Izkoristite priložnosti v prvih letih otrokovega življenja, ko se otrok zanima za vaše aktivnosti in opravila, ki jih vi opravljate doma in vas želi posnemati. Otrokova želja, da bi posnemal vas, pa sovpada tudi z njegovo željo, da bi mu pomagali, da naredi sam. Vključite ga v svoje delo, obrestovalo se vam bo!

Verjamem, da si otrok svojo pozitivno samopodobo gradi preko življenjskih izkušenj in izkušnja samostojne priprave preproste malice je zagotovo ena izmed njih, ki otroku daje sporočilo, da je sposoben in, da zmore tudi sam. Taka sporočilo bo nosil s seboj ves čas odraščanja in mu bo še posebej prav prišlo, ko bo na razpotju večjih življenjskih odločitev.

Pri pridobitvi takih pozitivnih izkušenj, pa mu moramo malo pomagati – tako pri pripravi okolja kot tudi pri pripravi sebe:). Danes vam svetujem, kako lahko otroku pomagate pri samostojni pripravi preprostega obroka. Spodaj pa si lahko ogledate tudi video, kako si Mala T sama pripravlja avokadov namaz :)

  1. V prvi vrsti je pomembno je, da so pripomočki, s katerimi otrok rokuje primerne velikosti. Pripomočki otroka pri rezanju, mečkanju ali mešanju ne smejo ovirati, ampak mu morajo pri teh opravilih pomagati, da lahko z njimi uspešno nareže sadje, ožame limono, premeša maso za palačinke, nariba sir, itd. S pripomočki, ki so preveliki zanj je lahko neroden in pri tem ni uspešen, kar pomeni, da lahko prej preneha z dejavnostjo, pri tem pa ga spremlja občutek, da nekaj ni uspešno zaključil.
  2. Kot drugo, pripomočki naj bodo otroku dostopni, da jih lahko doseže in samostojno vzame, ko jih potrebuje. Lahko jih shranite na nizko polico ali predal, ki ga otrok doseže.

In nenazadnje, kar je najbolj pomembno, je vaš odnos do otrokovega dela. Vzeti morate v zakup, da se bo kdaj kaj streslo ali razlilo. Vi samo poskrbite, da bo nekje v bližini otroška metla, da mu pokažete, kako pomete ali kakšne stare brisače, da mu pokažete, kako pobriše za seboj. Morate razumeti, da otrok dela počasneje, v svojem tempu. Skušajte se temu prilagoditi. Predvsem pa se sprostite in uživajte ob pogledu na otroka, ki dela majhne korake k svoji samostojnosti.

Od sestavin boste potrebovali zrel avokado, limono, sol, olivno olje in česen po želji.  Od pripomočkov pa priporočam te: primeren nožek, otroški mečkalec, ožemalnik za limono, deska za rezanje, posoda za organske odpadke.

Imejte v mislih, da otrok stvari osvaja postopoma. Če pred tem še nikoli ni rezal s pravim nožkom, uporabljal mečkalec, ožemal limono ali lupil avokado, potem ne pričakujte od njega, da bo lahko namaz že takoj pripravil povsem samostojno. Pomagajte mu tam, kjer potrebuje vašo pomoč, tam, kjer je ne potrebuje,  pa mu pustite, da naredi sam. Zagotovo pa je dejavnost primerna za otroke od 3. leta naprej.

Pa dober tek vam želim!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja