Te dni sem se z mojima deklicama crkljala doma. Obe sta staknili virus in dobili vročino, kašelj, zamašene noske…

Kljub temu, da smo bile štiri dni zapored priklenjene bolj ali manj na dom in njegovo okolico, smo se kljub bolezni in “izolaciji” imele lepo.

Še bolj smo se povezale in začutile druga drugo. Verjetno nam je bilo to prav namenjeno, saj je bil zadnji teden zelo intenziven in smo skupaj preživele bolj malo časa. Toliko je stvari, ki smo jih v teh štirih dneh skupaj počele, da si želim še s kom to podeliti, pa morebiti dobite kakšno idejo, kako preživeti čas z otroci. Sreča je bila ta, da toliko bolni nista bili, da bi obležali v postelji, z vročino in kašljem pa tudi nismo mogle vandrati naokoli.

DAN 1
Poslušale smo glasbo, jo ustvarjale, igrale na instrumente in pele…


Ker je bila v nedeljo korenčkova juha tako dobra, smo jo morale naslednji dan spet narediti…Velika T si je zapomnila recept od prejšnjega dne in ni potrebovala veliko mojih navodil. Mala T pa ji je sledila. Tako zabavno mi je bilo ju opazovati pri tem…umivanje korenja, pa lupljenje in rezanje. Potem še česen in čebula, olupiti, narezati in stisniti. Izbrati pravo posodo, prižgati štedilnik, dodati začimbe, nastaviti časomer – tu je bilo malo moje asistence. Drugače pa sem se počutila kar odveč, saj sem ugotovila, da bi tudi brez mene lahko skuhale juho. Komentar Velike T pri kosilu je bil, da je bila danes še boljša kot včeraj.

Poskrbele smo za našega mačkona…Generalno smo mu očistile njegovo stranišče. Tega se je lotila kar Mala T. Hotela ga je zribat pa smo našli eno veliko krtačo in ribanje se je pričelo. V čisto stranišče smo mu nasule sveži pesek, zamenjale vodo, napolnile posodico s hrano. Velika T ga je vmes še počesala. Ob vsem tem se nam je mačkon cel čas motal med nogami, očito nam je bil hvaležen za vso skrb, ki smo mu jo dale.

Malo smo počistile po stanovanju… v bistvu smo samo posesale in razveselile našega očija :)

DAN 2
Zjutraj nas je obiskal helikopter skoraj pred našim oknom. Imele smo pol urno predstavo. To je bilo doživetje!! Pojma nimam, kaj je ta helikopter počel sredi našega naselja…Mala T ga kar ni mogla pozabiti. Še enkrat ga je želela videti. Po knjigah sva iskali kaj o helikopterjih in našli le nekaj malega…Bo potrebno obiskati knjižnico in poiskati, kaj na temo o helikopterjih. Sva se pa veliko pogovarjali o jutranjem pristanku helikopterja, vekčrat pogledali nastale fotografije in videoposnetek.


Dopoldne sem dobila nekaj izdelkov za mojo trgovinico, pa smo jih nekaj preizkusile…Pripravila sem jima trenje jajčnih lupin. Mala T je bila takoj za akcijo, seveda je to želela početi še Velika T (zadnje čase je tako, kar počne Mala T, bi želela početi še velika T). K sreči imamo doma več teh možnarjev (vsi različni) in sem se spomnila, da lahko naredi kopalno sol z domačo sivko. Učke so se ji kar zasvetile. Ko je Mala T končala s trenjem jajčnih lupin, je nadaljevala z izdelavo kopalne soli s suhimi vrtničnimi cvetovi. Zdaj jo imamo toliko, da jo bo potrebno ob prvem kopanju preizkusiti.

DAN 3

Smo delale pico—-zaposlila nas je sigurno za kakšne tri ure. Priprava testa, gnetenje, vzhajanje, vmes priprava sestavin, ki bodo šle na pico (ribanje sira), oblikovanje, nadevanje in hop v pečico. Bila je slastna. Zvečer še nekaj številk in prirejanje količin z Malo T…

DAN 4

Dopoldne se Mala T spomni, da bi slikala na slikarskem stojalu. Ta je bil na balkonu že nekaj časa. Dež ga je že zmočil, ni bil v najboljšem stanju…smo ga prej morale malo usposobiti. Slikanje se je pričelo…Vzporedno je tudi Velika T slikala s temperami…Nastalo je 7 lepih slikic.


Sama sem vmes pospravljala balkon in našla jesensko bero iz prejšnjega leta. Spomnila sem se, da jima pripravim dejavnost razvrščanja. Poiskala sem sortirni pladenj in jima v posodico zložila kostanj, želode, male storžke, kapice od storžkov, ježice od žira. Mala T je zagrabila, Velika T pa je rekla, da ji je to prelahko, da naj ji dam kaj težkega (zadnje čase pogosta fraza…). Hitro so minili ti štirje dnevi in z njo viroza zaradi katere smo ostale doma. Hvaležna sem za te dni, ki smo jih kljub bolezni tako lepo preživele skupaj. Niso vsi dnevi tako harmonični in usklajeni, zato pa sem za take dni toliko bolj hvaležna. Ganili so me trenutki sodelovanja in razumevanja med njima. Še toliko bolj, ker se Mali in Veliki T ne razumeta vedno tako dobro. Velikokrat nastane med njima kak prepir in sem takrat, ko se razumeta, toliko bolj srečna.

4 replies
  • montessori doma
   montessori doma says:

   V spletni trgovinici MONTESSORI DOMA boste našli izbor klasičnih montessori materialov; izbor igrač, ki so izbrane v skladu z montessori smernicami za izbor razvojnih pripomočkov, izdelke, ki so ročno izdelani po originalnih načrtih Marie Montessori in njenih sodelavcev (montessori mobili za dojenčke), prave kuhinjske pripomočke za otroke, prave gospodinjske pripomočke (metla, smetišnica, ščipalke za perilo, itd), izbor knjigic za najmlajše, izbor zanimivih glasbil in zvočil, izbor knjig za starše s področja montessori pedagogike in drugih knjig s področja vzgoje, iskane pripomočke, s katerimi lahko doma otrokom pripravite številne montessori dejavnosti (pikalo, pipete, pincete, skodelice, itd,). Ponudba bo na začetku bolj skromna,ki jo bom skozi čas počasi širila :) Upam, da boste v njej našli tudi kaj zase.

   • barbara
    barbara says:

    ja kdaj pa se bo dalo kupovati? jaz trgovina namreč ne najdem ,mi je ne odpre nikjer iskalnik -ali še ni na netu?

    • montessori doma
     montessori doma says:

     Barbara pozdravljeni,
     sem v zadnjih pripravah s spletno trgovino. Točen datum otvoritve bom sporočila na svojem blogu oz. FB strani. Nekje v 10ih dneh bo odprta…
     LP
     Mojca

Comments are closed.