Montessori za starše – z ljubeznijo in razumevanjem do samostojnega, samozavestnega in srečnega otroka je prva knjiga v slovenščini, ki vam s konkretnimi predlogi in idejami razlaga in svetuje, kako lahko montessori pristop vključite v vaš dom. Glede na krasen odziv vseh bralcev sem se odločila, da na enem mestu zapišem, kako je prišlo do ideje za knjigo in kdo vse mi pomagal, da je ideja postala resničnost.

 

Zamudila sem prvi rok za oddajo besedila

V začetku januarja 2019 sem iz Založbe Didakta prejela sporočilo, da so prišli do ideje o sodelovanju z menoj. Ideja je bila, da bi napisala knjigo za starše, ki bi vsebovala predvsem praktične vidike pristopa montessori, kako majhne otroke vključiti v vsakdanja opravila, kako jim pomagati do samostojnosti in še mnogo drugega. Pisala bi torej o vsebini, ki mi je zelo blizu in za katero sem si želela, da bi bila dostopna širšemu krogu staršev.

Priznam, da me je sporočilo močno presenetilo. Prišlo je brez kakšnih vnaprejšnjih napovedi. Imela sem res veliko pomislekov, ali naj sodelovanje sprejmem. Od tega, da nimam časa za pisanje knjige do tega, da jaz pa že ne morem prva napisati knjige o pedagogiki montessori, ko pa je v Sloveniji toliko drugih zelo dobrih pedagogov montessori, ki bi lahko to nalogo opravili veliko bolje kot jaz.

Že res, da rada pišem in sem pravzaprav imela namen, da bi enkrat napisala knjigo za starše, a ne še zdaj. Enkrat, ko bom imela več časa, ko bosta moji dekleti že na fakultetah, ko bom modrejša in mi bo v življenju dolgčas (to slednje se meni sliši precej neverjetno).

Potrebovala sem kar nekaj časa, da sprejmem ponudbo za sodelovanje. In bila je pogumna odločitev, ker pravzaprav nisem vedela, kaj me na poti čaka. Napisati prvo knjigo v slovenščini o pedagogiki montessori je odgovornost, a nekdo pač more začeti. Verjamem, da se bo kasneje opogumil še kdo in napisal knjigo ali priročnik o metodi montessori s svojega vidika in pogleda. Veliko nas je, ki imamo različne talente in znanja in zakaj jih ne bi delili s ljudmi, ki si želijo tovrstnih vsebin.

Poleti 2019 bi morala besedilo za knjigo že oddati na založbo, a ga nisem, saj ga namreč še nisem dokončala. Razlog za zamudo je bil moj čut za družbeno angažiranje. Začutila sem, da bi lahko pripomogla k ureditvi takratne problematike zasebnega varstva in šolstva pri nas in mi vest ni dala, da se ne bi kot del civilne družbe aktivirala. In sem se.

Prejšnja vlada je namreč pripravila izredno škodljivo zakonodajo, ki bi, če bi bila sprejeta, močno onemogočila delovanje drugačnih oblik izobraževanja, ki lepo dopolnjujejo slovenski šolski prostor, kot so pedagogika montessori, waldorfska pedagogika in druge.

Našli sva se dve, jaz in Vesna, pridružili so se nama še ostali, ključni akterji, brez katerih, nam ne bi uspelo, da se je zakon kasneje vrnil nazaj na vlado.

Mojca Košič

Tako smo se aktivirali glede takratne problematike zasebnega varstva in šolstva pri nas.

Delali smo dva meseca in pol, non stop. Poleg naših služb, smo opravljali še službo aktivnega državljana in seveda je bilo ob takih pogojih nemogoče končati knjigo. Marsičemu smo se v tem času odpovedali, a veselje in zadovoljstvo ob »zmagi« je bilo neprecenljivo.

Hvaležna sem založbi Didakta, da so razumeli mojo družbeno angažiranosti in mi podaljšali rok za oddajo knjige. Poletje 2019 je bilo za mene delovno, nisem imela niti dneva prosto. Mi je pa drugi rok za oddajo knjige le uspelo ujeti in tako mi bo 14.7.2020  za vedno ostal v spominu, ko je knjiga izšla.

 

Ljubezen je veliko, a ni dovolj

Pri odločitvi, kaj bo glavna vsebina priročnika za starše, je veliko vplival moj pogled na pristop montessori.

V priročniku ne boste našli predstavitev materialov in dejavnosti montessori. Eno krajše poglavje sicer posvetim temu, a res zgolj toliko, da vam podam smernice za izbiro pravih igrač, ker si želim, da bi starši videli dlje od samih materialov montessori. Želim si, da bi videli, kako dobro lahko vzgoja montessori otroka pripravi na življenje. In to je tisto, v čemer jaz vidim veliko prednost pristopa montessori. Poleg tega je informacij od dejavnostih montessori na voljo že res ogromno, tako v knjigah kot tudi na različnih spletnih straneh.

Pomembno je, da se starši naučimo slediti otrokovemu razvoju in njegovim interesom. Ljubezen je veliko, a ni dovolj. Pomembno je tudi razumevanje otrokovega razvoja. Vse, kar se otrok mora naučiti, se bo naučil sproti. Seveda mu moramo zagotoviti ustrezno domače okolje in z njim vzpostaviti odnos, ki temelji na spoštovanju, ljubezni in razumevanju, a razvojni načrt ima otrok že spisan. Vaša naloga je, da ga odkrijete in otroka pri njegovem razvoju kar najbolje podprete. Pri tem pa je ključ do razumevanje otroka tudi v opazovanju.

Mojca Košič

Med pisanjem knjige.

 

V prvem delu priročnika vam predstavim razvoj otroka skozi oči Marie Montessori. Danes, v 21. stoletju, so njena odkritja o razvoju otroka še vedno zelo aktualna in relevantna, še posebej v luči spoznanj in ugotovitev sodobnih nevroznanstvenikov. Predstavim vam izvršilne funkcije možganov, ki so med drugim ključne za srečo v življenju in kako jih ravno pristop montessori odlično razvojno podpira.

V drugem delu priročnika vam s konkretnimi idejami in predlogi predstavim, kako lahko pristop montessori vpeljete v domačo vzgojo, da bi tako otroka v zgodnjih letih otroštva kar najbolje podprli pri odraščanju v samostojnega, samozavestnega in srečnega otroka. Ni samo domače okolje tisto, ki ga je potrebno pri tem prilagoditi malčku. Naš odnos do otroka in njegovih podvigov je pri tem ključen. Gospodinjska opravila pa so tista, ki v družinskem okolju, pri otroku najbolj spodbudijo razvoj izvršilnih možganskih funkcij. Opravila, ki jih pravzaprav starši mnogokrat podcenjujejo. Vsakdanja opravila otroku dajo ne samo cel kup potrebnih življenjskih spretnosti, ampak ga pripravijo na mnoge akademske in življenjske izzive v prihodnosti.

 

Knjigo bogati kar 144 fotografij

Pri praktičnem prikazu metode montessori so ključne tudi fotografije in teh v priročniku Montessori za starše ni malo. Skrbno smo izbrali 144 fotografij, ki smiselno dopolnjujejo besedilo knjige.

Fotografije niso izbrane iz spletnih baz fotografij, ampak iz zbirke fotografij, ki so nastale tekom mojega desetletnega dela. Nekaj teh fotografij sem posnela jaz, večina fotografij v knjigi pa je avtorsko delo priznane slovenske fotografinje Bernardke Rupnik, s katero sodelujem že vrsto let.
Poleg Bernardkinih fotografij so tudi fotografije, ki so v zadnjem letu nastale ob sodelovanju z obetavno fotografinjo Majo Dodič. Fotografije so nastale na mojih delavnicah montessori, pri nas doma in še pri dveh slovenskih družinah.

Res ogromno dela je bilo izbrati prave fotografije. Izbirali smo cela dva meseca – jaz in dve urednici. Nikoli si ne bi mislila, da bo izbira fotografij vzela toliko časa. Vsekakor se je vsaka minuta, ki je bila posvečena temu, obrestovala, saj so v tiskani obliki fotografije še toliko bolj zaživele.

montessori knjiga

Odkrijte vsebino knjige Montesorri za starše.

 

Ob snovanju knjige se je seveda pojavilo tudi vprašanje, kdo bo oblikoval knjigo. Imeli smo nekaj možnosti, a na koncu smo se odločili za Manco Švara iz Studio Alef Design, oblikovalko, s katero sem v preteklosti že sodelovala. Manca je med drugim pripravila celostno grafično podobo za moj spletni program Dom po meri otroka, oblikovala pa je tudi moje tri e-knjigice.

Sicer pa je Manca magistrica umetnosti in diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil. Velik del njene dejavnosti je usmerjen v oblikovanje knjig in založništvo.

Vesela sem, ker je sprejela moje povabilo k oblikovanju priročnika montessori. Svoje delo je več kot odlično opravila. Ni bilo enostavno, ker je bilo vmes kar nekaj dopolnitev in popravkov, a na koncu smo prišli do preloma knjige, s katerim smo bili vsi zadovoljni.

 

Kdo je knjigo pospremil v svet?

Za knjigo se spodobi, da njen prihod v svet pospremi kakšna znana oseba, strokovnjak s področja vsebine knjige. Pomembno mi je bilo, da ima oseba dober pogled v pedagogiko montessori, potrebno širino in izkušnje kot tudi to, da pozna moje delo

Za mojo knjigo si ne bi mogla zamisliti boljše osebe kot je Marša Jović. Ženska mnogih talentov s čudovito osebnostjo. S svojim delom in načinom življenja je pravi navdih mnogim.

Marša Jović

Marša Jović

 

Marša Jović je pedagoginja montessori in ena redkih Slovenk, ki ima zaključene kar tri diplome iz pedagogike montessori (0-3, 3-6 in 6-12). Za obdobje 3-6 ima zaključeno mednarodno diplomo AMS.

Marša ima vrsto let izkušenj dela z otroci tako v vrtcu montessori kot tudi v šoli montessori. Zadnja leta v okviru Kajžica vodi osnovnošolsko izobraževanje otrok po metodi montessori. Sicer pa je Marša tudi anglistka in je za potrebe mojega priročnika prevedla nekaj angleških citatov iz knjig Marie Montessori, ki niso prevedene v slovenščino. Je ponosna veganka in avtorica knjige Dao v kuhinji.

Maršin doprinos h knjigi pa ni le spremna beseda, prevodi angleških citatov, ampak tudi strokovni in vsebinski pregled knjige. Na knjigo je skupaj z izkušeno pedagoginjo Ajda Kristina Vučajnk podala nekaj ključnih predlogov za popravke v knjigi, za kar sem jima izredno hvaležna.

 

Maria Montessori – velika ženska, ki je spremenila življenja mnogim ljudem

Eno res zanimivo odkritje sem doživela med nastajanjem knjige. Pravzaprav je bila knjiga že pripravljena za tisk, ko sem ob debati s kolegom ugotovila, da Maria Montessori pravzaprav ni bila prva ženska v Italiji, ki je zaključila študij medicine.

Maria Montessori

Maria Montessori je bila ena izmed prvih žensk v Italiji, ki je zaključila študij medicine.

 

V večini knjig s področja pedagogike montessori, kjer je predstavljeno tudi življenje Marie Montessori, je Maria Montessori namreč navedena kot prva italijanska zdravnica in tako sem sprva navedla tudi v svoji knjigi. Vendar pa sem kasneje ugotovila, da Maria Montessori pravzaprav ni bila prva ženska v Italiji, ki je zaključila študij medicine. Bila pa je res ena izmed prvih. Leta 1896, ko je sama diplomirala, je bila ena izmed 79 žensk, ki so zaključile medicino. Res je sicer, da primarnih virov nisem šla preverjati, ker jih nimam. Sem se pa naslonila na zanesljive vire, med drugim je tudi na strani organizacije AMI, ki jo je ustanovila sama Maria Montessori, zapisano, da je Maria Montessori ena izmed prvih zdravnic v Italiji.

Knjiga bi sicer lahko šla kmalu v tisk z informacijo, ki pravzaprav ni bila točna. Je pa resnično zanimivo, kako je ta podatek naveden v skoraj večini knjig, ki jih imam v svoji knjižnici in ni jih malo.

Kakorkoli, niti ni pomembno, ali je bila prva ali ena izmed prvih zdravnic v Italiji, pomemben je njen izjemen doprinos k vzgoji in izobraževanju otrok, ki se ga močno čuti še danes. Nedvomno je bila Maria Montessori velika ženska, ki je spremenila življenja mnogim ljudem.

 

Hvaležna hčerkama in partnerju

Čas intenzivnega pisanja knjige je bil za mojo družino izredno naporen. Pisanje knjige v času, ko sta imeli moji dekleti poletne počitnice, je bilo izredno zahtevno. Lovila sem trenutke miru, ko sem se lahko spravila k pisanju in hkrati me je razjedala slaba vest, ker se hčerkama nisem mogla toliko posvetiti, kot bi si želela. Pisala sem jo celo na morju, kamor smo šli za 10 dni. Verjetno si mislite, da tudi moj mož ni bil najbolj zadovoljen z mojim delom na dopustu.

Mojca Košič

Brez njiju knjige ne bi bilo. Zaradi njiju sem naredila največjo spremembo v svojem življenju – postala mama.

 

No, kakorkoli že. Kot družina smo se že naučili, da nas preizkušnje samo še bolj povežejo in poglobijo naše odnose. In tako nas je tudi ta. Sprva seveda ni bilo tako povezovalno, je bilo mnogo prepirov, jeze, usklajevanj in pogovorov. Priznam, da je bilo hudo, ker je vsem manjkala moja pozornost, meni pa časa in več razumevanja.

Hvaležna sem mojima hčerkama za vso podporo in razumevanje v tem času. In seveda mojemu življenjskemu partnerju, brez katerega knjige pač ne bi bilo. Brez njegove podpore, 10 let nazaj, ko sem se odločila stopiti na samostojno pot, bi verjetno še vedno bila v službi, ki me ni izpolnjevala.

montessori družina

Hvaležna družini, da me podpirajo na vsakem koraku.

 

Seveda pa sem hvaležna tudi vsem vam, ki ste skupaj z mano doživljali vse te trenutke do izida knjiga, da me spremljate in bodrite na moji poti na Facebooku in Instagramu. Ko sem 14. julija 2020 prvič prijela knjigo v roke, sem vedela, da so vsi koraki na moji poti bili pravi in vredni truda.

knjiga Montessori za starše

Prva fotografija, ko je knjiga prispela k meni.

 

knjiga pakiranje

Prvi paketi, ki so šli na pošto.

 

Vse vas, ki morda knjige Montessori za starše še nimate in je ne poznate, vabim, da več podrobnosti odkrijete TUKAJ, z veseljem pa sem tudi na voljo za vaša vprašanja. Moja srčna želja je, da ta knjiga najde dom pri prav vseh starših in ljudeh, ki vzgajajo otroke, z namenom, da se naučimo prisluhniti otrokom, jih opazovati in slediti njihovemu razvoju. Predvsem pa, da bodo otroci odraščali v spoštovanju, ljubezni in razumevanju.