega.  Na hitro sem obrnila babičino kuhinjo in našla komaj eno majhno cedilce. Iskala sem še lijak, pa ga žal ni bilo. No, znašli sta se po svoje, kar jima je bilo čisto zabavno. Velika T je podstavila posodo, v katero se je ujela tekočina, ki je stekla mimo ob prelivanju…domiselno, kaj ne?

Mala T pa je prelila kar direktno v stekleničko brez cedila…

In parfumček je bil narejen. Ko je babi prišla je morala ugotoviti, kaj sta punci dali notri. Sivka, vrtnice, meta,ognjič…To še ni bilo vse…igranje z rastlinami se je nadaljevalo v izdelovanje barv. O tem pa kdaj drugič…

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja